Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρωθυπουργία «βλέπει» ο Νετανιάχου από το υπουργείο Εξωτερικών

Σαρόν και Λικούντ εμφανίζονται, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, να ενισχύονται από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει έναν Παλαιστίνιο εργάτη που όπως ισχυρίστηκαν ήταν μέλος της «Χαμάς»

Associated Press

Οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει έναν Παλαιστίνιο εργάτη που όπως ισχυρίστηκαν ήταν μέλος της «Χαμάς»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών είναι από χτες και επισήμως ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν έκρυβε τη βεβαιότητά του ότι έχει «τα εχέγγυα να ηγηθεί της χώρας στο μέλλον». Εντούτοις, προς το παρόν, διαφορετική άποψη φαίνεται ότι έχουν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, εμπιστεύονται περισσότερο τον Σαρόν για πρωθυπουργό και το Λικούντ για κυβέρνηση.

Με 61 ψήφους υπέρ και 31 κατά, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ μέχρι τις πρόωρες εκλογές. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα συνεργαστούν πολύ καλά με το Σαρόν καθώς και οι δύο έχουν διατελέσει υπουργοί Εξωτερικών και πρωθυπουργοί. Επίσης, επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Λικούντ διότι, όπως υποστήριξε, «η ισραηλινή κοινή γνώμη αναζητά μια διέξοδο από την κρίση και τον άνθρωπο που θα αναλάβει να την οδηγήσει σε αυτήν. Εγώ έχω τις λύσεις και η ισραηλινή κοινή γνώμη το γνωρίζει, γι' αυτό και θα ηγηθώ της χώρας στο άμεσο μέλλον».

Η υπεραισιοδοξία του Νετανιάχου, όμως, δε δικαιώνεται από την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ντάφα και δημοσιοποιήθηκε χτες. Σύμφωνα με αυτήν, αν γίνονταν τώρα οι εκλογές, το Λικούντ θα ενισχυόταν και θα καταλάμβανε 33 έδρες έναντι 19 που διαθέτει, ενώ αντίθετα, το Εργατικό Κόμμα θα μειωνόταν σε 19 έδρες έναντι 26 που κατέχει. Επίσης, με ποσοστό 44% ο Αριέλ Σαρόν προηγείται στις προτιμήσεις των Ισραηλινών για την πρωθυπουργία έναντι του Νετανιάχου, που συγκεντρώνει 38%.

Ο Νετανιάχου, πάντως, κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις, όντας μόνο λίγες ώρες ΥΠΕΞ, καθώς δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ότι επιμένει στην άποψή του για εκδίωξη του Αραφάτ και εκτίμησε ότι η καλύτερη περίοδος θα είναι όταν αρχίσει η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ. Αμεση ήταν η απάντηση του Παλαιστινίου ηγέτη, που προειδοποίησε ότι «κανένας δεν πρόκειται να τον εκδιώξει από την πατρίδα του». Εκτός από αυτό, πάντως, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι συζήτησε με τον Σαρόν το «αμερικανικό σχέδιο» και συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν, είμαστε στη φάση της πάταξης της τρομοκρατίας. Οι πολιτικές λύσεις θα έρθουν όταν ολοκληρώσουμε αυτό το κομμάτι».

Δύσκολες μέρες περνά, όπως φαίνεται και μέσα από τη δημοσκόπηση, το Εργατικό Κόμμα. Στις 19 του μήνα, την ηγεσία του κόμματος διεκδικούν από τον Μπεν Ελιέζερ, δύο ηγετικά στελέχη και σφοδροί επικριτές των επιλογών του, οι Χαΐμ Ραμόν και Αμράμ Μίτζνα, ο οποίος, χτες, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση εναντίον του, τονίζοντας ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη για το σοβαρότατο λάθος της κυβερνητικής συνεργασίας με το Λικούντ». Την άποψη του Μίτζνα φαίνεται να συμμερίζεται και η ισραηλινή κοινή γνώμη, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε στη δημοσκόπηση, η οποία προκρίνει τον Μίτζνα με ποσοστό 42% για την ηγεσία των Εργατικών.

Προβληματισμός στα ΜΜΕ

Εντονες ανησυχίες εκφράζει ο ισραηλινός Τύπος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τις συνέπειές της. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και η δεξιά εφημερίδα «Χάτζφορ» επικρίνει το Λικούντ για τις προσωπικές διαμάχες που το σπαράσσουν και «θέτουν σε κίνδυνο τα όποια θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να φέρει η τριανδρία Μοφάζ - Νετανιάχου - Σαρόν». Η «Γιεντότ Αχρονότ» επιρρίπτει τις ευθύνες στο «χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της χώρας», που «είτε θα οδηγεί σε ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις που καταλήγουν στη διαφθορά είτε θα οδηγεί σε διάσπαση σε μικρά κόμματα και θα καταλήγουμε στην αναρχία».

Τέλος, η «Χααρέτζ» εκφράζει ικανοποίηση για την κατάρρευση «μίας από τις χειρότερες κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ» και ανησυχία γιατί οι πρόωρες εκλογές «θα ενισχύσουν τις ακροδεξιές αντιλήψεις». Επιρρίπτει, επίσης, τεράστιες ευθύνες για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στην «αλλοπρόσαλλη πολιτική του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Μπεν Ελιέζερ».

Βία στα παλαιστινιακά εδάφη

Ενας Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώθηκε στον εποικισμό Ράφα Γιάμ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ προσπαθούσε να παρεισφρήσει, αφού πρώτα σκότωσε δύο εποίκους και τραυμάτισε έναν τρίτο. Την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς». Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 17 Παλαιστινίους σε διάφορα σημεία της Δυτικής Οχθης, και κυρίως από τα περίχωρα και τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ραμάλα, της Τουλκαρέμ και της Νάμπλους. Τέλος, οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν επίδοξο καμικάζι αυτοκτονίας την ώρα που προσπαθούσε να εισέλθει στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Στην ίδια επιχείρηση, φέρονται να συνελήφθησαν άλλοι 3 «Αραβες», χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για Παλαιστινίους ή για Ισραηλινούς Αραβες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακροδεξιά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (2009-02-07 00:00:00.0)
Αρχίζει η πολιτική κούρσα (2005-11-23 00:00:00.0)
Σύγκρουση Σαρόν - Νετανιάχου παρά την κυβερνητική συνεργασία (2002-11-08 00:00:00.0)
Στροφή ακροδεξιά (2002-11-01 00:00:00.0)
Παράταση στο διπλωματικό «σίριαλ» της συνάντησης Αραφάτ - Πέρες (2001-09-06 00:00:00.0)
Αδιάλλακτος ο Σαρόν περιοδεύει σε Γερμανία - Γαλλία (2001-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ