Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στην τελική ευθεία για την απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας

Αλλο ένα παιδί του Ιράκ που πάσχει από λευχαιμία σε νοσοκομείο της Βαγδάτης

Associated Press

Αλλο ένα παιδί του Ιράκ που πάσχει από λευχαιμία σε νοσοκομείο της Βαγδάτης
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την υιοθέτηση ενός τελικού κειμένου απόφασης για το Ιράκ μετά την κατάθεση, αργά την Τετάρτη, της αμερικανο-βρετανικής πρότασης ψηφίσματος. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν αισιόδοξοι για την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ενώ Ρώσοι, Γάλλοι και Κινέζοι ομόλογοί τους εξέφραζαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, χωρίς, όμως, να κρύβουν ότι υπάρχουν, ακόμη, ορισμένα «σημεία προς διευκρίνιση». Το πλέον πιθανό σενάριο, χτες, ήταν ότι η πρόταση θα κατατεθεί προς ψήφιση σήμερα, αν και εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού εξέφραζε την άποψη ότι «μάλλον θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος». Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, δήλωνε έτοιμος να μεταβεί στη Βαγδάτη και να αρχίσει αμέσως ελέγχους μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Η «αμερικανική πρόταση ψηφίσματος είναι ξεκάθαρα μια τελευταία ευκαιρία ειρηνικής επίλυσης της κρίσης με το Ιράκ» δήλωνε, χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος, όμως, αρνήθηκε να προχωρήσει σε προβλέψεις για το πότε θα ψηφιστεί η απόφαση. Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν την αισιοδοξία και την ανυπομονησία τους για τάχιστη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, που ουσιαστικά έχουν αρχίσει εδώ και 8 βδομάδες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ανέβαλε σειρά προγραμματισμένων, για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετακινήσεών του, προκειμένου να είναι σε θέση «να αντιμετωπίσει προβλήματα τελευταίας στιγμής».

Τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

Associated Press

Τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη
Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωνε, χτες, από τη Ρώμη σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ότι «όσο γρηγορότερα απαλειφθούν κάποιες αμφισημίες που εμπεριέχονται στο κείμενο, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους η τάχιστη υιοθέτηση μιας απόφασης». Ο Σιράκ επανέλαβε, επίσης, ότι σκοπός όλων των διπλωματικών προσπαθειών που κατέβαλε η Γαλλία το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι «η ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος». Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, συμπλήρωνε ότι «αμέσως μόλις διευθετηθούν και τα μικρά ζητήματα που υπάρχουν ακόμη στο νέο κείμενο, τότε η μπάλα, πλέον, θα είναι στο γήπεδο του Ιράκ και η ιρακινή ηγεσία καλείται να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας». Ο πατέρας του και μέλος της γαλλικής Γερουσίας, Ξαβιέ ντε Βιλπέν, εμφανιζόταν πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα βρουν τρόπο να επιτεθούν στο Ιράκ, «ό,τι και αν γίνει».

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονγκ Κουάν, εκτιμώντας ότι στο νέο κείμενο έχουν ληφθεί υπόψη οι ανησυχίες που είχαν διατυπώσει αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόοδο διαπίστωνε και η ρωσική πλευρά, αν και τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούτι Φεντότοφ, όσο και ο Ρώσος πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμιζαν ότι μελετάται το αμερικανικό κείμενο και υπάρχουν ακόμη ορισμένα σημεία προς διευκρίνιση προκειμένου να βεβαιωθεί η Μόσχα ότι «δεν υφίσταται καμία φράση που θα μπορούσε να κρύβει τη δυνατότητα αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης».

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, καθιστώντας σαφή την πρόθεση του Λευκού Οίκου να πιέσει για την υιοθέτηση της απόφασης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να εξήρε τις προσπάθειες συγκερασμού που έγιναν στο τελικό κείμενο, εντούτοις απέφυγε να δεσμευτεί για τη στάση που θα τηρήσει η χώρα του στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο Πούτιν, στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, συνομίλησε τηλεφωνικώς με το Γάλλο ομόλογό του και με το Βρετανό πρωθυπουργό, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών. Διπλωμάτες του ΟΗΕ εκτιμούσαν ότι δεν υφίσταται θέμα άσκησης βέτο από κάποια από τις χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τρεις «διαφωνούντες» δε θα απέχουν από την ψηφοφορία, κάτι που θα υποσκάψει πολύ το κύρος της όποιας απόφασης ληφθεί.

Αντιδράσεις από τη Βαγδάτη

«Αν ΗΠΑ και Βρετανία επιβάλλουν τις απόψεις τους, αυτό θα σημάνει την επιβολή νέων νόμων για ολόκληρο τον κόσμο, των νόμων του κακού» φέρεται, σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση, να δήλωσε, χθες, μετά από συνάντηση που είχε με τον Μαλαισιανό ΥΠΕΞ, Κχαλίλ Γιαακόμπ, ο Ιρακινός ηγέτης. Ο Σαντάμ Χουσεϊν κάλεσε τις Γαλλία, Ρωσία και Κίνα να μην υποκύψουν στις αμερικανο-βρετανικές πιέσεις. Την ίδια στιγμή, οι καθεστωτικές εφημερίδες της Βαγδάτης υποστήριζαν ότι το νέο κείμενο ψηφίσματος εμπεριέχει, ουσιαστικά, όλα εκείνα τα προσχήματα που χρειάζονται για την κήρυξη πολέμου σε βάρος του Ιράκ. Τέλος, χθες, η ιρακινή ηγεσία επιβεβαίωσε ότι, αργά το βράδυ της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκαν πλήγματα από αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», αν και υποστήριξε ότι τα πλήγματα έγιναν σε πολιτικές περιοχές, και όχι στρατιωτικές όπως είχε ανακοινωθεί, στις επαρχίες Ουασέτ και Τικάρ.

«Ο έλεγχος των ιρακινών πετρελαίων είναι ο μοναδικός στόχος των ΗΠΑ» εκτιμούσε, χθες, σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, σεϊκ Αχμέντ Ζάκι Γιαμαντί. Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος μίλησε για ειλημμένη απόφαση εδώ και πολλούς μήνες, επειδή η Ουάσιγκτον επιθυμεί να «αποδεσμευτεί από το σαουδαραβικό πετρέλαιο».

Παρά τις εντεινόμενες εντυπώσεις ότι μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση σε βάρος του Ιράκ είναι αναπόφευκτη, τεράστια παραμένουν, ακόμη, τα προβλήματα για το τι θα ακολουθήσει στη «μετά-Σαντάμ» εποχή. Χθες, οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης, οι οποίες προετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε συνέδριο με αυτό ακριβώς το θέμα, στις Βρυξέλλες, στις 22 Νοέμβρη, αντάλλασσαν κατηγορίες για το ποιος δικαιούται να έχει περισσότερες θέσεις στο άτυπο αυτό κοινοβούλιο και ζητούσαν την παρέμβαση των ΗΠΑ για να λύσει τις διαφορές! Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, αρκέστηκε να ζητήσει από την ιρακινή αντιπολίτευση να «βρει μια λύση με ήρεμο και δημοκρατικό τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ