Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Πρέπει να καταστρέψουμε αυτό το δαίμονα»

Μια ομιλία επιεικώς επικίνδυνη εκφώνησε, χτες, σχετικά με το Πακιστάν ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ...

Η ισχυρή τριανδρία της ινδικής κυβέρνησης: (από αριστερά) Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, υπουργός Εσωτερικών, Τζασουάντ Σινχ, υπουργός Εξωτερικών κι ο πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ Χθες ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του «πρέπει να καταστρέψει τον δαίμονα της τρομοκρατίας» -εννοώντας το Πακιστάν...

Associated Press

Η ισχυρή τριανδρία της ινδικής κυβέρνησης: (από αριστερά) Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, υπουργός Εσωτερικών, Τζασουάντ Σινχ, υπουργός Εξωτερικών κι ο πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ Χθες ο Ινδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του «πρέπει να καταστρέψει τον δαίμονα της τρομοκρατίας» -εννοώντας το Πακιστάν...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ έκανε χτες μια εξαιρετικά επιθετική ομιλία για τα 3 χρόνια διακυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος (Μπαρατίγια Τζανάτα, ή BJP) και της υπό αυτό συμμαχίας, του Εθνικού Δημοκρατικού Συνασπισμού. Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την περασμένη βδομάδα, όταν αντιμετώπισε σύμφωνα με τον Ινδικό Τύπο προβλήματα υγείας, ο Βάτζπαϊ εκφώνησε μια ομιλία, η οποία επικεντρώθηκε στην «τρομοκρατία», την οποία ταύτισε εν πολλοίς με το Πακιστάν, ένα «τρομοκρατικό κράτος», όπως το χαρακτήρισε. «Πρέπει να ετοιμαστούμε ψυχολογικά. Γιατί πρέπει να εξολοθρεύσουμε το δαίμονα της τρομοκρατίας», είπε ο Βάτζπαϊ, προκαλώντας παραληρηματικό εθνικιστικό ενθουσιασμό στο ακροατήριό του.

Η ομιλία του Ινδού πρωθυπουργού είναι προφανές ότι έχει ειδικό βάρος, καθώς ήρθε μια μέρα μετά τη «θετική εξέλιξη», όπως τη θεωρούν οι δυτικές κυβερνήσεις, της «απόσυρσης» των Ινδικών στρατευμάτων από τη συνοριακή γραμμή με το Πακιστάν, πράγμα που αναλυτές ήλπιζαν ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης ύψιστου συναγερμού που δημιουργούσε τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης, με οποιαδήποτε σοβαρή αφορμή.

Ο Βάτζπαϊ δήλωσε ότι το Πακιστάν «δε διστάζει να στέλνει φενταγίν (σ.σ. μαχητές αυτοκτονίας) στη χώρα μας διαμέσου των συνόρων, για να δολοφονήσουν αθώα γυναικόπαιδα». Πρόσθεσε ότι η Ινδία «πολεμά κατά της τρομοκρατίας για 20 χρόνια και ο κόσμος δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή». Η διεθνής κοινότητα, εκτίμησε, «τώρα αρχίζει να ξυπνά», ειδικά μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 190 άνθρωποι.

Πληροφορίες μέρους του ινδικού Τύπου ανέφεραν ότι η «μόλυνση» που φέρεται να ταλαιπώρησε τον πρωθυπουργό την περασμένη βδομάδα ενδεχομένως ήταν «μια τακτική ασθένεια», για να αποφύγει τις ενδοκυβερνητικές διαμάχες, ωστόσο ο ίδιος διέψευσε ότι ισχύει κάτι τέτοιο. «Δεν μπορούσα καν να μιλήσω στη Λάκναου και την επομένη διάβασα στις εφημερίδες ρεπορτάζ που έλεγαν "ο Βάτζπαϊ το 'σκασε από τη Λάκναου". Η Λάκναου είναι το γήπεδό μου - γιατί να το έσκαγα;».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εκλογές στο Κασμίρ - το διαφιλονικούμενο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κρατίδιο- οι οποίες αμαυρώθηκαν από ένα κύμα βίας που κόστισε πάνω από 600 νεκρούς, ο Βάτζπαϊ είπε πως έγιναν «με ελεύθερο και δίκαιο» τρόπο. Προσπαθώντας, ακόμη, να αποσυνδεθεί από τα πιο φανατικά ινδουιστικά στοιχεία στη βάση του κόμματός του, κυρίως τις οργανώσεις RSS και VHP, ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε πως η βία ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους Ινδουιστές στο Γκουζαράτ με πάνω από 2.200 νεκρούς εφέτος «δεν πρέπει να επαναληφθεί επ' ουδενί».

Η ομιλία του Βάτζπαϊ δυναμιτίζει το κλίμα ανάμεσα στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ και μοιάζει να ακυρώνει εκ των προτέρων οποιαδήποτε πιθανότητα διμερούς συνάντησης και διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο της ASEAN στο Ισλαμαμπάντ στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Απαντώντας στην ομιλία του Βάτζπαϊ, το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «το Πακιστάν αντιτίθεται και καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της, περιλαμβανομένης της κρατικής τρομοκρατίας που ασκεί η ινδική κυβέρνηση στο κατεχόμενο από τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις Κασμίρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ