ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Συμβιβασμός που προετοιμάζει τον πόλεμο

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αρχισε, χτες, κεκλεισμένων των θυρών, η τελευταία κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος σχετικά με το Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος, ενισχυμένος και από τη σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές για το Κογκρέσο, παρουσίαζε, σχεδόν, ως βέβαιη την έγκριση του νέου κειμένου που υπέβαλε, σε συνεργασία με τη Βρετανία, ενώ Ρωσία και Γαλλία αναγνώριζαν ότι έχουν γίνει «σοβαρά βήματα βελτίωσης» αλλά απέφευγαν να αποκαλύψουν την τελική τους στάση. Το νέο ψήφισμα, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα τεθεί προς ψήφιση, αύριο, Παρασκευή, ενώ δεν εμπεριέχει καμία δέσμευση για την Ουάσιγκτον ότι δε θα προχωρήσει σε μονομερή ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Προς το παρόν, πάντως, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπλητταν, για άλλη μια φορά, αντιαεροπορικές συστοιχίες και κέντρο αντιαεροπορικής διοίκησης, στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, στις τοποθεσίες αλ Κουτ και Ταλίλ.

«Πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο να πετύχουμε τον αφοπλισμό του Ιράκ με ειρηνικά μέσα, εφόσον, φυσικά, η Βαγδάτη συμμορφωθεί πλήρως», δήλωνε ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, αναφερόμενος στο νέο κείμενο ψηφίσματος. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός ομόλογός του, Τζέιμς Γκρίνστοουκ, εκτιμούσε ότι αυτή τη φορά η συζήτηση «θα φθάσει μέχρι τέλους». Για το θετικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης, που θα συνεχιστεί και σήμερα, έσπευσε να προκαταβάλει και ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Κόλμπε, επικαλούμενος ενημέρωση που είχε από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ. Ο Κόλμπε ισχυριζόταν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γαλλία, και κατ' επέκταση και τη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε σε ένα κείμενο «που δεν είναι ακριβώς αυτό που επιθυμούσε η Ουάσιγκτον αλλά θεωρούμε ότι μας παρέχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσουμε και να επιβάλουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Αντιπολεμική εκδήλωση σε πανεπιστήμιο της Τουρκίας

Associated Press

Αντιπολεμική εκδήλωση σε πανεπιστήμιο της Τουρκίας
Αισιόδοξος για υιοθέτηση τελικής και ομόφωνης απόφασης εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, από το Λονδίνο, επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι για την Ουάσιγκτον είναι απαραίτητη η δράση: «Κάθε μέρα που χάνεται, και έχουμε ήδη χάσει περισσότερο από μια δεκαετία όσον αφορά στο ιρακινό οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής, είναι μια μέρα πιο κοντά στην καταστροφή».

Γαλλο-ρωσική επιφυλακτικότητα

Παρά την αμερικανική αισιοδοξία, αναλυτές υποστήριζαν ότι δεν μπορεί κανείς να προκαταβάλει την οριστική στάση που θα τηρήσουν τα μέλη (μόνιμα και μη) του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία έχουν εκφράσει διαφωνίες. Οι πρώτες αντιδράσεις από Παρίσι και Μόσχα ήταν θετικές. Εντούτοις οι δηλώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, μάλλον, σιβυλλικές. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, αναγνώριζε ότι «έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και έχουν ληφθεί υπόψη πολλές από τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν».

Συμπλήρωνε, όμως, ότι η ρωσική θέση παραμένει αμετάβλητη στο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η μη δυνατότητα αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις και του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος μίλησε, επίσης, για πρόοδο αλλά επανέλαβε την άποψη ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί η διαδικασία των δύο φάσεων και να υπάρξει νέα σύγκληση και θετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υπάρξει στρατιωτική δράση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την πλευρά του, επισήμαινε την αξία λήψης ομόφωνης απόφασης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει. Την ομοφωνία φαίνεται ότι επιδιώκει και η Βρετανία, παρά την ξεκάθαρη υποστήριξή της για το αμερικανικό ψήφισμα.

«Κρυφτό» με τις λέξεις

Ως «τελευταία ευκαιρία» για το Ιράκ περιγράφεται, με βάση την ίδια του τη φρασεολογία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, το νέο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα. Οι ίδιες, πάντα, πηγές διέρρεαν ότι μέσα στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται πως «υπάρχει πάντα η πιθανότητα άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ εφόσον η Βαγδάτη συμμορφωθεί πλήρως», ενώ γίνεται ειδική μνεία στο σεβασμό «της ιρακινής κυριαρχίας», διατυπώσεις που φέρονται να απαντούν στις γαλλο-ρωσικές απαιτήσεις. Επίσης, γίνεται λόγος για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που οι επιθεωρητές αναφέρουν οποιαδήποτε εμπλοκή και για «περαιτέρω ρήξη με τον ΟΗΕ» αν η Βαγδάτη δεν αναφέρει με ακρίβεια το σύνολο των οπλικών προγραμμάτων της, διατυπώσεις, που, επίσης, αποδίδονται στις γαλλο-ρωσικές πιέσεις.

Εντούτοις, η Ουάσιγκτον, μέσα από το κείμενό της, φέρεται να συναινεί σε επανασύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην περίπτωση εμπλοκής, αλλά δε δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί μια νέα απόφασή του για την αντίδραση του ΟΗΕ απέναντι στο Ιράκ, ούτε καν ότι θα αναμένει την υιοθέτησή της. Αμερικανοί διπλωμάτες αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι το κείμενο «ζητά επιθεωρήσεις, παντού, οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς την οποιαδήποτε αντίρρηση».

Με βάση έναν πρώτο υπολογισμό, αν τελικά το ψήφισμα αυτό υιοθετηθεί ως έχει αύριο, Παρασκευή, το Ιράκ καλείται μέχρι τις 15 του Νοέμβρη να δηλώσει αν το αποδέχεται ή όχι και στη συνέχεια, εφόσον η απάντηση είναι θετική, θα παρουσιάσει μέχρι τις 8 του Δεκέμβρη εκτενές κατάλογο των οπλικών του συστημάτων. Οι επιθεωρητές καλούνται, εφόσον όλα βαίνουν καλώς, να επιστρέψουν στο Ιράκ μέχρι τις 23 του Δεκέμβρη και σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί κανένα κώλυμα, να ενημερώσουν με σχετική αναφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 21 του Φλεβάρη.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, όμως, σχολίαζαν αναλυτές, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο και οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η Ουάσιγκτον θα εξαπολύσει τη στρατιωτική της επίθεση, με αφορμή κάποιο πρόσχημα, πολύ νωρίτερα. Χτες, πάντως, από την Ουάσιγκτον όπου έχει σειρά επαφών, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΣ, Χιλμί Οζκόκ, επαναλάμβανε ότι η Τουρκία επιθυμεί «ειρηνική επίλυση» της κρίσης ενώ απέφυγε να σχολιάσει το νέο έκτακτο πακέτο βοήθειας, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, με το οποίο τη δελεάζουν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρωθυπουργία «βλέπει» ο Νετανιάχου από το υπουργείο Εξωτερικών

Σαρόν και Λικούντ εμφανίζονται, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, να ενισχύονται από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει έναν Παλαιστίνιο εργάτη που όπως ισχυρίστηκαν ήταν μέλος της «Χαμάς»

Associated Press

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει έναν Παλαιστίνιο εργάτη που όπως ισχυρίστηκαν ήταν μέλος της «Χαμάς»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών είναι από χτες και επισήμως ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έκρυβε τη βεβαιότητά του ότι έχει «τα εχέγγυα να ηγηθεί της χώρας στο μέλλον». Εντούτοις, προς το παρόν, διαφορετική άποψη φαίνεται ότι έχουν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, εμπιστεύονται περισσότερο τον Σαρόν για πρωθυπουργό και το Λικούντ για κυβέρνηση.

Με 61 ψήφους υπέρ και 31 κατά, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ μέχρι τις πρόωρες εκλογές. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα συνεργαστούν πολύ καλά με το Σαρόν καθώς και οι δύο έχουν διατελέσει υπουργοί Εξωτερικών και πρωθυπουργοί. Επίσης, επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Λικούντ διότι, όπως υποστήριξε, «η ισραηλινή κοινή γνώμη αναζητά μια διέξοδο από την κρίση και τον άνθρωπο που θα αναλάβει να την οδηγήσει σε αυτήν. Εγώ έχω τις λύσεις και η ισραηλινή κοινή γνώμη το γνωρίζει, γι' αυτό και θα ηγηθώ της χώρας στο άμεσο μέλλον».

Η υπεραισιοδοξία του Νετανιάχου, όμως, δε δικαιώνεται από την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ντάφα και δημοσιοποιήθηκε χτες. Σύμφωνα με αυτήν, αν γίνονταν τώρα οι εκλογές, το Λικούντ θα ενισχυόταν και θα καταλάμβανε 33 έδρες έναντι 19 που διαθέτει, ενώ αντίθετα, το Εργατικό Κόμμα θα μειωνόταν σε 19 έδρες έναντι 26 που κατέχει. Επίσης, με ποσοστό 44% ο Αριέλ Σαρόν προηγείται στις προτιμήσεις των Ισραηλινών για την πρωθυπουργία έναντι του Νετανιάχου, που συγκεντρώνει 38%.

Ο Νετανιάχου, πάντως, κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις, όντας μόνο λίγες ώρες ΥΠΕΞ, καθώς δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ότι επιμένει στην άποψή του για εκδίωξη του Αραφάτ και εκτίμησε ότι η καλύτερη περίοδος θα είναι όταν αρχίσει η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ. Αμεση ήταν η απάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη, που προειδοποίησε ότι «κανένας δεν πρόκειται να τον εκδιώξει από την πατρίδα του». Εκτός από αυτό, πάντως, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι συζήτησε με τον Σαρόν το «αμερικανικό σχέδιο» και συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν, είμαστε στη φάση της πάταξης της τρομοκρατίας. Οι πολιτικές λύσεις θα έρθουν όταν ολοκληρώσουμε αυτό το κομμάτι».

Δύσκολες μέρες περνά, όπως φαίνεται και μέσα από τη δημοσκόπηση, το Εργατικό Κόμμα. Στις 19 του μήνα, την ηγεσία του κόμματος διεκδικούν από τον Μπεν Ελιέζερ, δύο ηγετικά στελέχη και σφοδροί επικριτές των επιλογών του, οι Χαΐμ Ραμόν και Αμράμ Μίτζνα, ο οποίος, χτες, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση εναντίον του, τονίζοντας ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη για το σοβαρότατο λάθος της κυβερνητικής συνεργασίας με το Λικούντ». Την άποψη του Μίτζνα φαίνεται να συμμερίζεται και η ισραηλινή κοινή γνώμη, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε στη δημοσκόπηση, η οποία προκρίνει τον Μίτζνα με ποσοστό 42% για την ηγεσία των Εργατικών.

Προβληματισμός στα ΜΜΕ

Εντονες ανησυχίες εκφράζει ο ισραηλινός Τύπος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τις συνέπειές της. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και η δεξιά εφημερίδα «Χάτζφορ» επικρίνει το Λικούντ για τις προσωπικές διαμάχες που το σπαράσσουν και «θέτουν σε κίνδυνο τα όποια θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να φέρει η τριανδρία Μοφάζ - Νετανιάχου - Σαρόν». Η «Γιεντότ Αχρονότ» επιρρίπτει τις ευθύνες στο «χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της χώρας», που «είτε θα οδηγεί σε ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις που καταλήγουν στη διαφθορά είτε θα οδηγεί σε διάσπαση σε μικρά κόμματα και θα καταλήγουμε στην αναρχία».

Τέλος, η «Χααρέτζ» εκφράζει ικανοποίηση για την κατάρρευση «μίας από τις χειρότερες κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ» και ανησυχία γιατί οι πρόωρες εκλογές «θα ενισχύσουν τις ακροδεξιές αντιλήψεις». Επιρρίπτει, επίσης, τεράστιες ευθύνες για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην «αλλοπρόσαλλη πολιτική του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Μπεν Ελιέζερ».

Βία στα παλαιστινιακά εδάφη

Ενας Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώθηκε στον εποικισμό Ράφα Γιάμ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ προσπαθούσε να παρεισφρήσει, αφού πρώτα σκότωσε δύο εποίκους και τραυμάτισε έναν τρίτο. Την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς». Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 17 Παλαιστινίους σε διάφορα σημεία της Δυτικής Οχθης, και κυρίως από τα περίχωρα και τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ραμάλα, της Τουλκαρέμ και της Νάμπλους. Τέλος, οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν επίδοξο καμικάζι αυτοκτονίας την ώρα που προσπαθούσε να εισέλθει στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Στην ίδια επιχείρηση, φέρονται να συνελήφθησαν άλλοι 3 «Αραβες», χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για Παλαιστινίους ή για Ισραηλινούς Αραβες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η «επιστροφή στη δημοκρατία»... αναβάλλεται

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής του Πακιστάν «αναβάλλεται για τουλάχιστον μία βδομάδα», ανακοίνωσε η κυβέρνηση τεχνοκρατών, η χούντα του πραξικοπηματία στρατηγού (Προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ χτες.

Το γεγονός ότι τα δύο ισχυρότερα κόμματα της Βουλής που ανέδειξαν οι εκλογές της 10ης Οκτώβρη έχουν επιλέξει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον «ακραιφνή ισλαμιστή»Μολάνα Φαζλούρ Ραχμάν, σύμφωνα με ανταποκριτές, προκαλεί προβληματισμό στα στελέχη της χούντας του Μουσάραφ. Πάντως, η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο PTV ανέφερε πως «έπειτα από αίτημα πολλών πολιτικών κομμάτων και εξαιτίας ορισμένων διοικητικών λόγων, η συνεδρίαση της νοεκλεγείσας Εθνοσυνέλευσης θα αρχίσει με καθυστέρηση μιας βδομάδος». Η αναβολή αυτή, τονίζουν Πακιστανοί πολιτικοί, όπως ο Ναουαμπζάντα Νασρουλάχ Καν, του Συνασπισμού για την Παλινόρθωση της Δημοκρατίας (ARD), αποτελεί επανάληψη προηγούμενων ενεργειών άλλων πραξικοπηματιών στρατηγών.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η CIA «βλέπει» ιούς ευλογιάς σε Ιράκ, ΛΔ Κορέας και... Γαλλία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Θέμα ενδεχόμενης βιοτρομοκρατικής επίθεσης με τον ιό της ευλογιάς επανακινεί το επιτελείο του Λευκού Οίκου ενόψει των αμφιλεγόμενων και επισφαλών σχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους για μεσοπρόθεσμο (ει δυνατόν!) μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού των ΗΠΑ... Και αυτή τη φορά ως «προμετωπίδα» των σεναρίων πιθανής βιοτρομοκρατικής επίθεσης με τον ιό της ευλογιάς προβάλει «νέα» έκθεση οργάνου της CIA, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την - παρά τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις - κατοχή «μη δηλωμένων» ιών ευλογιάς όχι μόνον από τις συνήθεις ύποπτες χώρες (Ιράκ, ΛΔ Κορέας) αλλά και από τη Ρωσία και τη... Γαλλία.

Η κοινοποίηση, «στοιχείων» της έκθεσης, που πρωτοδιέρρευσε στις 5 του μήνα στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» και επιβεβαιώθηκε αργά χτες βράδυ με δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, που έσπευσε να απορρίψει τις αιτιάσεις της CIA.

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό, δήλωσε πως η Γαλλία «αρνείται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις αιτιάσεις», πως η χώρα «σέβεται με σχολαστικότητα τις διεθνείς υποχρεώσεις», πως η «Γαλλία δεν κατέχει κανένα απόθεμα ευλογιάς είτε σε επιστημονικά, είτε σε στρατιωτικά εργαστήρια». Και ο Βαλερό κατέληξε υπενθυμίζοντας πως τα μοναδικά δείγματα του ιού «variola», που προκαλεί την ευλογιά, «θα πρέπει να είναι περιορισμένα σε δύο μόνον μέρη»... Δηλαδή στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα των ΗΠΑ, και στο ρωσικό Ερευνητικό Εργαστήριο Νοβοσιμπίρσκ της πόλης Βέκτορ, όπου τα προμήθευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ το 1980...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Κίνδυνο για τη δημοκρατία στην Τζακάρτα βλέπει ο Γούλφοβιτς!

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-Αιχμές (ή απειλές;) για την περαιτέρω πορεία της εύθραυστης... δημοκρατίας στην Ινδονησία άφησε χτες σε τηλεοπτική συνέντευξη σε σταθμό της Τζακάρτα ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, με αιχμή τις ανεπαρκείς (για την Ουάσιγκτον...) κινήσεις της κυβέρνησης της προέδρου Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι για την πάταξη της «τρομοκρατίας»!

«Εάν οι Ινδονήσιοι δεν κάνουν κάτι για να σταματήσουν την τρομοκρατία στη χώρα τους, τότε θα εκδηλωθούν πραγματικά τρομερές συνέπειες για τη δημοκρατία σ' αυτή τη σημαντική χώρα» είπε επί λέξει ο Γούλφοβιτς που είχε στο παρελθόν διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στην Τζακάρτα. Κληθείς από τον Ινδονήσιο δημοσιογράφο να σχολιάσει την κοινή πεποίθηση του ινδονησιακού λαού πως πίσω από τις εκρήξεις στο Μπαλί είναι οι ΗΠΑ, ο Γούλφοβιτς αρκέστηκε να δηλώσει πως πρόκειται για «απίστευτες φαντασιώσεις» ενώ επέρριψε την ευθύνη των επιθέσεων στην αλ-Κάιντα δίχως βεβαίως να παρουσιάσει ούτε ένα από τα «ακλόνητα» στοιχεία που ο ίδιος ισχυρίστηκε πως υπάρχουν... Ας σημειωθεί πάντως πως ο Γούλφοβιτς υποτίθεται πως έδωσε τη συνέντευξη για να κατευνάσει τις αντιαμερικανικές αντιδράσεις των Ινδονήσιων, η πλειοψηφία των οποίων δεν ξεχνά την πολυποίκιλη υποκίνηση και στήριξη των ΗΠΑ στην τριαντάχρονη δικτατορία Σουχάρτο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ