Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Η πρόταση μεταφοράς γεννά ερωτήματα

Οι ανακολουθίες της κυβερνητικής πολιτικής, οι εξόφθαλμα λαθεμένες επιλογές -όπως στη λειτουργία του Αττικού Νοσοκομείου- και πάνω απ' όλα οι τρομακτικές περικοπές των δαπανών με ταυτόχρονη εκχώρηση βασικών τομέων των νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα εκδηλώνονται, με δραματικό πλέον τρόπο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Χαρακτηριστική περίπτωση το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας και το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο σε πλήρη λειτουργία στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική, το οποίο το 2001 εξυπηρέτησε στα τακτικά ιατρεία 72.000 περίπου ασθενείς και νοσήλευσε 33.500 ασθενείς.

Συγκεκριμένα, με εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου διενεργήθηκε ειδική μελέτη, η οποία και προτείνει έργα αντισεισμικής θωράκισης του κτιρίου. Στις αρχές του Σεπτέμβρη 2002 ανακοινώθηκε η έγκριση κονδυλίου για την αντισεισμική θωράκιση και την ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου, γεγονός που θα σημάνει την αδυναμία λειτουργίας του νοσοκομείου στο διάστημα των εργασιών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους. Βεβαίως, το κονδύλι αυτό δε φτάνει σε καμία περίπτωση για τη γενική βελτίωση των υποδομών του κτιρίου. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, παρά τα αλλεπάλληλα εγκαίνια, το Αττικό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου υπολειτουργεί, δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Στο σοβαρό αυτό δίλημμα για το πώς θα λειτουργήσει το νοσοκομείο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου και το επιστημονικό συμβούλιο κατέληξε, όπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, στην πρόταση για μεταφορά του Κρατικού νοσοκομείου στο Αττικό Νοσοκομείο Χαϊδαρίου.

Ωστόσο -όπως καταγράφηκε από τις παρεμβάσεις των συμμετασχόντων στη συνέντευξη Τύπου ανακύπτουν- σοβαρά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα ότι ενώ το κτίριο μετά από έλεγχο θεωρήθηκε στατικά επαρκές, ωστόσο παραγγέλθηκε μελέτη τρία χρόνια, μάλιστα, μετά το σεισμό για τη θωράκισή του. Από την άλλη, ενώ κρίνεται αναγκαία, με βάση τη μελέτη, η αντισεισμική θωράκιση, την ίδια στιγμή σε επίσκεψή του στο νοσοκομείο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανός έκανε συστάσεις για εκπτώσεις στα έργα, όταν θεωρητικά αυτά τα έργα κρίνονται απαραίτητα.

Σε κάθε περίπτωση γενική απαίτηση όλων κατά τη χτεσινή συζήτηση ήταν η πλήρης λειτουργία του Αττικού Νοσοκομείου, με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς και η πλήρης ανακαίνιση του Κρατικού Νοσοκομείου -και όχι μόνο ορισμένων κτιρίων- με ευθύνη και πάλι της κυβέρνησης. Οι θέσεις για την πλήρη λειτουργία του Αττικού, όπως φάνηκε, διατυπώθηκαν ανεξάρτητα από τη μεταφορά ή όχι του Κρατικού Νίκαιας σε περίπτωση ανάγκης.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, που παρευρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι με αφορμή αυτό το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια με ακόμα πιο δραματικό τρόπο η ανάγκη χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής του κτιρίου. Επιπλέον, τόνισε ότι μπορεί να είναι άγνωστη η κατάληξη της ίδιας της ύπαρξης του Νοσοκομείου με μια πιθανή μεταφορά του. Εξάλλου, όπως σημείωσε, ζωντανό παράδειγμα αποτελεί και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και ένα χρόνο και ακόμα γίνονται εργασίες και υπάρχει ο κίνδυνος το νοσοκομείο να μείνει για χρόνια στον αέρα. Τέλος, δήλωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μπορεί να βοηθήσει, αν κριθεί αναγκαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ