Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολα για την οργάνωση της εργατικής τάξης

Η συζήτηση στη χτεσινή Εκτελεστική Γραμματεία για τα μέτωπα πάλης

Το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο τετράμηνο και τα βασικά μέτωπα πάλης που ανοίγουν μπροστά στην εργατική τάξη συζήτησε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Με δεδομένη την όξυνση των προβλημάτων για την εργατική - λαϊκή οικογένεια αλλά και την επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, επικεντρώνουν τη δράση τους στα εισοδηματικά, στις εργασιακές σχέσεις, στους οικονομικούς μετανάστες, αλλά και στον εμπλουτισμό της λειτουργίας των ίδιων των συνδικάτων.

Το διάστημα αυτό - σημείωσε ο Γιώργος Μαυρίκος - τα στελέχη και οι φίλοι του ΠΑΜΕ μέσα στα σωματεία, πρέπει να αναδείξουν το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και να προβάλλουν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης από τη ΓΣΕΕ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία και καθηλώνει μισθούς και μεροκάματα και για το 2003.

Στις εργασιακές σχέσεις - υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ - μετά από απαίτηση του ΣΕΒ θα επιδιωχτεί ώστε ο αντεργατικός νόμος Γιαννίτση να γίνει ακόμα χειρότερος. Στόχος τους είναι η δραστική μείωση των εργαζομένων που θα έχουν πλήρη δικαιώματα, δηλαδή σταθερό ωράριο και αμοιβή, ασφάλιση κλπ. Με την αύξηση της μερικής απασχόλησης και των άλλων «ευέλικτων μορφών», επιδιώκεται η άμβλυνση των συνεπειών της ανεργίας. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, χρειάζεται να αναλάβουν και νέες πρωτοβουλίες. Στο κέντρο της προσοχής τους πρέπει να είναι η δράση και η λειτουργία των σωματείων, τα κύρια μέτωπα πάλης να γίνουν αντικείμενο συζήτησης μέσα στις συνεδριάσεις των διοικήσεων και των γενικών συνελεύσεων. Το βάρος πρέπει να ριχτεί στην οργάνωση της εργατικής τάξης από τα κάτω. Εκεί μέσα στην καθημερινή ζύμωση να αποκαλύπτεται και ο ρόλος των άλλων παρατάξεων και να οξύνεται η ιδεολογική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ.

Τα σημαντικά αυτά προβλήματα της εργατικής τάξης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα τα αναδείξουν και στο 31ο Οργανωτικό Καταστατικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ που θα γίνει στις 23-24 Νοέμβρη. Μέσα από οργανωτικές δήθεν αλλαγές - σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος - αυτό που επιδιώκει η πλειοψηφία είναι να αναδιαρθρώσει και να ενισχύσει τους μηχανισμούς χειραγώγησης των εργαζομένων. Να δυσκολέψει την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων μέσα στην εργατική τάξη και σχεδιάζοντας σε βάθος χρόνου, να ενσωματώσει πιο αποτελεσματικά τους εργαζόμενους στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Τέτοιους στόχους επιδιώκουν προτάσεις της πλειοψηφίας, για τη δημιουργία Περιφερειακών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και την ίδρυση Συνδικάτου κατά καποδιστριακό δήμο ανεξάρτητα από το επάγγελμα.

Για την καλύτερη προετοιμασία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 22 του Νοέμβρη, θα γίνει σύσκεψη των αντιπροσώπων της ΔΑΣ που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας στη δουλιά του ΠΑΜΕ ανάμεσα στους οικονομικούς μετανάστες. Προγραμματίστηκε ευρεία σύσκεψη μεταναστών εργαζομένων και συνδικαλιστών στην Αθήνα μέχρι το τέλος του χρόνου και αντίστοιχες συσκέψεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και σε άλλες μεγάλες πόλεις στις αρχές του επομένου.

Μπροστά στην επιδείνωση των προβλημάτων της εργατικής τάξης και στην όξυνση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, θα οξυνθούν και οι παρεμβάσεις των «μηχανισμών εξουσίας», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Πολύβιος Τσίρκας, ενώ ο Αλέξης Τσώλης, σημείωσε ότι στο στόχαστρο μπαίνει πλέον κάθε οργάνωση, κάθε συνδικάτο που αντιστέκεται, που ακολουθεί αγωνιστική δράση και δεν ελέγχεται από τις δυνάμεις του κατεστημένου.

Η αμοιβή της μισθωτής εργασίας και ο χρόνος απασχόλησης πρέπει να είναι δύο από τα βασικά και σταθερά μέτωπα πάλης που πρέπει οι δυνάμεις μας να κρατούν ανοιχτά, σημείωσε ο Τάσος Φωτόπουλος και υπενθύμισε ότι το ΠΑΜΕ προειδοποιούσε πως η επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα θα επεκταθεί στο σύνολο της κοινωνίας. Τώρα, σημείωσε, αυτό το διαπιστώνουν όλοι.

Στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου και στα ζητήματα του συνεδρίου αναφέρθηκε ο Χριστόφορος Σκεπετάρης, ενώ ο Δήμος Κουμπούρης στάθηκε στην ανάγκη για συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ, στην ένταση της δράσης του μέσα στα συνδικάτα και στην ποιότητα της δουλιάς με τους εργαζόμενους.

Η ένταση της επίθεσης ενάντια στις ταξικές δυνάμεις - όπως στην περίπτωση του Συνδικάτου Οικοδόμων - είπε ο Γιώργος Μπουλούγαρης, από τη μια προδιαγράφει την κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά και το φόβο που έχουν ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά σε κοινωνικές εκρήξεις.

Στην κατάσταση που επικρατεί στο ναυτεργατικό κίνημα αναφέρθηκε ο Γιώργος Τούσσας και υπογράμμισε ότι η επίθεση στις ταξικές δυνάμεις, από τους μηχανισμούς του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, επιδιώκει να σπείρει τη σύγχυση, την αμφιβολία και την απογοήτευση. Αυτό που πραγματικά επιδιώκουν, είναι να διώξουν τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα, όταν δεν μπορούν να τους ελέγχουν.

Το λεπτό σημείο στη δράση μας είναι η δουλιά στα πρωτοβάθμια σωματεία σημείωσε ο Φώτης Κατσικαρώνης και τόνισε ότι το Ασφαλιστικό, όπως η Υγεία, η Παιδεία αλλά και το 35ωρο, παραμένουν σταθερά στο πεδίο των διεκδικήσεών μας. Στη δουλιά που πρέπει να γίνει για την επιτυχία της απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 5 του Δεκέμβρη αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, ενώ ο Μπάμπης Τενές σημείωσε ότι σε όλες τις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις το ΠΑΜΕ πρέπει να κατοχυρώνει το διακριτό του ρόλο.

Εξετάζοντας το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η δράση του ΠΑΜΕ, τα μέλη της Γραμματείας συζήτησαν και κατέθεσαν τις εκτιμήσεις τους για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημειώθηκε η συμβολή των δυνάμεών του στη δημιουργία του αγωνιστικού πόλου μέσα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο Δ. Σούκης σημείωσε ότι μέσα απ' αυτή τη διαδικασία κερδίσαμε την ίδια τη συνεργασία. Και ίσως αυτό, συμπλήρωσε μπορεί να αποδειχτεί το έναυσμα για ευρύτερες συσπειρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ