Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Μέχρι τη δημοσίευση ισχύει το παλαιό νομοθετικό καθεστώς

Ποιο καθεστώς ισχύει μέχρι τη δημοσίευση ενός Προεδρικού Διατάγματος και τι γίνεται στο μεταβατικό στάδιο; Στο ερώτημα αυτό απαντάει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία με γνωμοδότησή της έκρινε ότι ο «νεκρός χρόνος» προσμετράται στο προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς και πως από τη δημοσίευση ενός Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι την προβλεπόμενη έναρξη ισχύος του, εφαρμόζεται το παλαιό νομοθετικό καθεστώς.

Ειδικότερα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τέθηκε ερώτημα από τη Νομαρχία Αχαΐας για το πότε αρχίζει η ισχύς του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τους όρους δόμησης οικοπέδων που βρίσκονται εντός οικισμών.

Να υπενθυμίσουμε ότι με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα που εγκρίθηκε πρόσφατα, καθορίζονταν οι όροι δόμησης οικοπέδων, ενώ κατά παρέκκλιση θεωρούνταν άρτια και εκείνα τα οικόπεδα που κατά την ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος είχαν εμβαδόν 300 τ.μ.

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα η ισχύς των διαταγμάτων αρχίζει δέκα ημέρες από τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, όπως διαφαίνεται, στο μεταβατικό στάδιο επιχειρήθηκαν κάποιες ατασθαλίες σε μικροϊδιοκτησίες του νομού Αχαΐας. Στη γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι μέχρι τη δημοσίευση του καινούριου Προεδρικού Διατάγματος ισχύει το παλαιό καθεστώς και πως οι αλλαγές που επήλθαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μικροϊδιοκτησιών είναι άκυρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ