Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή πολλαπλών εκλογών...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Τη διάλυση της Βουλής, δύο μέρες πριν τη συνεδρίασή της με στόχο την αναθεώρηση του Συντάγματος, κήρυξε χτες ο πρόεδρος της Κένυας, Ντανιέλ Αραπ Μόι, αναγγέλλοντας τη διεξαγωγή προεδρικών, γενικών και δημοτικών εκλογών, δίχως να τις προσδιορίσει χρονικά...

Λίγο μετά την αναγγελία διεξαγωγής των εκλογών, ο Μόι προειδοποίησε «ξένα κέντρα και χώρες, όπως η Γερμανία» να μην αναμειχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κένυας, στηρίζοντας προεκλογικά τον αγώνα κομμάτων και υποψηφίων της αντιπολίτευσης.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μία περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης με τελευταία αιχμή του δόρατος την απόφαση του Κενυάτη προέδρου να επιλέξει τον Ουχούρου Κενιάτα ως υποψήφιο της κυβερνώσας παράταξης «Εθνική Αφρικανική Ενωση Κένυας» (ΚΑΝU) στις προεδρικές εκλογές. Η επιλογή του προέδρου Μόι όσον αφορά στη στήριξη της υποψηφιότητας του Ουχούρου Κενιάτα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ανώτερων και πρεσβύτερων στελεχών του κόμματος (όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κένυας, Νγουάι Κιμπάκι, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζορτζ Σαϊτόρι), που νιώθοντας να παραγκωνίζονται εγκατέλειψαν το ΚΑΝU και εντάχθηκαν στο πλευρό κομμάτων της αντιπολίτευσης που σχημάτισαν ενιαίο μέτωπο προκειμένου να έχουν καλύτερη τύχη στις εκλογές... Μέχρι χτες, ως βασικός αντίπαλος του εκλεκτού του προέδρου, Ουχούρου Κενιάτα (γιου του ιδρυτή του κόμματος KANU, Τζόμο Κενιάτα) για το προεδρικό αξίωμα προβάλλει ο 71χρονος Νγουάι Κιμπάκι που ηγείται (πλέον) του κόμματος «Ενωση Εθνικού Ουράνιου Τόξου».

Μολονότι η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά, θεωρείται πιθανό (σύμφωνα με το Σύνταγμα) πως θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ