ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιρρήσεις εκατέρωθεν για την «ειρηνευτική πρόταση»

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έξω από τη Νάμπλους

Associated Press

Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έξω από τη Νάμπλους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΙΕΡΙΧΩ.--

Με ενστάσεις και δυσπιστία υποδέχτηκαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, τη νέα ειρηνευτική πρόταση του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου που μεταφέρει ο Αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής, Ουίλιαμ Μπερνς. Ο ίδιος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις προσπάθειες, και προς το παρόν αρκέστηκε να καλέσει τους Παλαιστινίους να καταβάλουν «πραγματικά σοβαρή προσπάθεια για να ελέγξουν τους τρομοκράτες».

Με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, συναντήθηκε, χθες, ο Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ για το βράδυ έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν. Στο ενδιάμεσο, μετέβη στην Ιεριχώ, όπου συναντήθηκε με παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι και ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ. Αργά το βράδυ, επρόκειτο να γίνει και μια συνάντηση Ερακάτ - Σιμόν Πέρες, με θέμα τη χαλάρωση των απαγορεύσεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, όμως, το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό, σε καμία από τις δύο πλευρές. Η ισραηλινή ηγεσία εκφράζει αντιρρήσεις υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον τερματισμό της δράσης των Παλαιστινίων μαχητών σε περίπτωση αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από τα παλαιστινιακά εδάφη. Την ανησυχία αυτή εξέφρασε στον Μπερνς ο Μπεν Ελιέζερ, που συμπλήρωσε, επίσης, ότι το Ισραήλ διατηρεί, πάντα, το δικαίωμα αυτοάμυνας και δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα σχετικό περιορισμό.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί «στα χέρια των καμικάζι αυτοκτονίας και των τρομοκρατών, η ατζέντα του ειρηνευτικού σχεδίου». Ο ίδιος ο Αριέλ Σαρόν έχει αποφύγει να σχολιάσει άμεσα το σχέδιο, αλλά δήλωνε, μιλώντας σε Αμερικανο-Εβραίους επιχειρηματίες που επισκέπτονται το Ισραήλ, ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υπογράμμιζε ότι στην ειρηνευτική πρόταση δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός εφαρμογής των μέτρων που προτείνονται ούτε περιλαμβάνονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Επισήμανε, επίσης, ότι δε γίνεται λόγος για προεδρικές εκλογές, κάτι που σημαίνει παραγκώνιση του Γιάσερ Αραφάτ, άρα και ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά των Παλαιστινίων.

Η παλαιστινιακή πλευρά φοβάται ότι η όλη προσπάθεια δεν είναι παρά μια αμερικανική απόπειρα προσωρινής «ανακωχής» προκειμένου να κατευναστούν οι αραβικές αντιρρήσεις για επικείμενο πλήγμα στο Ιράκ, η οποία, τελικά, δεν πρόκειται να καταλήξει σε τίποτε συγκεκριμένο αφού το Ισραήλ θα ακολουθήσει τη γνωστή τακτική των υπαναχωρήσεων από τα συμπεφωνημένα. Χτες, ο ισραηλινός στρατός, που παραμένει εντός της Δ. Οχθης, σκότωσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έναν 16χρονο Παλαιστίνιο στην Τζενίν.

Δεκάδες συλλήψεις

Κεκλεισμένων των θυρών απαγγέλθηκαν στον Ισραηλινό αντισυνταγματάρχη, που είναι ύποπτος για κατασκοπία υπέρ της Χεζμπολάχ, οι κατηγορίες που τον βαρύνουν από τη στρατιωτική δικαιοσύνη. Εκτός από τον ίδιο, συνελήφθησαν και άλλοι 10 Ισραηλινοί στρατιώτες. Ολοι οι συλληφθέντες είναι Ισραηλινοί Βεδουίνοι, το μοναδικό κομμάτι των Ισραηλινών Αράβων που υπηρετούν στο στρατό. Ο αρχηγός ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, πάντως, έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι δε θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση να βαρύνει το σύνολο των Βεδουίνων, που έχουν πολύ καλές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Βόμβες ... «υπενθύμισης»

TZAKARTA.--

Σαν υπενθύμιση των όσων διαδραματίστηκαν στο Μπαλί πριν δύο βδομάδες έμοιαζε η χτεσινή έκρηξη μικρού εκρηκτικού μηχανισμού σε εμπορικό κέντρο της πόλης Μπαντούνγκ της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων. Τον ίδιο σκοπό φαίνεται πως εξυπηρετούσε και η τοποθέτηση δύο άλλων μικρών εκρηκτικών μηχανισμών (σε άλλο εμπορικό κέντρο της ίδιας πόλης), που όμως δεν εξερράγησαν λόγω της έγκαιρης εξουδετέρωσής τους απ' τις αρχές.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις χτεσινές επιθέσεις. Ωστόσο, ο προφανής στόχος αυτού του περιστατικού δεν ήταν η πρόκληση θυμάτων, αλλά η εκ νέου τροφοδότηση της έντασης που επικρατεί στην Ινδονησία, όπου από προχτές είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και σε τουριστικά θέρετρα μετά από πληροφορίες για ενδεχόμενες επιθέσεις...

Και ενώ οι ινδονησιακές αρχές συνέχιζαν τις έρευνες βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στα σκίτσα δύο έως τριών υπόπτων για τις επιθέσεις της 12ης Οκτώβρη στο Μπαλί, ο πρέσβης της Αυστραλίας στα Ηνωμένα Εθνη ανέλαβε το «καθήκον» της υποβολής αιτήματος στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίσημη αναγόρευση της οργάνωσης Τζεμάγια Ισλαμίγια σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Είμαι πεπεισμένος πως η ένταξη της οργάνωσης στον κατάλογο (τρομοκρατικών οργανώσεων) θα προχωρήσει ομαλώς», δήλωνε λίγο μετά ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ, λέγοντας πως η όλη προσπάθεια έως τώρα συγκεντρώνει «την ένθερμη υποστήριξη 47 χωρών» μολονότι σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται μόνον τα επτά απ' τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Συλλήψεις για τον «ελεύθερο σκοπευτή»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δύο άνθρωποι στα χέρια της αστυνομίας. Την είδηση για τη σύλληψη μετέδωσε αρχικώς το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο αστυνομικές πηγές. Λίγο αργότερα, το αμερικανικό δίκτυο CNN αποκάλυψε ότι οι δύο άντρες που συνελήφθησαν είναι ο Τζον Αλεν Μοχάμεντ, 42 ετών, βετεράνος του στρατού και ο θετός γιος του, ο 17χρονος Τζον Μάλβο, τζαμαϊκανής υπηκοότητας.

Ο Μοχάμεντ, που πρόσφατα προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρετούσε στο Φορτ Λιούις, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Το Φορτ Λιούις βρίσκεται έξω από την Τακόμα, όπου την Τετάρτη αστυνομικοί και πράκτορες του FBI ερεύνησαν την αυλή ενός σπιτιού με ανιχνευτές μετάλλων και ξερίζωσαν από τον κήπο ένα μεγάλο κορμό δέντρου. Οι έρευνες των ομοσπονδιακών αρχών έφθασαν μέχρι το Σιάτλ, 4.500 χιλιόμετρα μακριά από την αμερικανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με αστυνομική επιχείρηση που καταγράφηκε από τις κάμερες του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού «KIRO 7».

Την πεποίθηση ότι η σύλληψη των δύο υπόπτων κοντά στην Ουάσιγκτον σημαίνει ότι ο ελεύθερος σκοπευτής δεν είναι πλέον ελεύθερος, εξέφρασε λίγο αργότερα ο Ντάγκλας Γκένσλερ, εισαγγελέας της κομητείας του Μοντγκόμερι, επίκεντρο της δράσης του ελεύθερου σκοπευτή που έχει σκορπίσει τον πανικό από τις 2 Οκτώβρη στην περιοχή της Ουάσινγκτον και έχει αφαιρέσει τη ζωή 10 ανθρώπων.

Ωστόσο, η αστυνομία δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει τίποτε σχετικά με το αν οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν συνδέονται με την υπόθεση του ελεύθερου σκοπευτή και αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Εντούτοις, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», αστυνομικές και κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν προς τη βρετανική εφημερίδα «The Times» ότι πιθανώς τα κίνητρα του Μοχάμεντ και του Μάλβο είναι αντιαμερικανικά, αφού και οι δύο είναι γνωστοί στην κοινότητα που διαβιούν για τα συναισθήματά τους, αλλά και τη συμπάθεια που έχουν εκφράσει για τους αεροπειρατές των αεροσκαφών της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΓΑΛΛΙΑ
Η φτώχεια βαφτίζεται έγκλημα και τιμωρείται

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πόλεμο κηρύσσει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ν. Σαρκοζί, στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα της χώρας με το νέο νομοσχέδιο, που κατέθεσε και ψηφίστηκε την Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ασφάλεια, παρακολουθείται το διαδίκτυο, όσοι καταλαμβάνουν κενούς χώρους χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη - αναφερόμενοι κυρίως σε αστέγους - θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις, οι επαίτες και όσοι τους εκμεταλλεύονται θα διώκονται, ενώ η αστυνομία έχει πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιεί κατά βούληση τα αρχεία με πληροφορίες για τους πολίτες, κάτι που μέχρι σήμερα απαιτούσε δικαστική εντολή...

Το νομοσχέδιο για την «ασφάλεια» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού, στο όνομα της καταπολέμησης του εγκλήματος, η φτώχεια θεωρείται αδίκημα και διώκεται, η διαδήλωση συνιστά εγκληματική πράξη, ενώ προωθεί και σχέδιο εξαναγκασμού των μεταναστών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η «φιλότιμη» προσπάθεια του κ. Σαρκοζί - ο οποίος προέρχεται από οικογένεια μεταναστών - βρήκε απέναντί της την έγγραφη καταγγελία 34 ενώσεων, συνδικάτων, αριστερών οργανώσεων και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ