Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σύγκρουση Σαρόν - Νετανιάχου παρά την κυβερνητική συνεργασία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Ούτε λίγες ώρες δεν κράτησε, τελικά, η «εκεχειρία» ανάμεσα στους Αριέλ Σαρόν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά την ανάληψη από τον δεύτερο του υπουργείου Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρώτου. Ο Νετανιάχου εξαπολύει, μέσα από συνέντευξή του, δριμεία επίθεση στον Σαρόν ενώ οι δύο άνδρες φέρονται να διαφώνησαν έντονα και κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησής τους το βράδυ της Τετάρτης, με επίκεντρο το «ειρηνευτικό σχέδιο» του διαμεσολαβητικού κουαρτέτου.

Με «ανοιχτό μέτωπο» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Σαρόν και στον υπηρεσιακό ΥΠΕΞ, Νετανιάχου, βαίνει το Ισραήλ στις πρόωρες εκλογές, των οποίων η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής θα καθοριστεί τη Δευτέρα. Σαρόν και Νετανιάχου συναντήθηκαν, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από πρωτοβουλία του πρώτου με αφορμή τα αρνητικά σχόλια του νέου ΥΠΕΞ για το «ειρηνευτικό σχέδιο» του κουαρτέτου. Ο Νετανιάχου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριζε ότι συμφωνεί με τη διατήρηση καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ «αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται γενικώς. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον εξαρτάται πολύ από την εσωτερική κοινή γνώμη και φυσικά δε θα πρέπει να προκαλέσουμε αντιδράσεις, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να δεχόμαστε τα πάντα».

Επίσης, σύμφωνα με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν για την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να κατηγόρησε τον Αριέλ Σαρόν ότι προσπαθεί να «συντομεύσει» το διάστημα που απομένει μέχρι το άνοιγμα της κάλπης προκειμένου να υποσκάψει την προεκλογική του εκστρατεία και τις πιθανότητές του να διεκδικήσει την ηγεσία του Λικούντ και την πρωθυπουργία. Μετά τη συνάντηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει δηλώσεις.

«Εγώ θα αντιμετωπίσω την κρίση»

Αποκαλυπτικότερος και σκληρότερος εμφανίζεται ο νέος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε, χτες, στην εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ». Ο Νετανιάχου κρίνοντας τα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τον Σαρόν δηλώνει ότι «παρατηρούμε τεράστια αύξηση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας» και ότι «η οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση όχι λόγω των προβλημάτων ασφαλείας αλλά λόγω της έλλειψης συνεκτικής οικονομικής πολιτικής». Διατείνεται ότι είναι ο μοναδικός από τους τελευταίους 4 πρωθυπουργούς, που παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι την παρέλαβε και επαναλαμβάνει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Λικούντ «γιατί σήμερα η χώρα βρίσκεται σε κρίση και πρέπει να την ξεπεράσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι «το Ισραήλ οφείλει να αντισταθεί στις παλαιστινιακές προσπάθειες απόκτησης εξουσιών που θέτουν σε κίνδυνο το κράτος του Ισραήλ, όπως είναι η μετατροπή της τρομοκρατικής Π. Αρχής σε κρατική οντότητα με στρατό». Επαναλαμβάνει, επίσης, την πρότασή του για εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ και εκτιμά ότι «η καλύτερη περίοδος για να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα γι' αυτό που οι περισσότεροι Ισραηλινοί γνωρίζουν πολύ καλά (την ανάγκη εκδίωξης του Αραφάτ), είναι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ».

Στο πλευρό του Νετανιάχου τάσσεται και η ακροδεξιά «Εθνική Ενότητα», που, πριν από μερικά 24ωρα, έθεσε τέτοιους όρους στον Σαρόν προκειμένου να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα που τον οδήγησε στην απόφαση των πρόωρων εκλογών. Βουλευτής της «Εθνικής Ενότητας» δήλωνε, χτες, ότι περιμένει από τον Νετανιάχου να επιμείνει στη διάλυση της Π. Αρχής και να μπλοκάρει την παράδοση στους Παλαιστινίους των παρακρατημένων φόρων τους. Επίσης, τον κάλεσε να «εξηγήσει στους φίλους μας στις ΗΠΑ ότι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους απειλεί το Ισραήλ και τους πολίτες του». Βέβαιος ότι «ο Αραφάτ και ο Σαντάμ Χουσεΐν, θα έχουν εξαφανιστεί από την παγκόσμια πολιτική σκηνή μέσα σε ένα χρόνο», εμφανιζόταν ο μέχρι πριν ένα μήνα αρχηγός της Μοσάντ, Εφρέμ Χαλεβί.

«Επιμένουμε στις συνομιλίες»

Η Π. Αρχή, από θέση αρχής, αποδέχεται το «ειρηνευτικό σχέδιο» του κουαρτέτου και αντιλαμβάνεται την ανάγκη επανέναρξης διαλόγου όπως τίθεται σε αυτό, δήλωνε, χτες, ο Γιάσερ Αραφάτ, τονίζοντας ότι εντός των προσεχών ημερών περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες και εξηγήσεις από τους διαμεσολαβητές. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωνε ότι, μέσα στην επόμενη βδομάδα, νέος Αμερικανός απεσταλμένος θα φτάσει στο Ισραήλ, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, επαναλάμβανε ότι η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών του σχεδίου του κουαρτέτου.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, συνέχισε το «έργο» του στη Δ. Οχθη, ανατινάζοντας το σπίτι ενός μέλους της Χαμάς, υπόπτου για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις, στη Νάμπλους, και συλλαμβάνοντας τον τοπικό ηγέτη της Τζιχάντ στην Τουλκαρέμ. Επίσης, 2 Ισραηλινοί Αραβες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά «κατά λάθος» επειδή τους εξέλαβαν για Παλαιστινίους στα σύνορα ανάμεσα στο Βόρειο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ