ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ- ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Δανειστείτε... άφοβα από τις τράπεζες!

Δεν υπάρχει πρόβλημα υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ισχυρίζονται κυβέρνηση και τραπεζίτες και κλείνουν με το «έτσι θέλω» τη συζήτηση για τα πανωτόκια

Στην πλήρη κάλυψη όλων των απαιτήσεων και αξιώσεων που πρόβαλε το τελευταίο διάστημα το τραπεζικό κεφάλαιο προχώρησε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καλώντας εμμέσως - πλην σαφώς - τους εργαζόμενους να δανείζονται άφοβα από τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σε ρόλο διαμεσολαβητή των συμφερόντων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ισχυρίστηκε χτες πως «δεν υπάρχει πρόβλημα υπερδανεισμού των ελληνικών νοικοκυριών», ενώ έκοψε κάθε περιθώριο συζήτησης για αλλαγές στην υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια, παρότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Ν. Γκαρκάνα η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι και «ασαφής» και επιδέχεται «διαφορετικές ερμηνείες».

Βέβαια αν διαβάσει κανείς με περισσότερη προσοχή τις χτεσινές δηλώσεις του Χριστοδουλάκη και του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Θ. Καρατζά που έγιναν μετά από τη συνάντησή τους, θα καταλάβει ότι τα λεγόμενα για τα «ανύπαρκτα» προβλήματα υπερχρέωσης, δεν αφορούν τα νοικοκυριά αλλά τυχόν προβλήματα για τις ίδιες τις τράπεζες. Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ έλεγε χαρακτηριστικά ότι το ύψος των δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι «χαμηλά σε σχέση με την Ευρώπη» και πως «το τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί χωρίς προβλήματα». Σε αγαστή σύμπνοια με τον υπουργό και για λογαριασμό των τραπεζών ο Θ. Καρατζάς συμπλήρωνε ότι «είναι επιθυμητή η απελευθέρωση στα όρια των καταναλωτικών δανείων, δε μας τρομάζει το ενδεχόμενο υπερχρέωσης και είναι ευθύνη των τραπεζών να βλέπουν σε ποιους δανείζουν».

Στην ουσία, με τις δηλώσεις αυτές τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και γενικότερα οι τραπεζίτες, κλείνουν σκόπιμα τα μάτια τους στην πραγματικότητα που δείχνει να αυξάνονται σημαντικά οι κατασχέσεις αυτοκινήτων και ακινήτων σε όσους δυσκολεύονται να αποπληρώσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που είχαν συνάψει με τις τράπεζες. Είναι φανερό ότι στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης στα όρια των ποσών για καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει κατά τους πρώτους μήνες του 2003, οι τραπεζίτες έχουν επιπλέον λόγους να κλείσουν την όποια συζήτηση πήγε να ξεκινήσει για τα παλαιότερα δάνεια και για τα ληστρικά πανωτόκια που χρέωναν οι τράπεζες. Το μήνυμα αυτό έστειλε χτες ο Καρατζάς λέγοντας ότι η ρύθμιση για τα πανωτόκια «ανήκει οριστικά στο παρελθόν, δε σηκώνει άλλη βελτίωση» προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ευργετημένοι(!) από τη ρύθμιση «δε θέλουν να αξιοποιήσουν τα ευεργετήματα του νόμου»...

ΔΕΗ
Δύο νέες μονάδες στην Κρήτη

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ στην ιδιωτικοποίησή της

Με την εγκατάσταση δύο αεροστροβιλικών μονάδων, ισχύος από 22 έως 28 Μεγαβάτ εκάστη, στον υφιστάμενο ΑΗΣ Χανίων, επιδιώκει η ΔΕΗ να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα στην Κρήτη. Χτες η ΔΕΗ δημοσίευσε την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής του έργου, ώστε οι αεροστροβιλικές ανοιχτού κύκλου μονάδες με καύσιμο diesel να λειτουργήσουν κατά την περίοδο 2003-2005 για την προσωρινή κάλυψη των φορτίων αιχμής. Το τίμημα που προσφέρει η ΔΕΗ είναι 28 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, «η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση να αποφασίσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2003 την ανάθεση στον ανάδοχο της προμήθειας και εγκατάστασης μιας τρίτης καινούριας ίδιας αεροστροβιλικής μονάδας». Οι δύο μονάδες θα πρέπει να τεθούν σε εμπορική λειτουργία στις 15/6 και 15/7/2003.

Η απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην κατασκευή νέων μονάδων στην Κρήτη έρχεται πολύ καθυστερημένα, αφού το ενεργειακό έλλειμμα στο νησί υφίσταται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα κατά τις περιόδους αιχμής να δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα στους κατοίκους και στην οικονομία του.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑ

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι κατά τη Γενική τους Συνέλευση κατέληξαν στα εξής:

  • Δεν επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της εταιρίας με την πώληση του 35% αλλά γίνεται για τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου
  • Δεν εξασφαλίζεται ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα ενδιαφερθεί πραγματικά για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΔΕΠΑ μια και αρκετοί υποψήφιοι δε θα δεχτούν η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου
  • Δε διασφαλίζεται η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου εντός της Ελλάδας ώστε να παρέχεται φθηνή και καθαρή ενέργεια σε περιοχές που έχουν ανάγκη

Τέλος, το ΔΣ του συλλόγου σημειώνει ότι οι παραπέρα κινήσεις των εργαζομένων θα καθοριστούν από την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Στη λογική της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΧΑΑ

Και νέα «Λογιστικά πρότυπα»

Στην ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποβλέπει το Σχέδιο Συζήτησης, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας. Η νομοθετική αυτή παρέμβαση, κινείται στη λογική της πλήρους ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας (ΧΑΑ), και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κληθεί να παίζει πλέον το ρόλο του εποπτικού οργάνου, κατ' αναλογία του ρόλου που παίζουν οι άλλες «ανεξάρτητες» ρυθμιστικές αρχές σε τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, ενέργεια κλπ. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η πρόσληψη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 90 εργαζομένων (65 ειδικών επιστημόνων και άλλων 25 που θα καλύπτουν λογιστικές και διοικητικές ανάγκες).

Το Σχέδιο Συζήτησης αναλύεται σε τρία υποκεφάλαια, που αναφέρονται: α) Στην «ίδρυση, Λειτουργία και Εποπτεία των χρηματιστηρίων». β) Σε τροποποίηση υφιστάμενων διατάξεων, σχετικών με τη ρύθμιση και έγκριση των ενημερωτικών δελτίων, που εκδίδουν οι εισαγόμενες στο χρηματιστήριο εταιρίες. γ) Σε διάφορες τροποποιήσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Νέα λογιστικά πρότυπα

Επίσης, με άλλο «Σχέδιο Συζήτησης» -που επίσης δημοσιοποιήθηκε χτες- προβλέπεται η συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα ελέγχει την προσαρμογή και τήρηση των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων, με βάση τα λεγόμενα «Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα». Στόχος του εγχειρήματος είναι η παρουσίαση των λογιστικών καταστάσεων κι άλλων στοιχείων της κάθε εταιρίας, με βάση το μοντέλο, που έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ και υιοθετηθεί από την ΕΕ. Η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη στα πλαίσια της ενιαιοποίησης και ηλεκτρονικής διασύνδεσης των αγορών και των χρηματιστηρίων και αποβλέπει στην ενιαία ενημέρωση των ...επενδυτών και των μεγάλων επιχειρήσεων που επιδιώκουν, με εξαγορές και συγχωνεύσεις, να απλώνουν τα πλοκάμια τους σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Στα πλαίσια της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), θα λειτουργούν τα Συμβούλια Λογιστικής Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή. Τα μέλη του ΔΣ του ΕΛΤΕ ορίζονται από την Τράπεζα Ελλάδας, το ΣΕΒ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και το Οικονομικό Επιμελητήριο. Ο ρόλος της θα ξεκινά από τη διατύπωση εισηγήσεων προς την κυβέρνηση για νομοθετικές ρυθμίσεις και την εποπτεία του Σώματος Ορκωτών Λογιστών και θα αγκαλιάζει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων που θα φτάνει, πέρα από τον έλεγχο των επιχειρήσεων, μέχρι και την επιβολή προστίμων ή και την αφαίρεση αδειών από ορκωτούς λογιστές.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Στα σούπερ μάρκετ η μερίδα του λέοντος

Τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ - μάρκετ) και τα Πολυκαταστήματα, καταβροχθίζουν όλο και νέα μερίδια αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκμεταλλευόμενα τους άνισους όρους ανταγωνισμού που δημιουργεί το συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), οι λιανικές πωλήσεις (τζίρος) στο σύνολο της χώρας το μήνα Αύγουστο, εμφανίζονται σε δωδεκάμηνη περίοδο αυξημένες κατά 12% (ονομαστική αύξηση) ενώ σε μέσα επίπεδα ( περίοδο Γενάρη - Αύγουστος 02/01) παρατηρείται άνοδος 9,1%.

Η αύξηση του τζίρου στα Σούπερ Μάρκετ, ήταν κατά πολύ υψηλότερη του μέσου όρου καθώς φτάνει στο 17,7% (σε δωδεκάμηνη περίοδο) και 11,7% σε μέσα επίπεδα, ενώ στα Πολυκαταστήματα η αύξηση του τζίρου ήταν 10,9% και στις δύο περιόδους. Η ομάδα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός εμφανίζει αύξηση του τζόγου κατά 6,6% και 6,3%, τα Φαρμακευτικά - Καλλυντικά κατά 9,7% και 9%, η Ενδυση - Υπόδηση κατά 5,5% και 6,4%, τα Επιπλα - Ηλεκτρικά Είδη - Οικιακός Εξοπλισμός κατά 8,9% και 5,5%, τα Βιβλία - Χαρτικά κατά 8,9% και 9,4% και τέλος οι Πωλήσεις εκτός καταστημάτων τον Αύγουστο σημείωσαν άνοδο 13,9% ενώ στην περίοδο εμφανίζουν μείωση 0,6%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ