ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Η «νόσος» των αγροτών...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη δήθεν ανησυχία της για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς στη χώρα μας εκφράζει η ΝΔ, με την Επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της, μ' επικεφαλής τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή. Αναμενόμενη ενέργεια, καθώς θα ήταν περίεργο η ΝΔ να μη θελήσει να εκμεταλλευτεί το περιβόητο «αγροτικό μήνυμα» των πρόσφατων τοπικών εκλογών, το οποίο καταδεικνύει τη μεγάλη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου για την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βεβαίως, όπως, επίσης ήταν αναμενόμενο, η ΝΔ στην Επερώτησή της διαπιστώνει, μεν, τη βαρύτητα της «νόσου» των αγροτών, αλλά, ούτε την πραγματική αιτία της εντοπίζει, ούτε και τη σωστή «θεραπεία» προτείνει.

Είναι, πράγματι, σωστά τα στοιχεία, που παρουσιάζονται στην Επερώτηση για συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος και δραματική συρρίκνωση του αγροτικού δυναμικού στη χώρα μας, που μειώνεται κατά 40.000 το χρόνο. Ομως η πραγματική αιτία γι' αυτό δεν είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ούτε η «θεραπεία» θα έρθει με την ανάδειξη της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία, όπως υποστηρίζεται στην Επερώτηση, αφού και η τελευταία την ίδια ουσιαστικά πολιτική θα εφαρμόσει.

Αναμενόμενη «κολεγιά»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο γίνεται φανερό ότι υπήρξε «κολεγιά» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ για να εκλεγεί δήμαρχος Τυρνάβου ο Θ. Νασίκας, γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε, ο ίδιος ο Θ. Νασίκας παραδέχτηκε ότι στον αγώνα του με αντίπαλο τον υποψήφιο της Αριστεράς Χρ. Κιτσίδη βοηθήθηκε από τοπικά στελέχη και μέλη του κυβερνώντος κόμματος.

Και ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον Θ. Νασίκα, όχι μόνο γιατί ήταν αυτός που στη διάρκεια των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων προσκάλεσε τον Κ. Λαλιώτη στον Τύρναβο δίνοντάς του την ευκαιρία να εξαπατήσει τους ξεσηκωμένους αγρότες, τάζοντας αποζημιώσεις που η κυβέρνηση δεν έδωσε, αλλά και γιατί το κυβερνών κόμμα δεν ήθελε να εκλεγεί δήμαρχος Τυρνάβου κάποιος, που είναι αντίθετος στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στην περιοχή και αποτελεί εξ ορισμού «κόκκινο» πανί για τους «συμμάχους». Δεν παίζει μ' αυτά τα θέματα η κυβέρνηση.

... το «μικρόβιο» και η «θεραπεία»

Το «μικρόβιο» που προκαλεί τη «θανατηφόρο νόσο» των αγροτών στην Ελλάδα είναι η φιλομονοπωλιακή και αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως καθορίζεται στα πλαίσια της ΚΑΠ και υλοποιείται, με συνέπεια, από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και η «θεραπεία» δεν μπορεί παρά να έρθει με την ανατροπή αυτής της πολιτικής, η οποία οδηγεί στον «Καιάδα του ξεκληρίσματος» εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας. Για ν' ανατραπεί η πολιτική αυτή, όμως, χρειάζεται η ανάπτυξη και η συνεχής δράση ενός ισχυρού ενωτικού και συνεπούς αγροτικού κινήματος, με καθαρούς στόχους, σαφή προοπτική και συμπορευόμενο με τους εργαζόμενους των αστικών κέντρων.

Αυτό επιτεύχθηκε, ως ένα βαθμό, τα τελευταία χρόνια, με τις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία και σ' όλη τη χώρα. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό ν' αφήσει αυτό το κίνημα να θεριέψει και να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Γι' αυτό προσπάθησε και προσπαθεί να το «χτυπήσει», με όποιον τρόπο μπορεί, με τα ΜΑΤ, με τ' αγροτοδικεία, με συκοφαντίες και γλυκοπιάσματα. Αλλά και η ΝΔ δε θέλει να βρει μπροστά της - όταν κι αν έρθει στην κυβερνητική εξουσία - ένα τέτοιο αγροτικό κίνημα κι επιχείρησε κι αυτή να το πλήξει, χρησιμοποιώντας αγροτοσυνδικαλιστές της για να υπονομεύσουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητά του και για να το ξεστρατίσουν από τους στόχους και την προοπτική του...

Το παιγνίδι

Γνωρίζετε πως υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της σταθερής τηλεφωνίας; Βέβαια. Οχι μόνον υπάρχουν, αλλά και προσφέρουν τιμές, για τις αστικές, περιαστικές και διεθνείς κλήσεις, φτηνότερες από τον ΟΤΕ. Τη σημείωση, πάντως, δεν την κάνουμε για το λόγο αυτό, αλλά για το παιγνίδι που παίζουν όλοι μαζί (κυβέρνηση, ΟΤΕ και ιδιωτικό κεφάλαιο) πάνω στις πλάτες των εργαζομένων.

Και εξηγούμαστε: Τα τελευταία χρόνια και ενόψει «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών ο ΟΤΕ προχώρησε σε αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων του, πολύ πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Οι αυξήσεις αυτές είχαν πολλαπλούς στόχους και, κυρίως, να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την κερδοφορία του ΟΤΕ, ώστε να γίνουν ελκυστικότερες οι μετοχές του οργανισμού στους επίδοξους κεφαλαιοκράτες - αγοραστές από τη μια και από την άλλη να ανοίξουν το δρόμο στη δράση των ιδιωτικών εταιριών. Πώς γίνεται το τελευταίο; Με αυτό που βλέπουμε τώρα. Εχουν γίνει τόσο ακριβά τα τιμολόγια του ΟΤΕ, ώστε μπορούν οι ιδιωτικές εταιρίες και να εμφανίζουν λιγότερο ακριβά τιμολόγια και πάλι να κερδίζουν τα μαλλιά της κεφαλής τους. Κι όχι μόνον αυτά, αλλά θα βγουν και οι κυβερνώντες, μαζί τους κάθε λογής οπαδούς της «ελεύθερης αγοράς», να μας λένε πως ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές και ωφελεί τους καταναλωτές..!

Τα σκεπτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΛΕΜΕ, είναι θετικό και αξιοσημείωτο, ο άνθρωπος να είναι καλόπιστος. Ιδίως σε καιρούς σαν αυτούς που περνάμε, όπου κάποιοι επιδιώκουν να μας κάνουν να υποπτευόμαστε ακόμα και το γείτονά μας.

Πλην, όμως, το να λύσουν ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου τα προβλήματα της εθνικής κυριαρχίας με ταυτόχρονη δημιουργία του ευρωστρατού, του Κυπριακού ενόψει της διεύρυνσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενόψει της αναδιάρθρωσης της ...σε ένα δείπνο των «15» είναι μάλλον υπερβολικό.

Οσο και να είχε βάλει τα δυνατά του ο σεφ, όσο καλό και να ήταν το κρασί, όσο γευστικό και να ήταν το γλυκό, είναι μάλλον δύσκολο να μπόρεσαν οι γαστριμαργικές απολαύσεις να κάμψουν συγκεκριμένες επιδιώξεις συγκεκριμένων «εταίρων» μας, για όλα τα παραπάνω.

Οποιος πείθεται έτσι εύκολα για την αποτελεσματικότητα των κυβερνώντων, δε λέγεται καλόπιστος. Αλλιώς λέγεται...

Το χειρότερο και πλέον ύποπτο είναι τα ...χαμόγελα και τα ελεγχόμενα ειδησεογραφικά στοιχεία που άφησαν να διαρρεύσουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Ηταν περίπου τα ίδια με αυτά του Ελσίνκι, της Μαδρίτης και της Νίκαιας...

ΜΑΛΙΣΤΑ, αυξημένα κατά 7,4%, θα είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την 1η Νοέμβρη. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης στους ακτοπλόους εκτελούνται κατά γράμμα και δεν είχαμε καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Οι τελευταίοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν.

Εντάξει, τη γλιτώσαμε αυτό το τριήμερο, το οποίο πέφτει ακριβώς πριν την αύξηση, αλλά η συνέχεια αναμένεται ζόρικη, καθώς θα έχουμε και μια ακόμη αύξηση στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε προβλέπεται ποσοστό αύξησης μέχρι και 20%.

Φυσικά αυτά - κατά το υπουργείο Οικονομικών - ουδεμία σχέση έχουν με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και οι δείκτες του Χριστοδουλάκη συνεχίζουν να ευημερούν και να προσπαθούν να μας δείξουν μια Ελλάδα σωστό, αλλά εικονικό οικονομικό παράδεισο.

Γρηγοριάδης Κώστας

Η αλήθεια με στοιχεία για το Αγροτικό

Με αφορμή την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, η κυβέρνηση και η ΝΔ διαβεβαιώνουν τους αγρότες ότι μέχρι το 2006 δε θα γίνει καμία περικοπή στις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων.

Η διαβεβαίωση όμως αυτή γεννάει το εύλογο ερώτημα, γιατί γίνεται η ενδιάμεση αναθεώρηση, αφού τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν;

Απάντηση στην ερώτηση αυτή δίνει η πρόταση της επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση, η οποία διαψεύδει και την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση της επιτροπής, οι τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων όπως δημητριακά, ρύζι κ.ά. θα μειωθούν και οι μειώσεις αυτές δε θα αντισταθμιστούν στο σύνολό τους με επιδοτήσεις, επομένως οι παραγωγοί αυτών των προϊόντων που δεν είναι λίγοι στη χώρα μας θα υποστούν σημαντικές μειώσεις.

Σύμφωνα πάλι με την πρόταση της επιτροπής, οι επιδοτήσεις θα αποσυνδεθούν από την αγροτική παραγωγή θα συνδεθούν με περιβαλλοντικά κριτήρια και θα περικόπτονται σταδιακά, αν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, δηλαδή αν ξεπερνούν τις 1.700.000 δραχμές ανά αγροτική εκμετάλλευση. Τα περιβαλλοντικά κριτήρια, είναι γνωστό στους βαμβακοπαραγωγούς, ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν άλλοθι για να περιοριστεί η βαμβακοκαλλιέργεια και να επιβληθούν υψηλά πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Παρόμοια προσχήματα ετοιμάζονται για το λάδι, τα αιγοπρόβατα κ.ο.κ. Το όριο των 5.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση, αφορά σχεδόν όλα τα αγροτικά νοικοκυριά της χώρας, επειδή αντιστοιχεί σε ποσόστωση 1.700 κιλών καπνού Βιρτζίνια ή σε 12.500 κιλά βαμβάκι ή σε 100 στρέμματα σκληρό σιτάρι.

Αυτή την πραγματικότητα την αποκρύπτει η κυβέρνηση και η ΝΔ, επειδή θέλουν να εξωραΐσουν την ΚΑΠ και να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες για να αποφύγουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Μάλιστα η ΝΔ προσπαθεί να εξωραΐσει την πρόταση, προτείνοντας σαν όριο σταδιακής περικοπής των επιδοτήσεων τα 10.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3.400 κιλών καπνού Βιρτζίνια ή 25.000 κιλών βαμβάκι ή 200 στρεμμάτων σκληρό σιτάρι...

Και με την πρότασή της αυτή η ΝΔ αποδείχνει ότι είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κυβέρνησης. Γι' αυτό οι αγρότες δε θα πρέπει να πάνε από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

Η μόνη λύση είναι ο ενωμένος και σωστά προσανατολισμένος αγώνας της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, ο απεγκλωβισμός από τις μυλόπετρες του δικομματισμού, από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, η συμπαράταξή τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου για τη συνολική ανατροπή αυτών των αντιαγροτικών αντιλαϊκών πολιτικών.


Γιάννης ΣΦΥΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ