ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευρεία ισραηλινή εισβολή στην Τζενίν

Ενας από τους 15χρονους Παλαιστίνιους τραυματίες μετά την εισβολή στην Τζενίν

Associated Press

Ενας από τους 15χρονους Παλαιστίνιους τραυματίες μετά την εισβολή στην Τζενίν
TZENIN - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση από τον περασμένο Απρίλη εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών εξαπόλυσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, με αποκλειστικό στόχο την πόλη της Τζενίν. Παράλληλα, φρόντισε να ανακοινώσει «μερική αποχώρηση» από τη Χεβρώνα και χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε Καλκίλια, Νάμπλους και Τουλκαρέμ, προκειμένου να «θολώσει τα νερά». Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, η, ήδη, παραπαίουσα διαμεσολαβητική απόπειρα του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Ουίλιαμ Μπερνς, που ολοκληρώνεται σήμερα, πνέει τα λοίσθια.

Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ερπυστριοφόρα οχήματα και δεκάδες τεθωρακισμένα, εισέβαλαν, χτες τα ξημερώματα, στην Τζενίν και στον ομώνυμο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό. Σύμφωνα με μαρτυρίες μέσα από την πόλη, ο ισραηλινός στρατός κάνει έλεγχο από σπίτι σε σπίτι, ενώ έχει, ήδη, καταλάβει 50 σπίτια που βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία και έδιωξαν τους κατοίκους τους. Επίσης, αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για σποραδικές μάχες στους έρημους δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι, 16-18 χρόνων, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού υποστήριζαν ότι στόχος της ευρείας επιχείρησης, που ονομάστηκε «Εμπροσθοφυλακή», είναι η εξάρθρωση «ενός πυρήνα τρομοκρατών που εκτιμάται ότι αριθμεί περί τα 20 άτομα». Ο ισραηλινός στρατός διαθέτει αποδείξεις ότι ο συγκεκριμένος «πυρήνας» βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε από δύο εφήβους καμικάζι, τη Δευτέρα, με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον λεωφορείου στο Βόρειο Ισραήλ, πολύ κοντά στην Τζενίν, και στοίχισε τη ζωή σε 12 Ισραηλινούς.

Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Χεβρώνα

Associated Press

Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Χεβρώνα
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε λακωνικά ότι «δυστυχώς η Τζενίν έχει γίνει πρωτεύουσα του τρόμου. Θα επιθυμούσαμε να χαλαρώσουν οι απαγορεύσεις και να προωθήσουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο».

Η χτεσινή εισβολή στην Τζενίν, όπου ο στρατός αφήνει να εννοηθεί ότι θα παραμείνει για αρκετό καιρό, σημειώνεται μόλις μία εβδομάδα μετά από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στην πόλη, ήδη, από τις αρχές Αυγούστου. Χτες, πάντως, προφανώς σε μια προσπάθεια «αντιπερισπασμού» σε επίπεδο εντυπώσεων, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη μερική του αποχώρηση από τη Χεβρώνα και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις Τουλκαρέμ, Νάμπλους και Καλκίλια, που βρίσκονταν σε ασφυκτικό κλοιό, επίσης, από τον Αύγουστο.

Σχολιάζοντας τη νέα εισβολή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε για «συνέχεια των εγκλημάτων του ισραηλινού στρατού και των εποίκων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Ο σύμβουλός του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποσκάπτει κάθε διαμεσολαβητική προσπάθεια και επισήμανε προς τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να σταματήσουν την ισραηλινή εγκληματική δράση, αν επιθυμούν να είναι αξιόπιστοι μεσολαβητές.

Κλυδωνίζεται η μεσολάβηση Μπερνς

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος είχε, χτες, έναν τελευταίο γύρο επαφών με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους σε Τελ Αβίβ και Ιεριχώ πριν ολοκληρώσει τη διαμεσολαβητική του αποστολή και επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από όπου θα ενημερώσει τόσο την αμερικανική ηγεσία όσο και τα υπόλοιπα μέλη του διαμεσολαβητικού τρίου (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ) για τις παρατηρήσεις των δύο πλευρών. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωνε ότι θα εξετάσει προσεκτικότερα το «ειρηνευτικό σχέδιο» και θα δώσει την οριστική του απάντηση, αφού, πρώτα, συμβουλευτεί τους Αραβες ηγέτες.

Η χτεσινή, πάντως, εισβολή επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το, ήδη, άσχημο κλίμα που επικρατούσε, τόσο στην παλαιστινιακή όσο και στην ισραηλινή πλευρά, απέναντι στο σχέδιο που κόμισε ο Μπερνς. Η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ότι το σχέδιο δε λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ. Η παλαιστινιακή πλευρά εκφράζει ανησυχίες γιατί στην πρόταση δεν εμπεριέχονται χρονοδιαγράμματα ούτε μηχανισμός επίβλεψης εφαρμογής μιας συμφωνίας, ενώ αντέδρασε έντονα στη μη πρόβλεψη διεξαγωγής προεδρικών εκλογών, εκτιμώντας ότι αποτελεί άλλη μια προσπάθεια παραγκωνισμού του Γιάσερ Αραφάτ.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Ψηφίσματα - αιφνιδιασμός από Ρωσία και Γαλλία

Σκληραίνουν οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση δύο ξεχωριστών προτάσεων ψηφίσματος από Γαλλία - Ρωσία απέναντι στην αμερικανο - βρετανική πρόταση

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε μια κίνηση αιφνιδιασμού προχώρησαν, χτες, οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταθέτοντας δύο νέες προτάσεις ψηφισμάτων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις εντονότατες πιέσεις που ασκούν ΗΠΑ - Βρετανία για την υιοθέτηση της δικής τους πρότασης. Στο επίκεντρο της «μονομαχίας» των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια του νέου γύρου των συνομιλιών, βρίσκονται τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, των οποίων, ούτως ή άλλως, η ψήφος είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση μιας τελικής απόφασης.

Δύο νέες προτάσεις ψηφίσματος εξετάζουν, από χτες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν, ήδη, εμπλακεί σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις. Η ρωσική πρόταση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, φαίνεται ότι είναι αυτή που τίθεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το αμερικανο-βρετανικό προσχέδιο, καθώς φέρεται να μην εμπεριέχει τις φράσεις - κλειδιά ότι το Ιράκ είναι «σε ρήξη με τον ΟΗΕ» και ότι απειλείται «με σοβαρές συνέπειες» αν δε συμμορφωθεί. Η γαλλική πρόταση, σύμφωνα επίσης με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποτελεί ένα συγκερασμό των αμερικανικών και των ρωσικών θέσεων, και φέρεται, επίσης, να μην εμπεριέχει τη φράση ότι το Ιράκ βρίσκεται «σε ρήξη με τον ΟΗΕ».

Ρωσία και Γαλλία είχαν ξεκάθαρα υποστηρίξει ότι οι συγκεκριμένες διατυπώσεις αφήνουν το περιθώριο για αυτόματη ανάληψη δράσης αμέσως μόλις οι επιθεωρητές αναφέρουν την οποιαδήποτε εμπλοκή. Χαρακτηριστικά, ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ, Γενάντι Γκατίλοφ, δήλωνε ότι η αντίληψη που εκφράζεται στο αμερικανικό προσχέδιο είναι σαφώς «αντι-ιρακινή» και ξεκάθαρα στοχεύει στο να υπάρχει περιθώριο στρατιωτικής δράσης αμέσως μόλις δημιουργηθεί η οποιαδήποτε παρεξήγηση.

«Στόχος μιας νέας απόφασης δεν μπορεί παρά να είναι η ταχύτερη επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ και η αποτελεσματικότερη εργασία τους» κατέληξε ο Γκατίλοφ. Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν και Γάλλοι διπλωμάτες, τονίζοντας ότι στο αμερικανο - βρετανικό προσχέδιο εμπεριέχονται «ορισμένα σημεία που μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και ακολούθως σε στρατιωτική δράση».

Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών διπλωματών, οι οποίοι απέφυγαν τα σχόλια. Εντούτοις, λίγο νωρίτερα, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις είχε ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ «δεν πρόκειται να αποδεχτούν απάλειψη των φράσεων περί ρήξης με τον ΟΗΕ και περί σοβαρότατων συνεπειών». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ είχε δηλώσει ανοιχτός σε διαβουλεύσεις αλλά τόνιζε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα όλα τα ζητήματα αρχών». Δημόσια αρνητικό ήταν το σχόλιο του Βρετανού πρέσβη στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, ο οποίος μιλούσε για μια ρωσο-γαλλική προσπάθεια να «προδιατεθεί» το Συμβούλιο Ασφαλείας και συμπλήρωσε ότι «Γαλλία και Ρωσία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ΗΠΑ και Βρετανία είναι αμετακίνητες στις απόψεις τους για το τι πρέπει να εμπεριέχει αυτό το κείμενο».

Μήλον της έριδος τα μη μόνιμα μέλη

Μετά από αυτές τις κινήσεις, το βάρος μοιάζει να πέφτει στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου για την υποστήριξη των οποίων ερίζουν οι δύο πλευρές. Για να ληφθεί μια απόφαση θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 9 θετικές ψήφους και να μην έχει ασκηθεί βέτο από κανένα μόνιμο μέλος. Προς το παρόν, από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, το Μεξικό, η Γουινέα, ο Μαυρίκιος, το Καμερούν και η Ιρλανδία δείχνουν να συμμερίζονται τις γαλλο-ρωσικές ανησυχίες. Προς το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο φαίνεται να διάκεινται θετικά οι Βουλγαρία, Νορβηγία, Κολομβία και Σιγκαπούρη. Η Συρία έχει δηλώσει ότι δε θεωρεί απαραίτητη μια νέα απόφαση, οπότε ενδέχεται να καταψηφίσει την όποια πρόταση, ενώ η Κίνα πιθανολογείται ότι θα απέχει της ψηφοφορίας.

Ανοίγοντας τον νέο κύκλο των διαβουλεύσεων, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αποπειράθηκε, για άλλη μια φορά, να συγκεράσει τις αντιθέσεις, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι θα υπάρξει «ομόφωνη» απόφαση. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωνε αισιόδοξος για την τελική υιοθέτηση της αμερικανικής πρότασης «έτσι ώστε τα Ηνωμένα Εθνη να πράξουν δυναμικά και να δώσουν στο Ιράκ να κατανοήσει ότι πρέπει να υπακούσει ή να υποστεί τις συνέπειες». Το σίγουρο είναι ότι πριν τα ψηφίσματα τεθούν σε ψηφοφορία, στο Συμβούλιο θα διατυπώσουν τη θέση τους τόσο ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ όσο και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν τη Δευτέρα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αλματώδης αύξηση παραγωγής οπίου

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν επιβεβαιώνει την αλματώδη αύξηση της παραγωγής οπίου στη χώρα, που εφέτος ανέκτησε πανηγυρικά τα σκήπτρα της μεγαλύτερης παραγωγού της βάσης της ηρωίνης με 3.400 μετρικούς τόνους. Η προηγούμενη εκτίμηση (βλ. Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη», 6 Οκτωβρίου) έκανε λόγο για 2.700 τόνους εφέτος, μετά την επιστροφή της παραγωγής σε «κανονικούς» ρυθμούς, ωστόσο το αποτέλεσμα ξεπερνά και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Η δήλωση του στελέχους της υπηρεσίας πρόληψης του εγκλήματος και των ναρκωτικών του ΟΗΕ (UNDCP) Αντόνιο Μαρία Κόστα ότι η ανακοίνωση των συγκεκριμένων στοιχείων «δεν αποτελεί μια δήλωση της αποτυχίας των Αφγανικών αρχών ή των διεθνών προσπαθειών για τον έλεγχο των ναρκωτικών» είναι μάλλον, έτσι, πολύ δύσκολο να πείσει και τον πιο εύπιστο: πολλώ δε μάλλον που προ της κατάρρευσης των Ταλιμπάν, η επιβολή απαγόρευσης της παραγωγής και στη συνέχεια ο πόλεμος είχαν φέρει την παραγωγή στα κατώτατα επίπεδα εδώ και δεκαετίες, τους 185 μετρικούς τόνους.

Η έκθεση της UNDCP αποδίδει την έκρηξη της παραγωγής στο «κενό εξουσίας» που ανέκυψε σε μεγάλες περιοχές του Αφγανιστάν, πράγμα που μάλλον αποτελεί τεράστια παραποίηση της αλήθειας: στην πραγματικότητα είναι ακριβώς οι πολέμαρχοι που πριμοδότησαν οι Αμερικανοί και οι λοιποί «σύμμαχοι», οι οποίοι ευνοούν την παραγωγή ναρκωτικών για ίδιον όφελος...

Στο μεταξύ, οι ειδήσεις από το Βορρά του Αφγανιστάν, παραδοσιακά το πιο δύσκολο να ελεγχθεί τμήμα της χώρας, ανέφεραν ότι οι δύο σημαντικότεροι πολέμαρχοι του Αφγανιστάν, ο Ουζμπέκος στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και ο Τατζίκος Ουστάντ Ατα Μοχάμεντ, θα συναντηθούν σήμερα Σάββατο για να συζητήσουν τρόπους αποκατάστασης μιας «εκεχειρίας» ανάμεσα στις δυνάμεις τους οι οποίες έχουν επιδοθεί, χωρίς να το πολυπροσέχει ο δυτικός Τύπος, σε αλληλοσφαγή για τον έλεγχο των κομβικών πόλεων, και ειδικά της Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δημοτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Κοσσοβάροι ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέες αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 30 δήμους του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ 5.700 υποψηφίων από 68 πολιτικά κόμματα και εκλογικά μπλοκ.

Η σερβική κοινότητα καλείται να εκλέξει νέους εκπροσώπους Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους δήμους Λεπόσαβιτς, Νόβο Μπρντο, Στρπτσε, Ζούμπιν Ποτόκ και Ζβέτσαν.

Στην περιοχή έχουν ήδη μεταβεί για να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία 120 άτομα από 25 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΑΛΓΕΡΙΑ.
Περισσότεροι νεκροί

Ομάδα ενόπλων Ισλαμιστών σκότωσε 21 ανθρώπους και τραυμάτισε τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε απομονωμένο χωριό, στην περιοχή Χλεφ, 200 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου, ανακοινώθηκε σήμερα από επίσημη πηγή στην αλγερινή πρωτεύουσα.

Μεταξύ των θυμάτων, που σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας, είναι και ένα βρέφος τριών μηνών. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της περιοχής και η κατάσταση της υγείας τους είναι κρίσιμη. Στην ίδια περιοχή, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 16 Οκτώβρη. Οι αρχές αποδίδουν τις δολοφονίες στην Ενοπλη Ισμλαμική Οργάνωση (GIA), που αντιμάχεται την κυβέρνηση του Προέδρου Μπουτεφλίκα.

Από την αρχή του μήνα, περίπου εβδομήντα πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αλγερία σε βίαια επεισόδια, με τη συμμετοχή ενόπλων Ισλαμιστών, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις -ενώ από την αρχή του χρόνου 1.200 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ανάλογα περιστατικά.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Επιθυμεί εγγυήσεις «μη επίθεσης» από τις ΗΠΑ

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.--

Η ΛΔ Κορέας διαμήνυσε χτες στις ΗΠΑ πως εάν παράσχουν εγγυήσεις σεβασμού της εδαφικής της κυριότητας, τότε θα προβεί σε κινήσεις εκτόνωσης των επιφυλάξεων και ανησυχιών της Ουάσιγκτον για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Η επίλυση όλων των προβλημάτων θα πρέπει να βασίζεται στην απομάκρυνση κάθε απειλής εναντίον της εθνικής της κυριαρχίας και του δικαιώματός της να υπάρχει... Η ΛΔ Κορέας θεωρεί ότι είναι λογική και πραγματοποιήσιμη λύση στο θέμα των πυρηνικών, να επιτευχθεί ένα σύμφωνο μη επίθεσης με τις ΗΠΑ, για να εκτονωθεί η σοβαρή κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, την οποία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Οι ΗΠΑ και οι υποστηριχτές τους θεωρούν πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν αφότου η ΛΔ Κορέας καταθέσει τα όπλα της... πρόκειται για μία πολύ ανώμαλη λογική»...

Την ίδια ώρα το Πεκίνο, προέτρεπε την Ουάσιγκτον να εκτιμήσει την πρόταση της ΛΔ Κορέας, καλώντας την κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους να προβεί στην έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ο Λιου Ζιαντσάο, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Κίνα πιστεύει πως η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών και ελπίζει πως τα θέματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου το συντομότερο δυνατόν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ