Σάββατο 26 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Κληρίδη - Ντ. Χάνεϊ

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε νωρίς χτες το πρωί συνάντηση με το Βρετανό απεσταλμένο για το Κυπριακό λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ, με τον οποίο συζήτησε θέματα που άπτονται των προσπαθειών για λύση του κυπριακού προβλήματος, ενόψει και της αναμενόμενης απόφασης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συζήτηση έγινε σε πρόγευμα εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο λόρδος Χάνεϊ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ κατά την παραμονή του στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει επαφές με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολιτικούς, καθώς και με το σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϊζάλ.

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Βρετανός διπλωμάτης είχε σύντομη συνομιλία με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο, ο οποίος αναχωρούσε για την Ελβετία, όπου θα μετάσχει σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

Ενα από τα βασικά σημεία συζήτησης είναι οι επιπτώσεις στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης από την ασθένεια του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία τον κρατά μακριά από το τραπέζι των συνομιλιών.

Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αγκυρα, η ασθένεια του Ραούφ Ντενκτάς έχει αναπόφευκτη συνέπεια την καθυστέρηση στη συζήτηση για αναζήτηση διευθέτησης, με βάση τη διαδικασία που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Εργκούν Ολγκιούν, σύμβουλο του Ραούφ Ντενκτάς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναμένεται να πάρει σύντομα εξιτήριο από το Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και στη συνέχεια σε δεύτερη εγχείρηση συρραφής στέρνου. Ο Ε. Ολγκιούν δεν ήταν ωστόσο σε θέση να αναφέρει πότε θα είναι σε θέση να ταξιδέψει ή να ασχοληθεί με το Κυπριακό.

Ο κατοχικός ηγέτης, με υπόδειξη των γιατρών του, δεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις, ούτε δέχεται τηλεφωνήματα.

Κινήσεις Τούρκων στα Στροβίλια

Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή Στροβιλιών και Αχνας, που γειτνιάζουν στο έδαφος της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας και προβαίνει στα ενδεδειγμένα διαβήματα προς τα Ηνωμένα Εθνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση αρμοδίου, δεν προτίθεται να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της τουρκικής πλευράς, μεγιστοποιώντας το θέμα και δημιουργώντας ατμόσφαιρα έντασης σε μια κρίσιμη περίοδο για την ενταξιακή πορεία και την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, οι Τούρκοι παραβίασαν το στάτους κβο στην περιοχή, με τη μετακίνηση συρματοπλεγμάτων σε απόσταση τριών μέτρων από το δρόμο.

Κατά τις εκτιμήσεις του Σ. Χάσικου, σκοπός της τουρκικής πλευράς είναι να στέλνει συνεχώς μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι στο νησί υπάρχουν προβλήματα ή ενδέχεται να δημιουργηθούν εντάσεις και κρίσεις, προκειμένου να δυσκολέψει την πορεία της Κύπρου προς την Ενωση.

Αμερικανικές απαιτήσεις

Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ απαίτησαν την άμεση απομάκρυνση των αμερικανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, υπέδειξε ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο έγινε με αμερικανικά όπλα και ότι με αμερικανικά όπλα - πλην ορισμένων μικρών εξαιρέσεων - συντηρείται μέχρι σήμερα ο στρατός κατοχής.

Ο Σ. Χάσικος είχε κληθεί να σχολιάσει δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες, με διάβημα που επέδωσε ο πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, αξίωσαν την απομάκρυνση των αμερικανικών όπλων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το όλο θέμα δημιουργήθηκε όταν ο Αμερικανός στρατιωτικός ακόλουθος πρόσεξε να παρελαύνουν στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου αυτοκινούμενα πυροβόλα αμερικανικής κατασκευής.

Ο Σ. Χάσικος, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει επί του θέματος αυτού σε συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λευκωσία, στις 5 Νοέμβρη. Κάλεσε πάντως τους Αμερικανούς να μη γίνονται υπερβολικοί, επειδή, είπε, κάποια παλαιά πυροβόλα, δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης, έτυχαν να παρελάσουν την 1η Οκτώβρη. Ο Σ. Χάσικος απέφυγε να επιβεβαιώσει και πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ξένοι επίσημοι προειδοποίησαν ότι δε θα παρευρίσκονταν στην παρέλαση εάν πετούσαν τα ρωσικά ελικόπτερα «Αλιγάτορας».

Εάν αληθεύουν όλα αυτά, είπε ο υπουργός Αμυνας, σημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπολογίσιμες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ