Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
«Να είσαι μαζί μας... »

Το γλέντι που έταξαν στη «Δημοκρατική Ενότητα» οι οικοδόμοι έγινε κιόλας
Το γλέντι που έταξαν στη «Δημοκρατική Ενότητα» οι οικοδόμοι έγινε κιόλας
Το μήνυμα της νίκης του λαού της Κοκκινιάς απλώθηκε σε όλη την πόλη. Η επόμενη μέρα του δεύτερου γύρου των εκλογών που ανέδειξαν πρώτη δύναμη και με διαφορά τη «Δημοκρατική Ενότητα» και νέο δήμαρχο τον Στέλιο Μπενετάτο, έδειχνε ίδια με το περασμένο Σάββατο, αλλά δεν ήταν. Αν και βέβαια είναι πολύ νωρίς για να αισθανθεί κάποιος αυτό που ο νέος δήμαρχος έλεγε προχτές το βράδυ, ότι δηλαδή «η Κοκκινιά άλλαξε σελίδα», ωστόσο, η διαφορά φάνηκε ήδη στα πρόσωπα των ανθρώπων. Το κατάλαβαν τα μέλη του κλιμακίου της ΔΕ που πραγματοποίησαν χτες το πρωί περιοδεία σε γειτονιές και λαϊκές, με επικεφαλής τον Στέλιο Μπενετάτο, εισπράττοντας τον ίδιο ενθουσιασμό που εισέπρατταν όλο το τελευταίο διάστημα. Το ένιωσαν με το κέρασμα των γλυκών που είχε υποσχεθεί ότι θα έφτιαχνε για τα μεθεόρτια μια Κοκκινιώτισσα. Με τις ζεστές, ανθρώπινες χειραψίες.

Στην Κοκκινιά δεν υπάρχουν «απρόσωπα» πρόσωπα. Γνωρίζονται τόσο καλά μεταξύ τους που ο κόσμος αδυνατεί να «κατανοήσει» έναν δήμαρχο κλεισμένο στο γραφείο του. Το είπαν στον Στέλιο Μπενετάτο με την υπερβολή που χαρακτηρίζει τέτοιες στιγμές: «Να είσαι στο δρόμο μαζί μας, να σε βλέπουμε κι ας μην κάνεις τίποτα. Τον άλλον τον βλέπαμε μόνο πριν τις εκλογές». Η απάντηση του νέου δημάρχου ήταν αυτή που είχε επαναλάβει πολλές φορές πριν: «Να μας σκουντάτε όταν μας βλέπετε να κάνουμε λάθος».

Ακολούθησε επίσκεψη στο δημαρχείο, όπου αποκαλύφθηκε ακόμη περισσότερο το εύρος της εξαπάτησης που υπέστη μέρος των εργαζομένων του δήμου από το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Οπως προέκυψε από τη συζήτηση του νέου δημάρχου με τους υπαλλήλους, πολλοί από αυτούς ήταν τυπικά, ήδη άνεργοι, αφού είχαν λήξει οι συμβάσεις τους. Κι όμως, ο μηχανισμός του απερχόμενου δημάρχου επέμενε ως την τελευταία ώρα να διακηρύσσει ότι... «Μπενετάτος σημαίνει απολύσεις».

Η μεσημεριάτικη στάση έγινε σε ένα καφενείο της γειτονιάς, σε κάποιο παράλληλο δρόμο της οδού Μπελογιάννη. Ψάρι στο τηγάνι, λαχανοσαλάτα, κρασί χύμα και... κάτι τέτοιες στιγμές νιώθεις τι σημαίνει ανόθευτη, ατόφια χαρά. Τι σημαίνει λαϊκό επινίκιο γλέντι και τι αγεφύρωτο χάσμα το χωρίζει από τις «ιλουστρασιόν» εκδοχές του. Απόγονοι προσφύγων η συντριπτική πλειοψηφία των ομοτράπεζων του Στέλιου Μπενετάτου, συνόδεψαν τις ευχές τους, στον ίδιο και τη σύζυγό του που τον συνόδευε, με μικρασιάτικα, λαϊκά και ρεμπέτικα που αντιλάλησαν σε όλη τη γειτονιά, με πειράγματα και καλαμπούρια, με τσουγκρίσματα που έχυναν το μισό ποτήρι κάτω! «Πίνουμε στην υγειά σου γιατί έφερες το χαμόγελο στα χείλη μας» ακούστηκε η πρόποση στο νέο δήμαρχο και είναι αδύνατον να περιγράψεις, αν δεν το δεις, πόσα και τι περισσότερο εννοούσαν τα μάτια που το είπαν...

Η προεκλογική υπόσχεση των οικοδόμων για γλέντι με αρνί, αν εκλεγόταν δήμαρχος ο Στέλιος Μπενετάτος, έγινε πραγματικότητα χτες στο στέκι τους - γνωστό και ως καφενείο των οικοδόμων - στην πλατεία του Αϊ - Νικόλα. Ηταν μόνο ένα μέρος του μεγάλου γλεντιού που συνεχίστηκε χτες σε όλη την πόλη και όπως είπε και ο ίδιος ο νέος δήμαρχος «η επόμενη ημέρα των εκλογών είναι μια μέρα γλεντιού. Οι οικοδόμοι μας στήριξαν με την ψήφο τους και ως Συνδικάτο. Ξεκινάμε όμως και τη δουλιά. Ηδη από σήμερα κάναμε περιοδείες στις γειτονιές και στη λαϊκή. Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τον κόσμο και πρέπει να είμαστε δίπλα στους αγώνες του και τα προβλήματά του».

Η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου είπε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη δικαίωση για την Κοκκινιά και τη Δημοκρατική Ενότητα». Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο λόγος που πήρε απόφαση το σωματείο να στηρίξει τη Δημοκρατική Ενότητα είναι ότι θα έχουμε ένα πυλώνα στήριξης των αγώνων του κλάδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ