ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας

Αστυνομικός πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε νεαρό

Ολο και πληθαίνουν τα κρούσματα χρήσης των όπλων από αστυνομικούς και μάλιστα εκτός υπηρεσίας
Ολο και πληθαίνουν τα κρούσματα χρήσης των όπλων από αστυνομικούς και μάλιστα εκτός υπηρεσίας
Ολοένα και μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών πολιτών από τις σφαίρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Το βράδυ της Πέμπτης ο ανθυπαστυνόμος Θεόδωρος Κάτσας, εκπαιδευτής της Αστυνομίας - ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας - πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε τον 23χρονο Αναστάσιο Λιμούρα, μια και κατά τον ανθυπαστυνόμο, θεωρήθηκε ύποπτος κλοπής. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σωρεία άλλων παρόμοιων (ενδεικτικά θυμίζουμε την εκτέλεση του 20χρονου μετανάστη από την Αλβανία τον Νοέμβρη του 2001 και την εκτέλεση του 21χρονου Τσιγγάνου τον Οκτώβρη του ίδιου έτους) και αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατοχή των περιστρόφων από τους αστυνομικούς ακόμα και όταν βρίσκονται εκτός υπηρεσίας. Το πρόβλημα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αλλάξει πλήρως το νομικό καθεστώς που διέπει τη χρήση των όπλων από τα αστυνομικά όργανα, με σκοπό να αρθούν όλες οι μέχρι σήμερα ισχύουσες «ενοχλητικές» δικαστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., το βράδυ της Πέμπτης, στις 8.25 ο ανθυπαστυνόμος, ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας με πολιτικά και οδηγώντας το αυτοκίνητό του, είχε σταματήσει στον ερυθρό σηματοδότη, στη διασταύρωση των οδών Γρ. Λαμπράκη και Ποσειδώνος στη Γλυφάδα. Μπροστά του ήταν σταματημένο ένα αυτοκίνητο μάρκας «Mercedes», το οποίο οδηγούσε άγνωστη γυναίκα. Ξαφνικά, λέει η ανακοίνωση, αντιλήφθηκε να πλευρίζουν από δεξιά και αριστερά το προαναφερόμενο αυτοκίνητο δύο μοτοσικλέτες, στις οποίες επέβαιναν τρία άτομα και τα οποία «ετοιμάζονταν να διαπράξουν ληστεία σε βάρος της οδηγού» (σ.σ. πώς αλήθεια ο ανθυπαστυνόμος διέγνωσε τις εγκληματικές προθέσεις των τριών ατόμων;).

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ανθυπαστυνόμος «προκειμένου να αποτρέψει τη διάπραξη της ληστείας πλησίασε από δεξιά το αυτοκίνητο, ενώ συγχρόνως κορνάριζε και φώναξε στην οδηγό ότι θα τη ληστέψουν. Την ενέργεια αυτή αντιλήφθηκαν οι δράστες και εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους κινούμενοι προς την πλατεία Γλυφάδας, όπως και ο ανθυπαστυνόμος, ενώ η οδηγός κινήθηκε αριστερά με κατεύθυνση τη Βούλα».

Στη συνέχεια ενώ ο αστυνομικός στάθμευσε στην πλατεία και καλούσε την Αμεση Δράση, είδε ξαφνικά μπροστά του δύο από τους τρεις δράστες να έχουν αποβιβαστεί από τη μοτοσικλέτα που επέβαιναν και ο ένας από αυτούς να πετάει εναντίον του μια μεγάλη πέτρα, η οποία έσπασε το τζάμι της πόρτας του συνοδηγού και χτύπησε τον αστυνομικό τραυματίζοντάς τον ελαφρά στο πόδι. Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ο ανθυπαστυνόμος αντέδρασε στην ξαφνική επίθεση και πυροβόλησε μία φορά προς το μέρος του δράστη, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι».

Στη συνέχεια ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βούλας σε κρίσιμη κατάσταση, και έπειτα από τρεις ώρες περίπου υπέκυψε στα τραύματά του. Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει ότι το θύμα ήταν «σεσημασμένος για σύσταση και συμμορία, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση και παράβαση του Νόμου περί Ναρκωτικών».

Ο ανθυπαστυνόμος Θ. Κάτσας παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη για «ανθρωποκτονία από πρόθεση καθ' υπέρβαση των ορίων άμυνας» και τον παρέπεμψε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή.

Σε δίκη αστυφύλακας για το φόνο Τσιγγάνου

Με την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση» παραπέμπεται πλέον να δικαστεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης Γιώργος Τυλιανάκης, ο οποίος είχε σκοτώσει με το υπηρεσιακό του όπλο, πριν από ένα χρόνο, στο Ζεφύρι Αττικής τον Τσιγγάνο οπωροπώλη Μαρίνο Χριστόπουλο, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το υπ' αριθ. 4712/2002 βούλευμά του, έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πυροβόλησε το θύμα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ετσι, αποφάσισε τη μετατροπή της κατηγορίας (ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο), που του είχε απαγγελθεί αρχικά.

Το περιστατικό είχε συμβεί στη συμβολή των οδών Παναγίας Γρηγορούσης και Εθνικής Αντίστασης, όταν τρεις αστυφύλακες της Αμεσης Δράσης, οι οποίοι διενεργούσαν ελέγχους, έκαναν σήμα στον οδηγό Ι.Χ. φορτηγού αυτοκινήτου να σταματήσει. Ο οδηγός, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, αντί να σταματήσει, ανέπτυξε ταχύτητα και κινήθηκε εναντίον των αστυνομικών με κίνδυνο να τους παρασύρει. Τότε ο αστυφύλακας Γ. Τυλιανάκης, αντιδρώντας «ενστικτωδώς», πυροβόλησε μια φορά με το υπηρεσιακό του όπλο εναντίον του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι ο οδηγός του Μ. Χριστόπουλος. Το αυτοκίνητο έπεσε ύστερα πάνω σε στύλο της ΔΕΗ και ακινητοποιήθηκε. Ευτυχώς, ο τρίχρονος γιος του θύματος, που βρισκόταν μέσα, δεν έπαθε τίποτα.

Συγγενείς του άτυχου νεαρού Τσιγγάνου υποστήριζαν ότι δε σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών, γιατί δεν είχε άδεια οδήγησης.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Παρέμβαση στις αιτίες που προκαλούν εξάρτηση

Η βουπρενορφίνη δεν είναι αθώα ούτε ακίνδυνη ουσία

Τις επιφυλάξεις του για την κυβερνητική απόφαση της συνταγογράφησης της βουπρενορφίνης -ενός ακόμα υποκατάστατου της ηρωίνης- από τα δημόσια νοσοκομεία, εκφράζει με ανακοίνωσή του, το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

«Τα γενικά νοσοκομεία και ιδιαίτερα εκείνα που διαθέτουν ψυχιατρικούς τομείς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, που οφείλονται τόσο σε ελλείψεις προσωπικού, νοσηλευτικού, ιατρικού και άλλου, όσο και στην κακή οργάνωση της ψυχιατρικής εφημερίας, στην απουσία τομεοποίησης κ.ά. Η συνταγογράφηση υποκατάστατων μέσα σε τέτοιες συνθήκες θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα συγκεκριμένα γενικά νοσοκομεία που θα επιλεγούν από τον ΟΚΑΝΑ, για να εφαρμόσουν το μέτρο, αναγκάζοντάς τα εκ των πραγμάτων να προσαρμόσουν την ήδη προβληματική λειτουργία τους στις ιδιαίτερες ανάγκες αυτού του πολύ δύσκολου πληθυσμού».

Η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει πως «η απουσία στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης που να λειτουργούν ως θα όφειλαν στα πλαίσια του ΕΣΥ, επιβάλλει μεγάλη περίσκεψη στην ανακοίνωση και την προβολή μέτρων υποκατάστασης, γιατί μπορεί αυτά τα μέτρα να δημιουργήσουν προσδοκίες απεξάρτησης που δεν μπορούν με τα σημερινά δεδομένα να εκπληρωθούν».

«Η βουπρενορφίνη, σημειώνει χαρακτηριστικά, δεν είναι αθώα, ούτε ακίνδυνη ουσία και αυτό πρέπει να τονίζεται πολύ σε μια εποχή που αποκτά τραγικές διαστάσεις το φαινόμενο της πολυτοξικομανίας, της στροφής δηλαδή όλο και περισσότερων νέων στην παράλληλη χρήση πολλών ουσιών, φαινόμενο που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση του αριθμού των θανάτων αυτών των ατόμων. Πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα πολλά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης στα πλαίσια του ΕΣΥ, στελεχωμένα με έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σ' αυτό τον τομέα, ώστε το ΕΣΥ να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

«Παράλληλα, καταλήγει η ΕΙΝΑΠ, πρέπει να δημιουργηθούν οι όροι της ισότιμης κοινωνικής επανένταξης όλων όσοι ολοκληρώνουν θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης. Τέλος, να υλοποιηθεί μια κεντρικά σχεδιασμένη πολιτική πρόληψης με ουσιαστικές παρεμβάσεις στους γενεσιουργούς παράγοντες του σοβαρού αυτού κοινωνικού φαινομένου, ώστε να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα το δύσκολο εγχείρημα της αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης από ουσίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ