Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Συμβιβασμός που προετοιμάζει τον πόλεμο

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αρχισε, χτες, κεκλεισμένων των θυρών, η τελευταία κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος σχετικά με το Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος, ενισχυμένος και από τη σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές για το Κογκρέσο, παρουσίαζε, σχεδόν, ως βέβαιη την έγκριση του νέου κειμένου που υπέβαλε, σε συνεργασία με τη Βρετανία, ενώ Ρωσία και Γαλλία αναγνώριζαν ότι έχουν γίνει «σοβαρά βήματα βελτίωσης» αλλά απέφευγαν να αποκαλύψουν την τελική τους στάση. Το νέο ψήφισμα, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα τεθεί προς ψήφιση, αύριο, Παρασκευή, ενώ δεν εμπεριέχει καμία δέσμευση για την Ουάσιγκτον ότι δε θα προχωρήσει σε μονομερή ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Προς το παρόν, πάντως, αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπλητταν, για άλλη μια φορά, αντιαεροπορικές συστοιχίες και κέντρο αντιαεροπορικής διοίκησης, στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Νότιο Ιράκ, στις τοποθεσίες αλ Κουτ και Ταλίλ.

«Πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο να πετύχουμε τον αφοπλισμό του Ιράκ με ειρηνικά μέσα, εφόσον, φυσικά, η Βαγδάτη συμμορφωθεί πλήρως», δήλωνε ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, αναφερόμενος στο νέο κείμενο ψηφίσματος. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός ομόλογός του, Τζέιμς Γκρίνστοουκ, εκτιμούσε ότι αυτή τη φορά η συζήτηση «θα φθάσει μέχρι τέλους». Για το θετικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης, που θα συνεχιστεί και σήμερα, έσπευσε να προκαταβάλει και ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Κόλμπε, επικαλούμενος ενημέρωση που είχε από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ. Ο Κόλμπε ισχυριζόταν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γαλλία, και κατ' επέκταση και τη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε σε ένα κείμενο «που δεν είναι ακριβώς αυτό που επιθυμούσε η Ουάσιγκτον αλλά θεωρούμε ότι μας παρέχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσουμε και να επιβάλουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Αντιπολεμική εκδήλωση σε πανεπιστήμιο της Τουρκίας

Associated Press

Αντιπολεμική εκδήλωση σε πανεπιστήμιο της Τουρκίας
Αισιόδοξος για υιοθέτηση τελικής και ομόφωνης απόφασης εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, από το Λονδίνο, επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι για την Ουάσιγκτον είναι απαραίτητη η δράση: «Κάθε μέρα που χάνεται, και έχουμε ήδη χάσει περισσότερο από μια δεκαετία όσον αφορά στο ιρακινό οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής, είναι μια μέρα πιο κοντά στην καταστροφή».

Γαλλο-ρωσική επιφυλακτικότητα

Παρά την αμερικανική αισιοδοξία, αναλυτές υποστήριζαν ότι δεν μπορεί κανείς να προκαταβάλει την οριστική στάση που θα τηρήσουν τα μέλη (μόνιμα και μη) του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία έχουν εκφράσει διαφωνίες. Οι πρώτες αντιδράσεις από Παρίσι και Μόσχα ήταν θετικές. Εντούτοις οι δηλώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, μάλλον, σιβυλλικές. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, αναγνώριζε ότι «έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και έχουν ληφθεί υπόψη πολλές από τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν».

Συμπλήρωνε, όμως, ότι η ρωσική θέση παραμένει αμετάβλητη στο ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η μη δυνατότητα αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις και του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος μίλησε, επίσης, για πρόοδο αλλά επανέλαβε την άποψη ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί η διαδικασία των δύο φάσεων και να υπάρξει νέα σύγκληση και θετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να υπάρξει στρατιωτική δράση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την πλευρά του, επισήμαινε την αξία λήψης ομόφωνης απόφασης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει. Την ομοφωνία φαίνεται ότι επιδιώκει και η Βρετανία, παρά την ξεκάθαρη υποστήριξή της για το αμερικανικό ψήφισμα.

«Κρυφτό» με τις λέξεις

Ως «τελευταία ευκαιρία» για το Ιράκ περιγράφεται, με βάση την ίδια του τη φρασεολογία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, το νέο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα. Οι ίδιες, πάντα, πηγές διέρρεαν ότι μέσα στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται πως «υπάρχει πάντα η πιθανότητα άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ εφόσον η Βαγδάτη συμμορφωθεί πλήρως», ενώ γίνεται ειδική μνεία στο σεβασμό «της ιρακινής κυριαρχίας», διατυπώσεις που φέρονται να απαντούν στις γαλλο-ρωσικές απαιτήσεις. Επίσης, γίνεται λόγος για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση που οι επιθεωρητές αναφέρουν οποιαδήποτε εμπλοκή και για «περαιτέρω ρήξη με τον ΟΗΕ» αν η Βαγδάτη δεν αναφέρει με ακρίβεια το σύνολο των οπλικών προγραμμάτων της, διατυπώσεις, που, επίσης, αποδίδονται στις γαλλο-ρωσικές πιέσεις.

Εντούτοις, η Ουάσιγκτον, μέσα από το κείμενό της, φέρεται να συναινεί σε επανασύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην περίπτωση εμπλοκής, αλλά δε δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί μια νέα απόφασή του για την αντίδραση του ΟΗΕ απέναντι στο Ιράκ, ούτε καν ότι θα αναμένει την υιοθέτησή της. Αμερικανοί διπλωμάτες αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι το κείμενο «ζητά επιθεωρήσεις, παντού, οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς την οποιαδήποτε αντίρρηση».

Με βάση έναν πρώτο υπολογισμό, αν τελικά το ψήφισμα αυτό υιοθετηθεί ως έχει αύριο, Παρασκευή, το Ιράκ καλείται μέχρι τις 15 του Νοέμβρη να δηλώσει αν το αποδέχεται ή όχι και στη συνέχεια, εφόσον η απάντηση είναι θετική, θα παρουσιάσει μέχρι τις 8 του Δεκέμβρη εκτενές κατάλογο των οπλικών του συστημάτων. Οι επιθεωρητές καλούνται, εφόσον όλα βαίνουν καλώς, να επιστρέψουν στο Ιράκ μέχρι τις 23 του Δεκέμβρη και σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί κανένα κώλυμα, να ενημερώσουν με σχετική αναφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 21 του Φλεβάρη.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, όμως, σχολίαζαν αναλυτές, μοιάζει εξαιρετικά απίθανο και οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η Ουάσιγκτον θα εξαπολύσει τη στρατιωτική της επίθεση, με αφορμή κάποιο πρόσχημα, πολύ νωρίτερα. Χτες, πάντως, από την Ουάσιγκτον όπου έχει σειρά επαφών, ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΣ, Χιλμί Οζκόκ, επαναλάμβανε ότι η Τουρκία επιθυμεί «ειρηνική επίλυση» της κρίσης ενώ απέφυγε να σχολιάσει το νέο έκτακτο πακέτο βοήθειας, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, με το οποίο τη δελεάζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ