Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελιγμοί εκατέρωθεν

ΑΓΚΥΡΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ρόμπερτ Πίρσον, δήλωσε χτες ότι «η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς την ίδια άποψη σχετικά με το θέμα του Ιράκ». Πρόκειται πιθανότατα για μια προσπάθεια να «υπερκεραστεί» το ζήτημα: Οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές προέβλεπαν δυνητικά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις ακριβώς λόγω της «διστακτικότητας» του νικητή των εκλογών της περασμένης Κυριακής, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του υπόλοιπου τουρκικού στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου, όπως το εξέφρασε ο στρατηγός Χιλμί Οζκόκ στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, να συναινέσουν σε πλήγμα κατά του Ιράκ άνευ όρων. Κι έτσι, ο Πίρσον ανέλαβε έναν άχαρο ρόλο.

«Η αναφορά του κ. Ερντογάν σε μια διαδικασία διά μέσου του ΟΗΕ και των αποφάσεων του ΟΗΕ είναι ακριβώς η θέση που έχουν λάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Πίρσον, εγκαταλείποντας (προς το παρόν) τις απειλές του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους περί μονομερούς δράσης. Στη συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή με τον Ερντογάν συζητήθηκε βασικά το Ιράκ, ωστόσο ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης δεν είναι γνωστό αν κατένευσε στο αμερικανικό αίτημα για χρήση των αμερικανικών βάσεων, ειδικά του Ινσιρλίκ, για μια πιθανή επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Ερντογάν αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όταν ρωτήθηκε από το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Κατά τα λοιπά ο Πίρσον διαβίβασε τα «συγχαρητήρια» του Μπους στον Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές, μιλώντας για «νέα ηγεσία και νέο πνεύμα» στην Τουρκία. Πάντως, η αμερικανική διπλωματία είναι ασφαλώς εξαιρετικά επιφυλακτική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ειδικά το ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία - ο απελθών πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάικ Πάρις αναρωτιόταν «ποιον θα συμβουλευτούν» οι Αμερικανοί κυβερνητικοί σε περίπτωση σύρραξης. Ούτως ή άλλως, σημείωνε χτες το Ρόιτερς, ο Ερντογάν θα αποσαφηνίσει την ερχόμενη Δευτέρα ποιον θα ορίσει πρωθυπουργό: Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ ο νικητής των εκλογών συζήτησε κυρίως «τα επείγοντα βήματα που πρέπει να αναληφθούν ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης της Κοπεγχάγης», που θα κρίνει το θέμα της τουρκικής ενταξιακής πορείας στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ