Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ευρεία ισραηλινή εισβολή στην Τζενίν

Ενας από τους 15χρονους Παλαιστίνιους τραυματίες μετά την εισβολή στην Τζενίν

Associated Press

Ενας από τους 15χρονους Παλαιστίνιους τραυματίες μετά την εισβολή στην Τζενίν
TZENIN - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση από τον περασμένο Απρίλη εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών εξαπόλυσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός, με αποκλειστικό στόχο την πόλη της Τζενίν. Παράλληλα, φρόντισε να ανακοινώσει «μερική αποχώρηση» από τη Χεβρώνα και χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε Καλκίλια, Νάμπλους και Τουλκαρέμ, προκειμένου να «θολώσει τα νερά». Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, η, ήδη, παραπαίουσα διαμεσολαβητική απόπειρα του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Ουίλιαμ Μπερνς, που ολοκληρώνεται σήμερα, πνέει τα λοίσθια.

Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ερπυστριοφόρα οχήματα και δεκάδες τεθωρακισμένα, εισέβαλαν, χτες τα ξημερώματα, στην Τζενίν και στον ομώνυμο γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό. Σύμφωνα με μαρτυρίες μέσα από την πόλη, ο ισραηλινός στρατός κάνει έλεγχο από σπίτι σε σπίτι, ενώ έχει, ήδη, καταλάβει 50 σπίτια που βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία και έδιωξαν τους κατοίκους τους. Επίσης, αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για σποραδικές μάχες στους έρημους δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι, 16-18 χρόνων, οι οποίοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού υποστήριζαν ότι στόχος της ευρείας επιχείρησης, που ονομάστηκε «Εμπροσθοφυλακή», είναι η εξάρθρωση «ενός πυρήνα τρομοκρατών που εκτιμάται ότι αριθμεί περί τα 20 άτομα». Ο ισραηλινός στρατός διαθέτει αποδείξεις ότι ο συγκεκριμένος «πυρήνας» βρίσκεται πίσω από την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε από δύο εφήβους καμικάζι, τη Δευτέρα, με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον λεωφορείου στο Βόρειο Ισραήλ, πολύ κοντά στην Τζενίν, και στοίχισε τη ζωή σε 12 Ισραηλινούς.

Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Χεβρώνα

Associated Press

Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Χεβρώνα
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε λακωνικά ότι «δυστυχώς η Τζενίν έχει γίνει πρωτεύουσα του τρόμου. Θα επιθυμούσαμε να χαλαρώσουν οι απαγορεύσεις και να προωθήσουμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο».

Η χτεσινή εισβολή στην Τζενίν, όπου ο στρατός αφήνει να εννοηθεί ότι θα παραμείνει για αρκετό καιρό, σημειώνεται μόλις μία εβδομάδα μετά από την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στην πόλη, ήδη, από τις αρχές Αυγούστου. Χτες, πάντως, προφανώς σε μια προσπάθεια «αντιπερισπασμού» σε επίπεδο εντυπώσεων, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη μερική του αποχώρηση από τη Χεβρώνα και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις Τουλκαρέμ, Νάμπλους και Καλκίλια, που βρίσκονταν σε ασφυκτικό κλοιό, επίσης, από τον Αύγουστο.

Σχολιάζοντας τη νέα εισβολή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε για «συνέχεια των εγκλημάτων του ισραηλινού στρατού και των εποίκων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Ο σύμβουλός του, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποσκάπτει κάθε διαμεσολαβητική προσπάθεια και επισήμανε προς τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να σταματήσουν την ισραηλινή εγκληματική δράση, αν επιθυμούν να είναι αξιόπιστοι μεσολαβητές.

Κλυδωνίζεται η μεσολάβηση Μπερνς

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος είχε, χτες, έναν τελευταίο γύρο επαφών με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους σε Τελ Αβίβ και Ιεριχώ πριν ολοκληρώσει τη διαμεσολαβητική του αποστολή και επιστρέψει στην Ουάσινγκτον από όπου θα ενημερώσει τόσο την αμερικανική ηγεσία όσο και τα υπόλοιπα μέλη του διαμεσολαβητικού τρίου (ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ) για τις παρατηρήσεις των δύο πλευρών. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωνε ότι θα εξετάσει προσεκτικότερα το «ειρηνευτικό σχέδιο» και θα δώσει την οριστική του απάντηση, αφού, πρώτα, συμβουλευτεί τους Αραβες ηγέτες.

Η χτεσινή, πάντως, εισβολή επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το, ήδη, άσχημο κλίμα που επικρατούσε, τόσο στην παλαιστινιακή όσο και στην ισραηλινή πλευρά, απέναντι στο σχέδιο που κόμισε ο Μπερνς. Η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ότι το σχέδιο δε λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ. Η παλαιστινιακή πλευρά εκφράζει ανησυχίες γιατί στην πρόταση δεν εμπεριέχονται χρονοδιαγράμματα ούτε μηχανισμός επίβλεψης εφαρμογής μιας συμφωνίας, ενώ αντέδρασε έντονα στη μη πρόβλεψη διεξαγωγής προεδρικών εκλογών, εκτιμώντας ότι αποτελεί άλλη μια προσπάθεια παραγκωνισμού του Γιάσερ Αραφάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ