Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπέρ και κατά της ένταξης στην ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Από τους «γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους» στις Βρυξέλλες, τη συνοδεία δηλαδή του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι συνεργάτες της «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» πληροφορούνται ότι ο Γερμανός καγκελάριος «θέλει από τις Βρυξέλλες να δοθεί στην Τουρκία πριν τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη ένα πολύ θετικό σημείο» σχετικά με τη διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ.

Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Βέρνερ Χόγιερ, εκπρόσωπος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), δήλωσε ότι ο Σρέντερ ενέδωσε στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μετά από πίεση της Ουάσιγκτον. Επίσης, ο Μίχαελ Κλος, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της βαυαρικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CSU) στο Μπούντεσταγκ, τάχθηκε κατά της επιτάχυνσης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, μετά μάλιστα την άσκηση πίεσης από πλευράς της Ουάσιγκτον. «Αυτό θα απέβαινε σε βάρος της Γερμανίας και της ΕΕ», δήλωσε ο Κλος.

«Το μέγεθος και τα προβλήματα της Τουρκίας είναι οικονομικά και δημοσιονομικά, για αρκετό διάστημα τελείως "αχώνευτα" για την ΕΕ. Η Τουρκία ανήκει επιπλέον σε άλλο πολιτικό και πολιτισμικό χώρο», υποστήριξε ο Χριστιανοκοινωνιστής, με τον οποίο συμφώνησε βασικά και ο εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), Φρίντμπεργκ Πφλίγκερ.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ