Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Επιτακτικό το «κεντροαριστερό» σωσίβιο ενόψει βουλευτικών

Πίσω από το προσωπείο της «ικανοποίησης», η κυβέρνηση προβληματίζεται έντονα για τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς, πέρα από τις εντυπώσεις (23 κερδισμένες νομαρχίες εκ των οποίων 8 με το ΣΥΝ), η ουσία δείχνει μια πορεία εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες βουλευτικές. Αυτή ήταν η εκτίμηση τόσο στο χτεσινό τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον Κ. Λαλιώτη, όσο και στη συνεδρίαση του λεγόμενου πρωινού καφέ στο Μαξίμου.

Το πραγματικά «θετικό» για το κυβερνών κόμμα, όπως εκτιμούν στελέχη του, είναι ότι «υπάρχει χρόνος» για αντιστροφή του κλίματος, δεδομένου ότι αυτό δεν επιβαρύνθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών σε δήμους και νομαρχίες και δεν προκάλεσε εσωτερικούς τριγμούς. Το πώς θα επιδιωχτεί να υπάρξει η «αντιστροφή», φαίνεται σε μεγάλο βαθμό από τη φρασεολογία της επόμενης μέρας, όπου δεσπόζουν οι αναφορές που επαναφέρουν στο προσκήνιο τα σενάρια της «κεντροαριστεράς». Η τελευταία, με δεδομένη τη μη αλλαγή πολιτικής (όπως ευθέως ομολόγησε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας), θα επιδιωχτεί να αποτελέσει το «αμπαλάζ» της εντυπωσιοθηρίας και του αποπροσανατολισμού. Στοιχεία στα οποία, μαζί με την όξυνση, την πόλωση και την κατάπτωση του πολιτικού δημόσιου λόγου, θα επενδύσει το ΠΑΣΟΚ ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Οπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αναμφίβολα υπάρχουν πολλαπλά και ενδιαφέροντα μηνύματα» για το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές που θα... εκτιμηθούν, αλλά στο μεταξύ προέβη στα ακόλουθα συμπεράσματα: Πρώτον, όπως είπε, «η προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει με το περιβόητο "στείλτε μήνυμα" κλίμα πολιτικής αστάθειας και όρους πρόωρων εκλογών, απέτυχε παταγωδώς», δεύτερον «ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», αλλά συνέχισε το ΠΑΣΟΚ «διατηρεί τις δυνάμεις του, ιδιαίτερα εκεί όπου υπήρξαν και συνεργασίες με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως αυτή του ΣΥΝ», τρίτον ότι «όπου υπήρξαν τέτοιες συνεργασίες, το αποτέλεσμα ήταν θετικό για όλους, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τις δυνάμεις της Αριστεράς» και ότι «η προοπτική της συνεργασίας και της συγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου πρέπει να ενισχυθεί», τέταρτον ότι «ένα μικρό, ακόμη, αλλά υπαρκτό ποσοστό του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο, το οποίο αποτελεί πολιτικό ακροατήριο απόψεων, όπως εκείνες του κ. Καρατζαφέρη που έχουν ακροδεξιά χαρακτηριστικά». Κατά τον Χρ. Πρωτόπαππα, αυτό το γεγονός «να προβληματίσει κυρίως τη ΝΔ... η οποία με την πολιτική της δημιουργεί το ζωτικό χώρο για να υπάρξουν τέτοιες απόψεις».

Νεοφιλελευθερισμός με... ροζ αμπαλάζ

Αποκαλυπτικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν κλήθηκε να απαντήσει πώς ερμηνεύει η κυβέρνηση τα «πολλαπλά μηνύματα» και τι θα πράξει. Εκφράστηκε, είπε αναφερόμενος στη στάση των ψηφοφόρων στις εργατικές και αγροτικές περιοχές, «ένας προβληματισμός, σε σχέση με την πολιτική μας», αλλά - συνέχισε - η πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχίσει να είναι η ίδια (!) και θα κινηθεί «πάντοτε, με ρεαλισμό, με ευθύνη και μέσα στο πλαίσιο που η πολιτική μας μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις»!

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν λίγο αργότερα: «Η πολιτική που εφαρμόζουμε στη στρατηγική της σύλληψη και προώθηση δεν μπορεί να αλλάξει» (!), δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας...

Φυσικά τις επόμενες μέρες θα εκδηλωθούν οι αναμενόμενες εσωτερικές «γκρίνιες» στο ΠΑΣΟΚ για την επιμέρους τακτική σε διάφορες περιοχές. Ερωτηθείς για τυχόν «λάθη στελεχών του ΠΑΣΟΚ» και πιθανό καταλογισμό ευθυνών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να απαντήσει ότι «δε βιάζομαι να κάνω τέτοιου είδους εκτιμήσεις που έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ», αλλά συμπλήρωσε «οπωσδήποτε οι επιλογές επέδρασαν, τα πρόσωπα επέδρασαν, τα κοινωνικά προβλήματα σε κάθε περιοχή επέδρασαν, οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής επέδρασαν»...

Εντούτοις απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός («δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», είπε), καθώς - όπως έλεγαν χτες στελέχη του ΠΑΣΟΚ - αφού «αποφεύχθηκε μια κρίση λόγω εκλογικού αποτελέσματος, θα ήταν λάθος να την προκαλέσει ο πρωθυπουργός με έναν άκαιρο ανασχηματισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ