ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού!

Το όνειρο των ΗΠΑ για μια παγκόσμια ηγεμονία προκαλεί νέες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οξύνει παλιές. Αντιθέσεις, οι οποίες δεν είναι δυνατό να κουκουλωθούν εσαεί κάτω από το κέλυφος της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας»...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
«Το αμερικανοβρετανικό σχέδιο απόφασης για τον αφοπλισμό του Ιράκ υιοθετήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» (ΑΠΕ). Δεν έτρεφε κανείς ψευδαισθήσεις ότι η Γαλλία ή η Ρωσία θα όρθωναν το ανάστημά τους στο μεγάλο αφεντικό και θα ανέτρεπαν τα πολεμοκάπηλα σχέδιά του σε βάρος του λαού του Ιράκ. Από την άλλη, όμως, είναι υπαρκτή η σύγκρουση συμφερόντων των χωρών αυτών - και όχι μόνο - με τις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ. Η κατοχή, για παράδειγμα, των αποθεμάτων πετρελαίου από τους επίδοξους κοσμοκράτορες πλήττει τα συμφέροντα, τόσο των χωρών της ΕΕ, όσο και άλλων ισχυρών χωρών (Ιαπωνία, Ρωσία)...

Το όνειρο των ΗΠΑ για μια παγκόσμια ηγεμονία προκαλεί νέες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οξύνει παλιές. Αντιθέσεις, οι οποίες δεν είναι δυνατό να κουκουλωθούν εσαεί κάτω από το κέλυφος της εύθραυστης και καιροσκοπικής «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας». Το κυνήγι νέων αγορών, πρώτων υλών, σφαιρών επιρροής και φθηνής εργατικής δύναμης είναι μέσα στη φύση του ιμπεριαλισμού, που είναι καταδικασμένος να οξύνει τις αντιθέσεις του για να «ξεπερνά» τις κρίσεις του. Μήτρα αυτών των κρίσεων, είναι η κυρίαρχη τάση της εποχής, η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής με βασικό χαρακτηριστικό την ανισόμετρη ανάπτυξη.

Οι σύγχρονες αντιθέσεις στο εσωτερικό του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού (απόρροια της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας) δεν μπορεί παρά να αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης από τους κομμουνιστές, ακριβώς για να μπορούν να καθοδηγούν πιο αποτελεσματικά τις λαϊκές μάζες στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού. Η παγκοσμιοποίηση δεν καταργεί την ταξική πάλη, ούτε «ακινητοποιεί» την κοινωνική εξέλιξη. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος όσο ποτέ. Είναι ο μόνος δρόμος για να αφήσει η ανθρωπότητα πίσω της τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΑ «ΛΥΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ» ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ! «Ο πρόεδρος Μπους ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2001. Ομως προχτές Τετάρτη, ήταν που άρχισε να ασκεί πραγματική εξουσία. Οι εκλογές της Τρίτης είχαν ως αποτέλεσμα ο Αμερικανός ηγέτης να βρεθεί με σημαντικά αυξημένη ισχύ, την οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει προκειμένου να επιφέρει αλλαγές σε ευρύ φάσμα θεμάτων... Τα εκλογικά αποτελέσματα δίνουν στο πρόεδρο Μπους ένα περιθώριο τουλάχιστον ενός εξαμήνου, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να κυριαρχήσει στο διεθνές προσκήνιο όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

«ΔΙΚΑΙΩΣΗ»... ΤΩΝ ΓΕΡΑΚΙΩΝ: «Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών για την ανανέωση του Κογκρέσου θα έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, από τα Ηνωμένα Εθνη μέχρι την Ιερουσαλήμ, το Ριάντ, την Πιονγκγιάνγκ και τη Βαγδάτη. Η κυβέρνηση Μπους θα συνεχίσει βέβαια να μιλά για συνεργασία με τους συμμάχους της. Το λόμπι Τσέινι -Ράμσφελντ - Ράις, όμως, με το οποίο ο πρόεδρος έχει συνταχθεί πλήρως, είναι βέβαιο ότι θα θεωρήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως δικαίωση της προσέγγισής τους από τον κόσμο. Και πολλοί Ευρωπαίοι θα δυσανασχετήσουν βλέποντας την Αμερική να γίνεται όλο και πιο αλαζονική, όλο και πιο μονομερής, όλο και πιο ανυπόμονη με τις διεθνείς συμφωνίες που περιορίζουν την ισχύ της» (Robert Cornwell - ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ - ΝΕΑ).

ΤΟ «ΤΕΛΟΣ»... ΤΗΣ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ: «Τώρα ο πόλεμος στο Ιράκ είναι σχεδόν σίγουρος, αλλά όχι εξαιτίας του αποτελέσματος των εκλογών της περασμένης Τρίτης. Ο πόλεμος θα γίνει εξαιτίας της συμπεριφοράς του Σαντάμ, εκτός αν κάνει τεράστιες υποχωρήσεις - κάτι που φαίνεται μάλλον απίθανο. Το αδιέξοδο στον ΟΗΕ αίρεται και οι ΗΠΑ θα αποσπάσουν το νέο ψήφισμα. Η Βαγδάτη δε θα το σεβαστεί μέχρι τέλους (!) και θα προκαλέσει μια κατάσταση που θα καθιστά αναπόφευκτη τη στρατιωτική επέμβαση» (Φράνσις Φουκιγιάμα - ΛΑ ΣΤΑΜΠΑ - ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ΚΗΦΙΣΟΣ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΗΜΙΜΕΤΡΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΟΤΑΜΙ ΟΡΓΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΚΡΗΞΗ ΟΡΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΛΟΝΥΧΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ «ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ» Η ΕΜΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΒΑΛΤΕ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΨΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΠΑΖΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΑ ΣΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΙΣΧΟΣ- Ξεχείλισε το ποτάμι της οργής.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ!

ΑΥΓΗ: ΟΠΛΟ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ- Το Υπουργείο Εξωτερικών για τη βραχονησίδα.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης: ΧΑΡΑΚΙΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ελεύθερος» Μπους: «Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, αναδιατυπωμένο έτσι ώστε να ικανοποιεί τις γαλλικές ανησυχίες, αποτελεί περίτεχνο διπλωματικό δημιούργημα, που επιτρέπει στις ΗΠΑ να επιτεθούν εναντίον του Ιράκ εάν η Βαγδάτη δε συμμορφωθεί με το πρόγραμμα επιθεωρήσεων του ΟΗΕ. Η εξασέλιδη πρόταση δε δεσμεύει σε τίποτε τον Πρόεδρο Μπους και του δίνει τη δυνατότητα να αποστείλει στρατεύματα για την ανατροπή του Σαντάμ, όποια στιγμή θεωρήσει κατάλληλη» («ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Απλώς βλέπουν... «Εκείνο που αναγνωρίζουν στο βάθος των ενεργειών της Ουάσιγκτον, η Γαλλία και η Ρωσία είναι η ενεργούμενη βαθμηδόν απόπειρα των ΗΠΑ να επιβληθούν παντελώς στο παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό φάσμα, πράγμα που, κρίνοντας σωστά ή άσχημα βλέπουν να εξελίσσεται». (Χάρης Μαυρομάτης - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Ο «μεγάλος φίλος»: «Σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών ελικοπτέρων στην Τουρκία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος βοήθειας, με σκοπό να κερδίσει την υποστήριξη συμμάχων ενόψει πιθανής επιχείρησης στο Ιράκ. Το προτεινόμενο πακέτο στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας ενδέχεται να φθάνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Διαδηλωτές στο φούρνο! «Δεν πρόκειται για κατασκεύασμα "επιστημονικής φαντασίας" ή προπαγάνδα "αντιαμερικανικών κύκλων". Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν τις δοκιμές για όπλο μικροκυμάτων που θα "ψήνει" ανεπιθύμητους διαδηλωτές! Το Σώμα των Πεζοναυτών στο περιοδικό του κομπάζει για τη μεγάλη "καινοτομία" του "πιο σημαντικού μετά την ατομική βόμβα όπλου"... Τα πειράματα έχουν προχωρήσει και γίνονται και σε ανθρώπους σε βάση του Νέου Μεξικού» («ΑΥΓΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ