Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Τα αποτελέσματα δε φωτίζονται μόνο από τους αριθμούς

Eurokinissi

Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, οι αριθμοί δηλαδή που δημοσιεύονται για τις ψήφους και τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι διάφοροι συνδυασμοί στις πρόσφατες εκλογές, πολλές φορές από μόνα τους δε φωτίζουν πλήρως και ολόπλευρα την πραγματική εικόνα που υπάρχει σε δήμους και νομαρχίες. Ιδιαίτερα δεν είναι πάντα συγκρίσιμα από μόνα τους με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γιατί σε κάθε αναμέτρηση είναι και διαφορετικές οι γενικές συνθήκες που διαμορφώνονται, το εύρος των συνεργασιών, οι ίδιες οι αντικειμενικές συνθήκες πολλές φορές. Αν θα επιχειρούσε κανείς να δει μερικές τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσε, ενδεικτικά, να αναφερθεί σε ορισμένα παραδείγματα.

Σε νομαρχίες

Στη Νομαρχία των Γρεβενών. Το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ συγκέντρωσε το 8,5% των ψήφων. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση με προηγούμενες αναμετρήσεις σε νομαρχιακό επίπεδο. Στις προηγούμενες εκλογές, το 1998, το συνδυασμό του ανεξάρτητου Α. Πέτσα τότε τον υποστήριξε, εκτός από το ΚΚΕ, και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, και στον πρώτο γύρο είχε πάρει 34,3%.

Στη Νομαρχία Καστοριάς, επίσης, δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. Στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε από κοινού με την ΠΟΛΑΝ και το ΔΗΚΚΙ στήριξη του ανεξάρτητου της ΠΟΛΑΝ Π. Γκέτσιου, που πήρε ποσοστό 18,5%. Φέτος μόνο με το ΔΗΚΚΙ στηρίχτηκε άλλος συνδυασμός, που συγκέντρωσε το 3% των ψήφων.

Σε δήμους

Εντελώς διαφορετικό από φέτος ήταν το εκλογικό σκηνικό, το 1998, και στο Δήμο της Αθήνας. Τότε η κοινή υποψήφια ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, Μ. Δαμανάκη, παρότι τα δύο κόμματα είχαν 44% κομματική δύναμη, κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 16,4%, χάνοντας περίπου 30% της δύναμης των κομμάτων που τη στήριζαν λόγω της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων και από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Το αποτέλεσμα ήταν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να μετακινηθούν προς τους άλλους τρεις συνδυασμούς. Ενα μέρος πήγε στον Δ. Αβραμόπουλο (ΝΔ), ένα μεγάλο μέρος στον Δ. Μπέη (ΔΗΚΚΙ) και ένα μέρος στη «Συμπαράταξη» με επικεφαλής τον Λεων. Αυδή. Τότε τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Το ψηφοδέλτιο της «Συμπαράταξης» είχε συγκεντρώσει το 10,3%, του Δ. Μπέη το 12,7% και ο Αβραμόπουλος το 57,7% από τον πρώτο γύρο. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σε διαφορετικές από το 1998 συνθήκες, πιο πριν, το 1994, τα εκλογικά αποτελέσματα στο Δήμο Αθήνας ήταν 6,2% για το ψηφοδέλτιο του Αυδή, 43,9% για τον Αβραμόπουλο (ΝΔ), 32,8% για τον Θ. Πάγκαλο (ΠΑΣΟΚ), 11,2% για την Μ. Δαμανάκη που τη στήριζε ο ΣΥΝ και 3,8% για τον Α. Λεντάκη (ΠΟΛΑΝ).

«Ειδική» είναι και η περίπτωση στο Δήμο του Βόλου. Εκεί στις προηγούμενες εκλογές το συνδυασμό του ανεξάρτητου Μ. Κουντούρη τον υποστήριζε, εκτός από το ΚΚΕ, και η ΝΔ και η ΠΟΛΑΝ, και κερδήθηκε ο δήμος από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 59,5%. Το φετινό ψηφοδέλτιο που στήριξε το Κόμμα, με επικεφαλής το Ν. Γκατζή, συγκέντρωσε 10,1%, ποσοστό που βεβαίως δεν μπορεί να συγκριθεί με το προηγούμενο.

Στο Δήμο της Ρόδου, όπου το 1998 το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε και από το ΚΚΕ εμφάνισε, τότε, ποσοστό 34,5%, η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Σε εκείνη την αναμέτρηση, οι κομμουνιστές δεν είχαν συγκροτήσει αυτόνομο ψηφοδέλτιο, αλλά με δύο συμβούλους στήριξαν τον ανεξάρτητο του ΠΑΣΟΚ Μ. Κόκκινο, που είχε στηριχτεί επίσης από το ΔΗΚΚΙ. Φέτος, με δικό μας ψηφοδέλτιο-υποψήφιο, ο συνδυασμός πήρε ποσοστό 2%, συγκεντρώνοντας περίπου τα ποσοστά του Κόμματος σε επίπεδο νομαρχίας και βουλευτικών εκλογών. Αρα και εδώ είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε σχέση με το 1998.

Ολα τα παραπάνω δε γράφονται ούτε για να βγουν βιαστικές εκτιμήσεις, ούτε για να μη φανούν αδυναμίες, είτε οτιδήποτε άλλο. Απλά θεωρούμε υποχρέωσή μας να τα σημειώσουμε, ώστε στην τελική εκτίμηση και αποτίμηση της δουλιάς να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι και οι συγκεκριμένες συνθήκες.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ