ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στην τελική ευθεία για την απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας

Αλλο ένα παιδί του Ιράκ που πάσχει από λευχαιμία σε νοσοκομείο της Βαγδάτης

Associated Press

Αλλο ένα παιδί του Ιράκ που πάσχει από λευχαιμία σε νοσοκομείο της Βαγδάτης
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την υιοθέτηση ενός τελικού κειμένου απόφασης για το Ιράκ μετά την κατάθεση, αργά την Τετάρτη, της αμερικανο-βρετανικής πρότασης ψηφίσματος. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν αισιόδοξοι για την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ενώ Ρώσοι, Γάλλοι και Κινέζοι ομόλογοί τους εξέφραζαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, χωρίς, όμως, να κρύβουν ότι υπάρχουν, ακόμη, ορισμένα «σημεία προς διευκρίνιση». Το πλέον πιθανό σενάριο, χτες, ήταν ότι η πρόταση θα κατατεθεί προς ψήφιση σήμερα, αν και εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού εξέφραζε την άποψη ότι «μάλλον θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος». Πάντως, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, δήλωνε έτοιμος να μεταβεί στη Βαγδάτη και να αρχίσει αμέσως ελέγχους μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Η «αμερικανική πρόταση ψηφίσματος είναι ξεκάθαρα μια τελευταία ευκαιρία ειρηνικής επίλυσης της κρίσης με το Ιράκ» δήλωνε, χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος, όμως, αρνήθηκε να προχωρήσει σε προβλέψεις για το πότε θα ψηφιστεί η απόφαση. Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν την αισιοδοξία και την ανυπομονησία τους για τάχιστη ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, που ουσιαστικά έχουν αρχίσει εδώ και 8 βδομάδες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ανέβαλε σειρά προγραμματισμένων, για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετακινήσεών του, προκειμένου να είναι σε θέση «να αντιμετωπίσει προβλήματα τελευταίας στιγμής».

Τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη

Associated Press

Τα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη
Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωνε, χτες, από τη Ρώμη σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ότι «όσο γρηγορότερα απαλειφθούν κάποιες αμφισημίες που εμπεριέχονται στο κείμενο, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους η τάχιστη υιοθέτηση μιας απόφασης». Ο Σιράκ επανέλαβε, επίσης, ότι σκοπός όλων των διπλωματικών προσπαθειών που κατέβαλε η Γαλλία το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι «η ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος». Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, συμπλήρωνε ότι «αμέσως μόλις διευθετηθούν και τα μικρά ζητήματα που υπάρχουν ακόμη στο νέο κείμενο, τότε η μπάλα, πλέον, θα είναι στο γήπεδο του Ιράκ και η ιρακινή ηγεσία καλείται να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας». Ο πατέρας του και μέλος της γαλλικής Γερουσίας, Ξαβιέ ντε Βιλπέν, εμφανιζόταν πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα βρουν τρόπο να επιτεθούν στο Ιράκ, «ό,τι και αν γίνει».

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονγκ Κουάν, εκτιμώντας ότι στο νέο κείμενο έχουν ληφθεί υπόψη οι ανησυχίες που είχαν διατυπώσει αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόοδο διαπίστωνε και η ρωσική πλευρά, αν και τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούτι Φεντότοφ, όσο και ο Ρώσος πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμιζαν ότι μελετάται το αμερικανικό κείμενο και υπάρχουν ακόμη ορισμένα σημεία προς διευκρίνιση προκειμένου να βεβαιωθεί η Μόσχα ότι «δεν υφίσταται καμία φράση που θα μπορούσε να κρύβει τη δυνατότητα αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης».

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, καθιστώντας σαφή την πρόθεση του Λευκού Οίκου να πιέσει για την υιοθέτηση της απόφασης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να εξήρε τις προσπάθειες συγκερασμού που έγιναν στο τελικό κείμενο, εντούτοις απέφυγε να δεσμευτεί για τη στάση που θα τηρήσει η χώρα του στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο Πούτιν, στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, συνομίλησε τηλεφωνικώς με το Γάλλο ομόλογό του και με το Βρετανό πρωθυπουργό, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών αυτών. Διπλωμάτες του ΟΗΕ εκτιμούσαν ότι δεν υφίσταται θέμα άσκησης βέτο από κάποια από τις χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τρεις «διαφωνούντες» δε θα απέχουν από την ψηφοφορία, κάτι που θα υποσκάψει πολύ το κύρος της όποιας απόφασης ληφθεί.

Αντιδράσεις από τη Βαγδάτη

«Αν ΗΠΑ και Βρετανία επιβάλλουν τις απόψεις τους, αυτό θα σημάνει την επιβολή νέων νόμων για ολόκληρο τον κόσμο, των νόμων του κακού» φέρεται, σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση, να δήλωσε, χθες, μετά από συνάντηση που είχε με τον Μαλαισιανό ΥΠΕΞ, Κχαλίλ Γιαακόμπ, ο Ιρακινός ηγέτης. Ο Σαντάμ Χουσεϊν κάλεσε τις Γαλλία, Ρωσία και Κίνα να μην υποκύψουν στις αμερικανο-βρετανικές πιέσεις. Την ίδια στιγμή, οι καθεστωτικές εφημερίδες της Βαγδάτης υποστήριζαν ότι το νέο κείμενο ψηφίσματος εμπεριέχει, ουσιαστικά, όλα εκείνα τα προσχήματα που χρειάζονται για την κήρυξη πολέμου σε βάρος του Ιράκ. Τέλος, χθες, η ιρακινή ηγεσία επιβεβαίωσε ότι, αργά το βράδυ της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκαν πλήγματα από αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», αν και υποστήριξε ότι τα πλήγματα έγιναν σε πολιτικές περιοχές, και όχι στρατιωτικές όπως είχε ανακοινωθεί, στις επαρχίες Ουασέτ και Τικάρ.

«Ο έλεγχος των ιρακινών πετρελαίων είναι ο μοναδικός στόχος των ΗΠΑ» εκτιμούσε, χθες, σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, σεϊκ Αχμέντ Ζάκι Γιαμαντί. Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος μίλησε για ειλημμένη απόφαση εδώ και πολλούς μήνες, επειδή η Ουάσιγκτον επιθυμεί να «αποδεσμευτεί από το σαουδαραβικό πετρέλαιο».

Παρά τις εντεινόμενες εντυπώσεις ότι μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση σε βάρος του Ιράκ είναι αναπόφευκτη, τεράστια παραμένουν, ακόμη, τα προβλήματα για το τι θα ακολουθήσει στη «μετά-Σαντάμ» εποχή. Χθες, οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης, οι οποίες προετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε συνέδριο με αυτό ακριβώς το θέμα, στις Βρυξέλλες, στις 22 Νοέμβρη, αντάλλασσαν κατηγορίες για το ποιος δικαιούται να έχει περισσότερες θέσεις στο άτυπο αυτό κοινοβούλιο και ζητούσαν την παρέμβαση των ΗΠΑ για να λύσει τις διαφορές! Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, αρκέστηκε να ζητήσει από την ιρακινή αντιπολίτευση να «βρει μια λύση με ήρεμο και δημοκρατικό τρόπο».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σύγκρουση Σαρόν - Νετανιάχου παρά την κυβερνητική συνεργασία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Ούτε λίγες ώρες δεν κράτησε, τελικά, η «εκεχειρία» ανάμεσα στους Αριέλ Σαρόν και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά την ανάληψη από τον δεύτερο του υπουργείου Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του πρώτου. Ο Νετανιάχου εξαπολύει, μέσα από συνέντευξή του, δριμεία επίθεση στον Σαρόν ενώ οι δύο άνδρες φέρονται να διαφώνησαν έντονα και κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησής τους το βράδυ της Τετάρτης, με επίκεντρο το «ειρηνευτικό σχέδιο» του διαμεσολαβητικού κουαρτέτου.

Με «ανοιχτό μέτωπο» ανάμεσα στον πρωθυπουργό Σαρόν και στον υπηρεσιακό ΥΠΕΞ, Νετανιάχου, βαίνει το Ισραήλ στις πρόωρες εκλογές, των οποίων η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής θα καθοριστεί τη Δευτέρα. Σαρόν και Νετανιάχου συναντήθηκαν, αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από πρωτοβουλία του πρώτου με αφορμή τα αρνητικά σχόλια του νέου ΥΠΕΞ για το «ειρηνευτικό σχέδιο» του κουαρτέτου. Ο Νετανιάχου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριζε ότι συμφωνεί με τη διατήρηση καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ «αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται γενικώς. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον εξαρτάται πολύ από την εσωτερική κοινή γνώμη και φυσικά δε θα πρέπει να προκαλέσουμε αντιδράσεις, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το να δεχόμαστε τα πάντα».

Επίσης, σύμφωνα με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν για την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να κατηγόρησε τον Αριέλ Σαρόν ότι προσπαθεί να «συντομεύσει» το διάστημα που απομένει μέχρι το άνοιγμα της κάλπης προκειμένου να υποσκάψει την προεκλογική του εκστρατεία και τις πιθανότητές του να διεκδικήσει την ηγεσία του Λικούντ και την πρωθυπουργία. Μετά τη συνάντηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει δηλώσεις.

«Εγώ θα αντιμετωπίσω την κρίση»

Αποκαλυπτικότερος και σκληρότερος εμφανίζεται ο νέος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε, χτες, στην εφημερίδα «Τζερούσαλεμ Ποστ». Ο Νετανιάχου κρίνοντας τα δύο χρόνια διακυβέρνησης από τον Σαρόν δηλώνει ότι «παρατηρούμε τεράστια αύξηση της παλαιστινιακής τρομοκρατίας» και ότι «η οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση όχι λόγω των προβλημάτων ασφαλείας αλλά λόγω της έλλειψης συνεκτικής οικονομικής πολιτικής». Διατείνεται ότι είναι ο μοναδικός από τους τελευταίους 4 πρωθυπουργούς, που παρέδωσε τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι την παρέλαβε και επαναλαμβάνει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Λικούντ «γιατί σήμερα η χώρα βρίσκεται σε κρίση και πρέπει να την ξεπεράσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι «το Ισραήλ οφείλει να αντισταθεί στις παλαιστινιακές προσπάθειες απόκτησης εξουσιών που θέτουν σε κίνδυνο το κράτος του Ισραήλ, όπως είναι η μετατροπή της τρομοκρατικής Π. Αρχής σε κρατική οντότητα με στρατό». Επαναλαμβάνει, επίσης, την πρότασή του για εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ και εκτιμά ότι «η καλύτερη περίοδος για να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα γι' αυτό που οι περισσότεροι Ισραηλινοί γνωρίζουν πολύ καλά (την ανάγκη εκδίωξης του Αραφάτ), είναι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράκ».

Στο πλευρό του Νετανιάχου τάσσεται και η ακροδεξιά «Εθνική Ενότητα», που, πριν από μερικά 24ωρα, έθεσε τέτοιους όρους στον Σαρόν προκειμένου να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα που τον οδήγησε στην απόφαση των πρόωρων εκλογών. Βουλευτής της «Εθνικής Ενότητας» δήλωνε, χτες, ότι περιμένει από τον Νετανιάχου να επιμείνει στη διάλυση της Π. Αρχής και να μπλοκάρει την παράδοση στους Παλαιστινίους των παρακρατημένων φόρων τους. Επίσης, τον κάλεσε να «εξηγήσει στους φίλους μας στις ΗΠΑ ότι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους απειλεί το Ισραήλ και τους πολίτες του». Βέβαιος ότι «ο Αραφάτ και ο Σαντάμ Χουσεΐν, θα έχουν εξαφανιστεί από την παγκόσμια πολιτική σκηνή μέσα σε ένα χρόνο», εμφανιζόταν ο μέχρι πριν ένα μήνα αρχηγός της Μοσάντ, Εφρέμ Χαλεβί.

«Επιμένουμε στις συνομιλίες»

Η Π. Αρχή, από θέση αρχής, αποδέχεται το «ειρηνευτικό σχέδιο» του κουαρτέτου και αντιλαμβάνεται την ανάγκη επανέναρξης διαλόγου όπως τίθεται σε αυτό, δήλωνε, χτες, ο Γιάσερ Αραφάτ, τονίζοντας ότι εντός των προσεχών ημερών περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες και εξηγήσεις από τους διαμεσολαβητές. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωνε ότι, μέσα στην επόμενη βδομάδα, νέος Αμερικανός απεσταλμένος θα φτάσει στο Ισραήλ, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, επαναλάμβανε ότι η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών του σχεδίου του κουαρτέτου.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, συνέχισε το «έργο» του στη Δ. Οχθη, ανατινάζοντας το σπίτι ενός μέλους της Χαμάς, υπόπτου για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις, στη Νάμπλους, και συλλαμβάνοντας τον τοπικό ηγέτη της Τζιχάντ στην Τουλκαρέμ. Επίσης, 2 Ισραηλινοί Αραβες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά «κατά λάθος» επειδή τους εξέλαβαν για Παλαιστινίους στα σύνορα ανάμεσα στο Βόρειο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελιγμοί εκατέρωθεν

ΑΓΚΥΡΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ρόμπερτ Πίρσον, δήλωσε χτες ότι «η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς την ίδια άποψη σχετικά με το θέμα του Ιράκ». Πρόκειται πιθανότατα για μια προσπάθεια να «υπερκεραστεί» το ζήτημα: Οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές προέβλεπαν δυνητικά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις ακριβώς λόγω της «διστακτικότητας» του νικητή των εκλογών της περασμένης Κυριακής, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του υπόλοιπου τουρκικού στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου, όπως το εξέφρασε ο στρατηγός Χιλμί Οζκόκ στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, να συναινέσουν σε πλήγμα κατά του Ιράκ άνευ όρων. Κι έτσι, ο Πίρσον ανέλαβε έναν άχαρο ρόλο.

«Η αναφορά του κ. Ερντογάν σε μια διαδικασία διά μέσου του ΟΗΕ και των αποφάσεων του ΟΗΕ είναι ακριβώς η θέση που έχουν λάβει οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Πίρσον, εγκαταλείποντας (προς το παρόν) τις απειλές του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους περί μονομερούς δράσης. Στη συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή με τον Ερντογάν συζητήθηκε βασικά το Ιράκ, ωστόσο ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης δεν είναι γνωστό αν κατένευσε στο αμερικανικό αίτημα για χρήση των αμερικανικών βάσεων, ειδικά του Ινσιρλίκ, για μια πιθανή επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Ερντογάν αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όταν ρωτήθηκε από το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Κατά τα λοιπά ο Πίρσον διαβίβασε τα «συγχαρητήρια» του Μπους στον Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές, μιλώντας για «νέα ηγεσία και νέο πνεύμα» στην Τουρκία. Πάντως, η αμερικανική διπλωματία είναι ασφαλώς εξαιρετικά επιφυλακτική για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ειδικά το ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία - ο απελθών πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάικ Πάρις αναρωτιόταν «ποιον θα συμβουλευτούν» οι Αμερικανοί κυβερνητικοί σε περίπτωση σύρραξης. Ούτως ή άλλως, σημείωνε χτες το Ρόιτερς, ο Ερντογάν θα αποσαφηνίσει την ερχόμενη Δευτέρα ποιον θα ορίσει πρωθυπουργό: Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ ο νικητής των εκλογών συζήτησε κυρίως «τα επείγοντα βήματα που πρέπει να αναληφθούν ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης της Κοπεγχάγης», που θα κρίνει το θέμα της τουρκικής ενταξιακής πορείας στην ΕΕ.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Απέλαση τεσσάρων Κουβανών διπλωματών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ως «αντίποινα» εμφανίζουν την απέλαση τεσσάρων Κουβανών διπλωματών που διέταξαν την Τετάρτη οι αμερικανικές Αρχές με την αιτιολογία της ανάμειξης σε υποθέσεις κατασκοπίας, αλλά η κίνησή τους αυτή, δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μία ακόμη «επίθεση» προς το νησί της επανάστασης.

Οι διπλωμάτες στον τομέα των κουβανικών συμφερόντων στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι κατονομάστηκαν ως οι πρώτοι γραμματείς, Οσκαρ Ρεδόντο Τολέδο και Γουστάβο Μασίν Γκόμες, έλαβαν διορία 10 ημερών να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, ανέφερε Αμερικανίδα αξιωματούχος, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, και τόνισε ότι η απέλασή τους έγινε σε απάντηση στις δραστηριότητες της Ανα Μπέλεν Μόντες.

Από τους άλλους δύο διπλωμάτες στην κουβανική αποστολή στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι όμως δεν κατονομάστηκαν, «ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ για την ενασχόλησή τους με δραστηριότητες εκτός της επίσημης αρμοδιότητάς τους, που κρίνονται επιβλαβείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε η ίδια, υπονοώντας κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

«Ζητούμε από την κουβανική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι δε θα σημειωθούν παρόμοια επεισόδια ή νέες ενέργειες στο μέλλον κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ. Η υπόθεση Μόντες είναι εξαιρετικά σοβαρή» ,κατέληξε η αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι η Ανα Μπέλεν Μόντες, αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, παραδέχτηκε στη δίκη της ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Κούβας επί 17 έτη, για «ιδεολογικούς λόγους».

ΜΑΡΟΚΟ - ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΧΑΡΑ
Τετελεσμένα επιδιώκει το παλάτι

ΡΑΜΠΑΤ.--

«Ξεπερασμένη», χαρακτήρισε ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμαντ ο 6ος, την πρόταση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σχετικά με την ανεξαρτησία ή όχι της περιοχής της Δυτικής Σαχάρας. Αν και η πρόταση έχει κατατεθεί από τον ΟΗΕ εδώ και αρκετά χρόνια, έχει, επανειλημμένως, με διάφορα προσχήματα, αναβληθεί η διεξαγωγή του.

Ο Μαροκινός μονάρχης εξέφρασε την παραπάνω άποψη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 27 χρόνων από την «Πράσινη Προέλαση», δηλαδή από την εισβολή 350.000 άοπλων Μαροκινών στη Δυτική Σαχάρα, το 1975, μετά από σχετική εντολή του πρώην βασιλιά και πατέρα του νυν μονάρχη, Χασάν. Με τον τρόπο αυτό, το Μαρόκο, ουσιαστικά, προσάρτησε την περιοχή, που υπήρξε και ισπανική αποικία, και έκτοτε δε δείχνει καμία πρόθεση να την εγκαταλείψει. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του βασιλιά Μοχάμαντ του 6ου, η πρόταση του Μαρόκου για οριστική και επίσημη προσάρτηση των εδαφών αυτών έχει, μέχρι στιγμής, εξασφαλίσει την υποστήριξη της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, κάτι, όμως, που δεν έχει, επισήμως, τουλάχιστον, επιβεβαιωθεί από διπλωμάτες των χωρών αυτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ