ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τα αποτελέσματα δε φωτίζονται μόνο από τους αριθμούς

Eurokinissi

Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, οι αριθμοί δηλαδή που δημοσιεύονται για τις ψήφους και τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι διάφοροι συνδυασμοί στις πρόσφατες εκλογές, πολλές φορές από μόνα τους δε φωτίζουν πλήρως και ολόπλευρα την πραγματική εικόνα που υπάρχει σε δήμους και νομαρχίες. Ιδιαίτερα δεν είναι πάντα συγκρίσιμα από μόνα τους με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί σε κάθε αναμέτρηση είναι και διαφορετικές οι γενικές συνθήκες που διαμορφώνονται, το εύρος των συνεργασιών, οι ίδιες οι αντικειμενικές συνθήκες πολλές φορές. Αν θα επιχειρούσε κανείς να δει μερικές τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσε, ενδεικτικά, να αναφερθεί σε ορισμένα παραδείγματα.

Σε νομαρχίες

Στη Νομαρχία των Γρεβενών. Το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ συγκέντρωσε το 8,5% των ψήφων. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση με προηγούμενες αναμετρήσεις σε νομαρχιακό επίπεδο. Στις προηγούμενες εκλογές, το 1998, το συνδυασμό του ανεξάρτητου Α. Πέτσα τότε τον υποστήριξε, εκτός από το ΚΚΕ, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, και στον πρώτο γύρο είχε πάρει 34,3%.

Στη Νομαρχία Καστοριάς, επίσης, δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. Στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε από κοινού με την ΠΟΛΑΝ και το ΔΗΚΚΙ στήριξη του ανεξάρτητου της ΠΟΛΑΝ Π. Γκέτσιου, που πήρε ποσοστό 18,5%. Φέτος μόνο με το ΔΗΚΚΙ στηρίχτηκε άλλος συνδυασμός, που συγκέντρωσε το 3% των ψήφων.

Σε δήμους

Εντελώς διαφορετικό από φέτος ήταν το εκλογικό σκηνικό, το 1998, και στο Δήμο της Αθήνας. Τότε η κοινή υποψήφια ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, Μ. Δαμανάκη, παρότι τα δύο κόμματα είχαν 44% κομματική δύναμη, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 16,4%, χάνοντας περίπου 30% της δύναμης των κομμάτων που τη στήριζαν λόγω της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων και από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Το αποτέλεσμα ήταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να μετακινηθούν προς τους άλλους τρεις συνδυασμούς. Ενα μέρος πήγε στον Δ. Αβραμόπουλο (ΝΔ), ένα μεγάλο μέρος στον Δ. Μπέη (ΔΗΚΚΙ) και ένα μέρος στη «Συμπαράταξη» με επικεφαλής τον Λεων. Αυδή. Τότε τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Το ψηφοδέλτιο της «Συμπαράταξης» είχε συγκεντρώσει το 10,3%, του Δ. Μπέη το 12,7% και ο Αβραμόπουλος το 57,7% από τον πρώτο γύρο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σε διαφορετικές από το 1998 συνθήκες, πιο πριν, το 1994, τα εκλογικά αποτελέσματα στο Δήμο Αθήνας ήταν 6,2% για το ψηφοδέλτιο του Αυδή, 43,9% για τον Αβραμόπουλο (ΝΔ), 32,8% για τον Θ. Πάγκαλο (ΠΑΣΟΚ), 11,2% για την Μ. Δαμανάκη που τη στήριζε ο ΣΥΝ και 3,8% για τον Α. Λεντάκη (ΠΟΛΑΝ).

«Ειδική» είναι και η περίπτωση στο Δήμο του Βόλου. Εκεί στις προηγούμενες εκλογές το συνδυασμό του ανεξάρτητου Μ. Κουντούρη τον υποστήριζε, εκτός από το ΚΚΕ, και η ΝΔ και η ΠΟΛΑΝ, και κερδήθηκε ο δήμος από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 59,5%. Το φετινό ψηφοδέλτιο που στήριξε το Κόμμα, με επικεφαλής το Ν. Γκατζή, συγκέντρωσε 10,1%, ποσοστό που βεβαίως δεν μπορεί να συγκριθεί με το προηγούμενο.

Στο Δήμο της Ρόδου, όπου το 1998 το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε και από το ΚΚΕ εμφάνισε, τότε, ποσοστό 34,5%, η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Σε εκείνη την αναμέτρηση, οι κομμουνιστές δεν είχαν συγκροτήσει αυτόνομο ψηφοδέλτιο, αλλά με δύο συμβούλους στήριξαν τον ανεξάρτητο του ΠΑΣΟΚ Μ. Κόκκινο, που είχε στηριχτεί επίσης από το ΔΗΚΚΙ. Φέτος, με δικό μας ψηφοδέλτιο-υποψήφιο, ο συνδυασμός πήρε ποσοστό 2%, συγκεντρώνοντας περίπου τα ποσοστά του Κόμματος σε επίπεδο νομαρχίας και βουλευτικών εκλογών. Αρα και εδώ είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε σχέση με το 1998.

Ολα τα παραπάνω δε γράφονται ούτε για να βγουν βιαστικές εκτιμήσεις, ούτε για να μη φανούν αδυναμίες, είτε οτιδήποτε άλλο. Απλά θεωρούμε υποχρέωσή μας να τα σημειώσουμε, ώστε στην τελική εκτίμηση και αποτίμηση της δουλιάς να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι και οι συγκεκριμένες συνθήκες.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το ΚΚΕ καταψήφισε την απόφαση για την «τρομοκρατία»

Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην ψηφοφορία για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την τρομοκρατία, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Το ψήφισμα έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την παγκόσμια ειρήνη, ενόψει της επικείμενης επίθεσης στο ΙΡΑΚ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί απαραίτητο να ξανατοποθετηθεί στο θέμα, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στη μιλιταριστική πολιτική της ΕΕ, αναγορεύοντας την «πάλη κατά της τρομοκρατίας» σε κύριο στόχο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ) και προτρέποντας τα κράτη - μέλη για την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του ευρωτρομονόμου και των αυταρχικών μέτρων. Παράλληλα, ενστερνίζεται πλήρως την αμερικανική ερμηνεία των γεγονότων της 11ης Σεπτέμβρη και τα περί παγκόσμιας απειλής από την τρομοκρατία, νομιμοποιώντας έτσι την προπαγάνδα για επέμβαση στο Ιράκ και όπου αλλού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι το ψήφισμα όχι μόνον αναγορεύει το ΝΑΤΟ σε «θεμελιώδη παράγοντα εγγύησης της ευρωατλαντικής σταθερότητας», αλλά στηρίζει απροκάλυπτα το νέο δόγμα του και τον προσανατολισμό του στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Βεβαίως, δεν παραλείπει να διεκδικήσει για την ΕΕ ισότιμη θέση με τις ΗΠΑ στο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, επικρίνοντάς τες για μονομέρεια.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ηχούν άκρως υποκριτικά τα όσα αναφέρονται για σεβασμό του κράτους δικαίου, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τέλος, θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο -και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό- τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αναφορά στο Χάρτη του ΟΗΕ, από τη στιγμή που συνοδεύεται με την εκτίμηση ότι η περίπτωση της 11ης Σεπτέμβρη ήταν ένοπλη επίθεση.

Για τους παραπάνω λόγους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε το ψήφισμα».

Τελικά, η απόφαση εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τους συντηρητικούς και σοσιαλιστές βουλευτές.

Η αποθέωση του καιροσκοπισμού

«

Η νίκη μας είναι μεγάλη» τόνιζε γεμάτος κομπασμό ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στα εκλογικά αποτελέσματα που πέτυχαν οι συνδυασμοί που στήριξε επιλεκτικά στην Αθήνα - Πειραιά και κατά κανόνα, σε συνεργασία σε όλη την Ελλάδα, με τον εταίρο της κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την καιροσκοπική τακτική του Συνασπισμού - της γενικευμένης σχεδόν συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή κάποιων στελεχών του σε αυτοδιοικητικά «πόστα» - ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για «τακτική με πολλές εκφράσεις». Βαφτίζοντας τις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ «μη απομονωτισμό και μη ιδεολογικοποίηση της τακτικής μας» και την αυτόνομη κάθοδο σε Αθήνα - Πειραιά και Θεσσαλονίκη (δήμους και υπερνομαρχία) ως «πολιτική συσπείρωσης των δυνάμεων της αριστεράς, των οικολογικών κινήσεων και των ενώσεων πολιτών»!

Ο παραλογισμός στη θέση της λογικής αυτά τα αποτελέσματα έχει, δηλαδή: Ο καιροσκοπισμός πώς να κερδίσουμε καμιά καρέκλα να ονοματίζεται «τακτική με πολλές εκφράσεις»! Και η γενικευμένη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της κεντροαριστεράς, βεβαίως - που, κατά τα άλλα, στα λόγια, αντιπαλεύεται από ορισμένα «αριστερά» στελέχη του ΣΥΝ - σε συνδυασμό με την «αυτόνομη κάθοδο» σε Αθήνα - Πειραιά, Θεσσαλονίκη, των συνασπισμένων με κάποιες ομαδούλες τύπου ΚΕΔΑ και κάποιων άλλων ΣΥΝδαιτυμόνων, να προβάλλεται ως «πολιτική συσπείρωσης των δυνάμεων της αριστεράς, των οικολογικών κινήσεων και των ενώσεων πολιτών»! Κι αντίθετα, η πραγματική αγωνιστική συνεργασία του ΚΚΕ με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, τη ΔΠΕ και άλλες ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις και γνωστούς κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες - που εκπροσωπούν πραγματικές ζωντανές αγωνιστικές λαϊκές δυνάμεις της χώρας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές - να χρεώνεται ως... «απομονωτισμός και περιχαράκωση του ΚΚΕ»!

Ασφαλώς, δεν πρόκειται για παράνοια της ηγεσίας του ΣΥΝ, αλλά για έκφραση της αδυναμίας της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το ρόλο της, αυτόν της λειτουργίας ως αναχώματος του συστήματος και δεκανικιού του ΠΑΣΟΚ ενάντια στις αγωνιστικές λαϊκές δυνάμεις που πάνε να ξεφύγουν από το δόκανο της πασοκικής κυριαρχίας και του δικομματισμού. Ελεος ΣΥΝεταίροι...


Γ.Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ