Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
«Λουκέτο» σε νέα τμήματα;

Τέσσερα τμήματα, που χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, κινδυνεύουν να κλείσουν, ως συνέπεια της πολιτικής υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην υποταγή των Πανεπιστημίων στις επιταγές του κεφαλαίου
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην υποταγή των Πανεπιστημίων στις επιταγές του κεφαλαίου
«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας επισημάνουμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα υπάρξει αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας αυτών των Τμημάτων κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος»!

Με αυτή τη χαρακτηριστική δήλωση οι πρόεδροι τεσσάρων Τμημάτων (Φιλοσοφίας, Αρχιτεκτόνων, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιστήμης των Υλικών) του Πανεπιστημίου Πατρών, ομολογούν κυνικά στον πρύτανη του Ιδρύματος ότι ετοιμάζονται να «βάλουν λουκέτο», εξαιτίας του καθεστώτος αποκλειστικής χρηματοδότησης από τα ΕΠΕΑΕΚ (κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Για τα Τμήματα αυτά η χρηματοδότηση προερχόταν (από την ίδρυσή τους) αποκλειστικά από τα ΕΠΕΑΕΚ, ενώ η ενίσχυσή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν μηδενική. Δεδομένου ότι τα κονδύλια αυτά έρχονται με δεσμευτικούς -για τα Τμήματα- όρους, αλλά και με ημερομηνία λήξης, το μέλλον των Τμημάτων ήταν από την αρχή προδικασμένο, εάν το καθεστώς χρηματοδότησής τους παρέμενε το ίδιο.

Συγκεκριμένα οι παραπάνω υπογράφοντες πρόεδροι των τεσσάρων Νέων Τμημάτων, με έγγραφο που απέστειλαν στις 24 Ιούλη 2002 προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκο Ζούμπο (και το οποίο μόλις πριν λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων), περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις σχολές, «νίπτουν τας χείρας τους» και τονίζουν τον κίνδυνο να κλείσουν τα νεοϊδρυμένα Τμήματα.

Και είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται στο κείμενο αυτό και της κατάστασης που επικρατεί, αλλά και της φιλοσοφίας που διακατέχει κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τη στροφή της στη λογική της κατάρτισης. «Μετά την πάροδο ενός πλήρους ακαδημαϊκού έτους χωρίς διάθεση καμίας πιστώσεως ΕΠΕΑΕΚ για τη λειτουργία και τον εξοπλισμό των Τμημάτων», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, αλλά και «δεδομένης και της αοριστίας που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με το πότε θα διατεθούν οι όποιες πιστώσεις ΕΠΕΑΕΚ», τα Τμήματα αυτά απειλούνται ακόμη και με κλείσιμο!

Σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, αφού χαρακτηρίζει τα ΕΠΕΑΕΚ ως «χρήματα με οδηγίες χρήσης», δεδομένου ότι έχουν να κάνουν με την υποταγή των Τμημάτων στο νέο μοντέλο Πανεπιστημίου που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και «με ημερομηνία λήξεως», ή με άλλα λόγια την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Με την προειδοποίηση ότι «δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας», η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής καταλήγει: «Απαιτούμε την ένταξη των ΕΠΕΑΕΚ στον κρατικό προϋπολογισμό. Διεκδικούμε τη συγκρότηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της εξέλιξης της επιστήμης, που να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση για όλους αδιάκριτα τους φοιτητές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ