ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Να ανατεθούν σε κρατικό φορέα

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη για τον υπουργό Υγείας

Δεν αντικαταστάθηκε το ελικόπτερο που συντρίφτηκε στην Ανάφη τον περασμένο Ιούνη

Eurokinissi

Δεν αντικαταστάθηκε το ελικόπτερο που συντρίφτηκε στην Ανάφη τον περασμένο Ιούνη
Τα σχέδια εκχώρησης των αεροδιακομιδών του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) σε ξένη εταιρία έφερε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη με Επίκαιρη Ερώτησή της για τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή, ενώ σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ για να συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία για την 24ωρη προειδοποιητική απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.

«Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ προχώρησαν (31/10/2002) σε στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Κέντρο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει ούτε τις μισές ανάγκες του πληθυσμού», επισημαίνει η Λ. Κανέλλη. Επιπλέον, συνεχίζει, «διαμαρτύρονται γιατί όσον αφορά το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Υγεία", που υπογράφηκε στις 20/3/2001 μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) "Αθήνα 2004", μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα, αλλά το ΔΣ του ΕΚΑΒ προχώρησε με απόφασή του σε περικοπές στα επίγεια και πτητικά μέσα που προβλέπονταν στη σύμβαση».

«Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, υπογραμμίζει η Λ. Κανέλλη, ζητούν τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Κέντρου και την παραπέρα ανάπτυξή του, αναβάθμιση των υπηρεσιών της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, την ανάθεση των αερομεταφορών σε κρατικό φορέα, που θα εξασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά ασθενών από νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές και λύση των εργασιακών τους προβλημάτων».

Η βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του ΕΚΑΒ;

Κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Οι εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΚΑΒ αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση (31/10/2002) την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στα σχέδια της ιδιωτικοποίησης.

Σήμερα συνέρχεται το ΔΣ του σωματείου να συγκεκριμενοποιήσει - κατ' εξουσιοδότηση της συνέλευσης - την ημερομηνία της απεργίας. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενιαία στάση των εργαζομένων σε όλα τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.

Την αντίθεσή της στα σχέδια εκποίησης των τομέων του ΕΚΑΒ εξέφρασε χτες και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ επισήμαναν ότι αφού δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια νέων μέσων, υπάρχει αυτή η εξέλιξη, ενώ υπογράμμισαν ότι και τώρα ακόμα υπάρχει η δυνατότητα της προμήθειας των απαραίτητων μέσων, αρκεί να «σφιχτούν οι διαδικασίες» και οι προμήθειες για τον υγειονομικό τομέα να περάσουν από το υπουργείο Εμπορίου στο υπουργείο Υγείας.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Η πρόταση μεταφοράς γεννά ερωτήματα

Οι ανακολουθίες της κυβερνητικής πολιτικής, οι εξόφθαλμα λαθεμένες επιλογές -όπως στη λειτουργία του Αττικού Νοσοκομείου- και πάνω απ' όλα οι τρομακτικές περικοπές των δαπανών με ταυτόχρονη εκχώρηση βασικών τομέων των νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα εκδηλώνονται, με δραματικό πλέον τρόπο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Χαρακτηριστική περίπτωση το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας και το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο σε πλήρη λειτουργία στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική, το οποίο το 2001 εξυπηρέτησε στα τακτικά ιατρεία 72.000 περίπου ασθενείς και νοσήλευσε 33.500 ασθενείς.

Συγκεκριμένα, με εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου διενεργήθηκε ειδική μελέτη, η οποία και προτείνει έργα αντισεισμικής θωράκισης του κτιρίου. Στις αρχές του Σεπτέμβρη 2002 ανακοινώθηκε η έγκριση κονδυλίου για την αντισεισμική θωράκιση και την ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου, γεγονός που θα σημάνει την αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου στο διάστημα των εργασιών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Βεβαίως, το κονδύλι αυτό δε φτάνει σε καμία περίπτωση για τη γενική βελτίωση των υποδομών του κτιρίου. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, παρά τα αλλεπάλληλα εγκαίνια, το Αττικό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου υπολειτουργεί, δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Στο σοβαρό αυτό δίλημμα για το πώς θα λειτουργήσει το νοσοκομείο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου και το επιστημονικό συμβούλιο κατέληξε, όπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, στην πρόταση για μεταφορά του Κρατικού νοσοκομείου στο Αττικό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου.

Ωστόσο -όπως καταγράφηκε από τις παρεμβάσεις των συμμετασχόντων στη συνέντευξη Τύπου ανακύπτουν- σοβαρά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι ενώ το κτίριο μετά από έλεγχο θεωρήθηκε στατικά επαρκές, ωστόσο παραγγέλθηκε μελέτη τρία χρόνια, μάλιστα, μετά το σεισμό για τη θωράκισή του. Από την άλλη, ενώ κρίνεται αναγκαία, με βάση τη μελέτη, η αντισεισμική θωράκιση, την ίδια στιγμή σε επίσκεψή του στο νοσοκομείο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανός έκανε συστάσεις για εκπτώσεις στα έργα, όταν θεωρητικά αυτά τα έργα κρίνονται απαραίτητα.

Σε κάθε περίπτωση γενική απαίτηση όλων κατά τη χτεσινή συζήτηση ήταν η πλήρης λειτουργία του Αττικού Νοσοκομείου, με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς και η πλήρης ανακαίνιση του Κρατικού Νοσοκομείου -και όχι μόνο ορισμένων κτιρίων- με ευθύνη και πάλι της κυβέρνησης. Οι θέσεις για την πλήρη λειτουργία του Αττικού, όπως φάνηκε, διατυπώθηκαν ανεξάρτητα από τη μεταφορά ή όχι του Κρατικού Νίκαιας σε περίπτωση ανάγκης.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι με αφορμή αυτό το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια με ακόμα πιο δραματικό τρόπο η ανάγκη χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής του κτιρίου. Επιπλέον, τόνισε ότι μπορεί να είναι άγνωστη η κατάληξη της ίδιας της ύπαρξης του Νοσοκομείου με μια πιθανή μεταφορά του. Εξάλλου, όπως σημείωσε, ζωντανό παράδειγμα αποτελεί και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και ένα χρόνο και ακόμα γίνονται εργασίες και υπάρχει ο κίνδυνος το νοσοκομείο να μείνει για χρόνια στον αέρα. Τέλος, δήλωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μπορεί να βοηθήσει, αν κριθεί αναγκαίο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Εκρήξεις» από τη διαβόητη μεταρρύθμιση

Σε σημειολογικές κινητοποιήσεις προχωρά η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών

Τα εκρηκτικά προβλήματα που έχει προκαλέσει στα δημόσια νοσοκομεία η ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ οδηγούν πλέον σε αντιδράσεις ακόμα και την ηγεσία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία είχε δείξει συναινετική διάθεση στην επιχείρηση εμπορευματοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας, που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της διαβόητης μεταρρύθμισης.

Ομως, παρά τα αρνητικά δεδομένα του όλου εγχειρήματος, η ΟΕΝΓΕ επιμένει σε σημειολογικές κινητοποιήσεις, που - περιέργως - συμπίπτουν με τη διαδικασία των εκλογών στο μεγαλύτερο σωματείο της δύναμής της - της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά, που κάνει εκλογές στις 10.12.2002.

Η ΟΕΝΓΕ προκήρυξε τρίωρες στάσεις εργασίας (12 το μεσημέρι έως 3 μ.μ.) στις 18, 19, 20, 21 και 22 Νοέμβρη του 2002, με αιτήματα την αύξηση των δαπανών για την υγεία, τη μονιμοποίηση των γιατρών επί θητεία, την κάλυψη των δαπανών για τις εφημερίες και προσλήψεις νέων γιατρών.

Χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ΟΕΝΓΕ επισήμανε ότι υπάρχει έλλειψη δημοκρατίας στο νέο τρόπο διοίκησης στα νοσοκομεία. Ζήτησε να αποκτήσουν ξανά νομική υπόσταση τα νοσοκομεία και την άμεση εκπροσώπηση ενός γιατρού και ενός εργαζόμενου στα Συμβούλια Διοίκησης των νοσοκομείων και αλλαγή του τρόπου εκλογής των επιστημονικών οργάνων.

Τέλος, όσον αφορά στη λειτουργία του Αττικού νοσοκομείου, η ΟΕΝΓΕ τάχτηκε κατά της μεικτής λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων με διευθυντή πανεπιστημιακό και επιμελητές του ΕΣΥ και τόνισε ότι αδιαπραγμάτευτος όρος είναι η λειτουργία του νοσοκομείου εντός του ΕΣΥ, με την εγκατάσταση αυτόνομων πανεπιστημιακών κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ.

Φυσικοθεραπείες...

Πάνω από 700 φυσικοθεραπευτές θα χρειαστούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και η κυβέρνηση, ως φαίνεται, προσανατολίζεται στην κάλυψη των αναγκών με εθελοντές.

Ασφαλώς και μπορεί να πάρει μέρος όποιος θέλει, αλλά να του διασφαλιστούν τα ελάχιστα σε επίπεδο αμοιβών και έργου που απορρέουν απ' την τήρηση των στοιχειωδών συμβάσεων.

Αλλιώς θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει αναπτύξει τα απαραίτητα τμήματα αποκατάστασης στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες με πλήρη στελέχωση, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει για τέτοιες περιπτώσεις και τους απαραίτητους φυσικοθεραπευτές για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ομως, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και επομένως θα δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης στους φυσικοθεραπευτές με τους απαραίτητους όρους - ή, μήπως, θα εκχωρηθεί πακέτο σε επιχειρηματίες αλά ΕΚΑΒ;

Πάντως, για την προσφορά της φυσικοθεραπείας στον αθλητισμό, ενδιαφέροντα πράγματα θα ακουστούν στο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στις 8, 9 και 10 Νοέμβρη 2002 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας στο Γουδί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ