ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
«Λουκέτο» σε νέα τμήματα;

Τέσσερα τμήματα, που χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, κινδυνεύουν να κλείσουν, ως συνέπεια της πολιτικής υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην υποταγή των Πανεπιστημίων στις επιταγές του κεφαλαίου
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην υποταγή των Πανεπιστημίων στις επιταγές του κεφαλαίου
«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας επισημάνουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα υπάρξει αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας αυτών των Τμημάτων κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος»!

Με αυτή τη χαρακτηριστική δήλωση οι πρόεδροι τεσσάρων Τμημάτων (Φιλοσοφίας, Αρχιτεκτόνων, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιστήμης των Υλικών) του Πανεπιστημίου Πατρών, ομολογούν κυνικά στον πρύτανη του Ιδρύματος ότι ετοιμάζονται να «βάλουν λουκέτο», εξαιτίας του καθεστώτος αποκλειστικής χρηματοδότησης από τα ΕΠΕΑΕΚ (κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Για τα Τμήματα αυτά η χρηματοδότηση προερχόταν (από την ίδρυσή τους) αποκλειστικά από τα ΕΠΕΑΕΚ, ενώ η ενίσχυσή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν μηδενική. Δεδομένου ότι τα κονδύλια αυτά έρχονται με δεσμευτικούς -για τα Τμήματα- όρους, αλλά και με ημερομηνία λήξης, το μέλλον των Τμημάτων ήταν από την αρχή προδικασμένο, εάν το καθεστώς χρηματοδότησής τους παρέμενε το ίδιο.

Συγκεκριμένα οι παραπάνω υπογράφοντες πρόεδροι των τεσσάρων Νέων Τμημάτων, με έγγραφο που απέστειλαν στις 24 Ιούλη 2002 προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκο Ζούμπο (και το οποίο μόλις πριν λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων), περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις σχολές, «νίπτουν τας χείρας τους» και τονίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν τα νεοϊδρυμένα Τμήματα.

Και είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται στο κείμενο αυτό και της κατάστασης που επικρατεί, αλλά και της φιλοσοφίας που διακατέχει κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη στροφή της στη λογική της κατάρτισης. «Μετά την πάροδο ενός πλήρους ακαδημαϊκού έτους χωρίς διάθεση καμίας πιστώσεως ΕΠΕΑΕΚ για τη λειτουργία και τον εξοπλισμό των Τμημάτων», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, αλλά και «δεδομένης και της αοριστίας που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με το πότε θα διατεθούν οι όποιες πιστώσεις ΕΠΕΑΕΚ», τα Τμήματα αυτά απειλούνται ακόμη και με κλείσιμο!

Σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, αφού χαρακτηρίζει τα ΕΠΕΑΕΚ ως «χρήματα με οδηγίες χρήσης», δεδομένου ότι έχουν να κάνουν με την υποταγή των Τμημάτων στο νέο μοντέλο Πανεπιστημίου που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και «με ημερομηνία λήξεως», ή με άλλα λόγια την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Με την προειδοποίηση ότι «δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας», η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής καταλήγει: «Απαιτούμε την ένταξη των ΕΠΕΑΕΚ στον κρατικό προϋπολογισμό. Διεκδικούμε τη συγκρότηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της εξέλιξης της επιστήμης, που να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση για όλους αδιάκριτα τους φοιτητές».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Λύσεις διεκδικούν οι σπουδαστές

Του ανταποκριτή μας.--

Δυναμική και αγωνιστική απάντηση ετοιμάζονται να δώσουν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας, κόντρα στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που υποβαθμίζει - αντί να ανωτατοποιεί - τις σπουδές τους, τη σημαντική έλλειψη καθηγητών και την εξ αυτού του λόγου απώλεια εξαμήνων για τους σπουδαστές, τα περιοριστικά μέτρα στην Εστία και άλλα προβλήματα που γεννά και οξύνει η ταξική πολιτική στο χώρο της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο.

Σ' αυτή την επιδίωξη η κυβέρνηση, όμως, δεν είναι μόνη. Εχει και τους κυβερνητικούς «βαστάζους» της στο χώρο της Εκπαίδευσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΤΕΙ Χαλκίδας, αυτό το ρόλο έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κοσμάς Κουρούμπας (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) που δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα, αλλά συνεχώς ονειρεύεται υποκινήσεις και υποκινούμενους σπουδαστές από την ΚΝΕ και την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας». Το ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα που υποκινούν όλους τους σπουδαστές, επιζητώντας λύση, αυτό δε σημαίνει τίποτα για αυτόν, αφού έχει βαλθεί να φέρει σε πέρας την κυβερνητική πολιτική στο χώρο του.

Ετσι εξηγείται και η στάση που κράτησε την Πέμπτη το πρωί, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του και κατάληψη των γραφείων διοίκησης που έκαναν εκατοντάδες σπουδαστές, απαιτώντας να πάρει θέση στο πρόβλημα της έλλειψης 20 τουλάχιστον καθηγητών στις σχολές ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ, αλλά και για τις απώλειες του εξαμήνου σπουδαστών της Λογιστικής και της Διοίκησης, καθώς επίσης και για τα εργαστήρια. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ, αντί να ενημερώσει τους σπουδαστές εξαπέλυσε επίθεση στην ΚΝΕ και στην ΠΚΣ, εισπράττοντας, βέβαια, τις αποδοκιμασίες τους.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν η αφετηρία της αγωνιστικής απάντησης που αποφάσισαν οι Γενικές Συνελεύσεις των δύο σπουδαστικών συλλόγων, που μαζικά υιοθέτησαν τις προτάσεις των ΠΚΣ, με επόμενο αγωνιστικό «ραντεβού» την Τρίτη 29 του Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας και πορεία στη Νομαρχία.

Ακόμα περιμένουν καθηγητές

Μπορεί η σχολική χρονιά να έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα, για δεκαπέντε σχολεία της Ν. Ιωνίας, του Ν. Ηράκλειου και της Μεταμόρφωσης όμως αυτό δεν ισχύει. Οι μαθητές των σχολείων αυτών περιμένουν ακόμα καθηγητές, για να καλυφτούν όλες οι ώρες διδασκαλίες. Οι «ακάλυπτες» ώρες σ' αυτά τα σχολεία ανέρχονται στις 383, (λείπουν δηλαδή περίπου 20 καθηγητές), περισσότερες δηλαδή και από τις ώρες ενός ολόκληρου σχολείου με 11 τμήματα.

Ετσι, ακόμα οι μαθητές περιμένουν να κάνουν μάθημα σε μαθήματα κατευθύνσεων και ειδικής βαρύτητας στα Λύκεια. Ακόμα, αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχουν τμήματα με τον ανώτατο αριθμό μαθητών ή να γίνεται συνδιδασκαλία κοινών μαθημάτων διαφορετικών κατευθύνσεων.

Τα κενά -στη συντριπτική τους πλειοψηφία - υφίστανται από τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων και οφείλονται στην εξαρχής έλλειψη προσωπικού ή σε αποσπάσεις εκπαιδευτικών που δεν αντικαταστάθηκαν. Οι ελλείψεις αφορούν σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες και είναι απορίας άξιο τι έγιναν και οι τόσοι υπεράριθμοι που τοποθετήθηκαν στη Β' Διεύθυνση Αθήνας (τουλάχιστον 40 φιλόλογοι).

Αυτό συμβαίνει μάλιστα, τη στιγμή που η εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθορίστηκε και ανακοινώθηκε, αλλά για εκατοντάδες μαθητές δεν έχει ξεκινήσει η διδασκαλία της. Στους μαθητές αυτούς υποδεικνύεται έμμεσα ο δρόμος του φροντιστηρίου. Εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίου θα υποχρεωθούν σε «ταχύρυθμη» κάλυψη της ύλης στη Γλώσσα, Αρχαία, Φυσική, Μαθηματικά κ.ά. με σαφείς επιπτώσεις στην απόδοσή τους ή την αναγκαστική προσφυγή τους στο φροντιστήριο.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται αν προτεραιότητα για το υπουργείο Παιδείας είναι η οικονομία στην πρόσληψη αναπληρωτών (ανέργων εκπαιδευτικών) ή η λειτουργία των σχολείων. Επίσης, θέτουν το ερώτημα αν προτεραιότητα είναι ο καθορισμός της εξεταστέας ύλης ή η διδασκαλία αυτής της ύλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ