Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Εκλογές για τη Γερουσία

ΠΡΑΓΑ.--

Ξεκίνησε χτες ο πρώτος γύρος των εκλογών για τη Γερουσία της Τσεχικής Βουλής. Ο πρώτος γύρος θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ οι εκλογές θα ολοκληρωθούν την επόμενη βδομάδα με το δεύτερο γύρο.

Ο Τσέχοι καλούνται να εκλέξουν 27 από τους συνολικά 81 γερουσιαστές, καθώς οι εκλογές για τη Γερουσία διεξάγονται κάθε δύο χρόνια και μόνο για το ένα τρίτο των εδρών. Από τους 27 υποψήφιους, όσοι συγκεντρώσουν το 50% των ψήφων θα εκλεγούν απευθείας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος στον οποίο θα λάβουν μέρος οι δύο πρώτοι υποψήφιοι του πρώτου γύρου. Η Γερουσία μαζί με τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθούν να εκλέξουν σε κοινή συνεδρία τον επόμενο πρόεδρο της Τσεχίας το Γενάρη. Ο νυν Πρόεδρος, Βάτσλαβ Χάβελ, εκτίει τη δεύτερη θητεία του και σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Ωστόσο η συμμετοχή στον πρώτο γύρο δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 30%, καθώς υπάρχει γενικότερη αδιαφορία για τη διαδικασία ανάμεσα στους Τσέχους, αφού το ανώτερο σώμα της Βουλής δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ