ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑμΕΑ
Ευαισθησία μόνο για συνέδρια

Από παλιότερη κινητοποίηση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος
Από παλιότερη κινητοποίηση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος
Με τη συνδιοργάνωση συνεδρίων και με διάφορες φιέστες, επιδιώκουν η κυβέρνηση και η φιλοκυβερνητική ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), κατά την προσφιλή τακτική τους, να επιδείξουν κινητικότητα και ευαισθησία για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των Ατόμων με Αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Ετσι, όπως ανακοινώνει η ΕΣΑΕΑ, την περασμένη Παρασκευή 18.10.2002 ο πρόεδρός της είχε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου, όπου συζητήθηκε η προώθηση σχεδίου «για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών και ενηλίκων με αναπηρίες στην εκπαίδευση», με την ευκαιρία και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2003. Και η πρωτοβουλία εξαντλείται στη διοργάνωση συνεδρίου για τη νεολαία την άνοιξη του 2003.

Κουβέντα δεν κάνει η ΕΣΑΕΑ για τα 200.000 παιδιά στην Ελλάδα που δεν έχουν ειδικό σχολείο ή ειδική τάξη για να πάνε, για τους τόσους ανάπηρους που ακόμα και αν καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα περιβόητα προγράμματα κατάρτισης, μένουν τελικά άνεργοι, για τις πραγματικές αιτίες της διόγκωσης των προβλημάτων των αναπήρων που πηγάζουν από την αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Γι' αυτό και οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη και μέσα απ' τους αγώνες τους να απαιτήσουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματά τους, μέσα από την επικράτηση πολιτικών που να σέβονται τον ανάπηρο, τον ηλικιωμένο, τον εργαζόμενο άνθρωπο.

Νέες προθεσμίες για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Δύο νέες προθεσμίες για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου σε διάφορες περιοχές της χώρας δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα:

Στις 24 Οκτώβρη αρχίζει η Β' Ανάρτηση Προσωρινών Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και Πινάκων του Εθνικού Κτηματολογίου στις παρακάτω περιοχές:

  • Νομός Λασιθίου: Δήμος Αγίου Νικολάου (Δημοτικά Διαμερίσματα Αγίου Νικολάου και Ελούντας).
  • Νομός Πρέβεζας: Δήμος Θεσπρωτικού και Δήμος Φιλιππιάδας (Δημοτικά Διαμερίσματα Ρωμιάς και Φιλιππιάδας).
  • Νομός Ρεθύμνης: Δήμος Αρκαδίου (Δημοτικό Διαμέρισμα Αδελε) και Δήμος Ρεθύμνου (Δημοτικά Διαμερίσματα Αρμένων και Ρεθύμνου).

Οπως επισημαίνεται από την Κτηματολόγιο ΑΕ, τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα θα παραμείνουν αναρτημένα στα Δημοτικά καταστήματα των περιοχών αυτών επί δύο μήνες, διάστημα μέσα στο οποίο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν ενστάσεις για διόρθωση ενδεχομένων λαθών. Επίσης υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί καθόλου δηλώσεις για κινητά των περιοχών αυτών από ιδιοκτήτες, αυτό μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της εξέτασης των ενστάσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, που τοποθετείται στα τέλη Φλεβάρη. Αν δε γίνει αυτό, τότε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά εντός πενταετίας για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, ενώ κατά το διάστημα αυτό δε θα μπορούν να πραγματοποιήσουν καμιά δικαιοπραξία επί των ακινήτων τους (μεταβίβαση, λήψη άδειας οικοδομής κλπ.).

Στη Γαύδο

Οπως επίσης ανακοινώθηκε από την Κτηματολόγιο ΑΕ, στις 23 Οκτώβρη αρχίζει η Α' Ανάρτηση Προσωρινών Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και Πινάκων της Κοινότητας Γαύδου του Νομού Χανίων. Αυτά θα αναρτηθούν: Στο Δημοτικό Κατάστημα Πελεκάνου Παλαιοχώρας Χανίων, στο Κοινοτικό Κατάστημα Γαύδου, καθώς και στα Γραφεία της Υπηρεσίας Κτηματολογίου στην Αθήνα (Τιμ. Βάσσου 11-13 4ος όροφος).

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν έννομο συμφέρον μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ενώ οι κάτοικοι εξωτερικού, το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου δικαίου μέσα σε διάστημα 4 μηνών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να παίρνουν οι ενδιαφερόμενοι από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή στο τηλέφωνο 010.6505.600.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Μέχρι τη δημοσίευση ισχύει το παλαιό νομοθετικό καθεστώς

Ποιο καθεστώς ισχύει μέχρι τη δημοσίευση ενός Προεδρικού Διατάγματος και τι γίνεται στο μεταβατικό στάδιο; Στο ερώτημα αυτό απαντάει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία με γνωμοδότησή της έκρινε ότι ο «νεκρός χρόνος» προσμετράται στο προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς και πως από τη δημοσίευση ενός Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι την προβλεπόμενη έναρξη ισχύος του, εφαρμόζεται το παλαιό νομοθετικό καθεστώς.

Ειδικότερα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τέθηκε ερώτημα από τη Νομαρχία Αχαΐας για το πότε αρχίζει η ισχύς του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τους όρους δόμησης οικοπέδων που βρίσκονται εντός οικισμών.

Να υπενθυμίσουμε ότι με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίθηκε πρόσφατα, καθορίζονταν οι όροι δόμησης οικοπέδων, ενώ κατά παρέκκλιση θεωρούνταν άρτια και εκείνα τα οικόπεδα που κατά την ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος είχαν εμβαδόν 300 τ.μ.

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα η ισχύς των διαταγμάτων αρχίζει δέκα ημέρες από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, όπως διαφαίνεται, στο μεταβατικό στάδιο επιχειρήθηκαν κάποιες ατασθαλίες σε μικροϊδιοκτησίες του νομού Αχαΐας. Στη γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι μέχρι τη δημοσίευση του καινούριου Προεδρικού Διατάγματος ισχύει το παλαιό καθεστώς και πως οι αλλαγές που επήλθαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μικροϊδιοκτησιών είναι άκυρες.

Νέος διοικητής στην ΥΠΑ

Τον Στ. Κωνσταντινίδη διόρισε η κυβέρνηση νέο διοικητή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στη θέση του Αθαν. Τζογάνη.

Ο 35χρονος πολιτικός μηχανικός Στ. Κωνσταντινίδης ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τέως υφυπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών και εκλεκτού υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης, Σπ. Βούγια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ