ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς είδε ο Τύπος τη στάση του ΚΚΕ

Διαφορετική, από εφημερίδα σε εφημερίδα, ήταν η αντιμετώπιση της προχθεσινής ανακοίνωσης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το Κυπριακό και της συνέντευξης Τύπου της ΓΓ Αλ. Παπαρήγα για το ίδιο θέμα. Ωστόσο, κοινός παρονομαστής των σχετικών ρεπορτάζ ήταν η ανάδειξη της ξεκάθαρης και αρνητικής τοποθέτησης του ΚΚΕ απέναντι στο «σχέδιο Ανάν».

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στην 1η σελίδα της είχε το εξής αναγγελτικό: «Αλ. Παπαρήγα: Συγκεκαλυμμένη συνομοσπονδία και συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση». Στο ρεπορτάζ σε εσωτερική σελίδα με τον τίτλο «ΚΚΕ: Υπό κηδεμονία συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση» γίνεται παρουσίαση της συνέντευξης Τύπου με την επισήμανση ότι ήταν η πρώτη συνέντευξη ηγέτη κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα. Στο ρεπορτάζ δίνεται έμφαση στην αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ότι «πρόκειται για συγκεκαλυμμένη συνομοσπονδία συγκεκαλυμμένης διχοτόμησης» και τονίζεται: «Η κ. Παπαρήγα εμφανίστηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με την ίδια απορριπτική του σχεδίου Ανάν θέση, που είχε πάρει τη Δευτέρα».

Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» περιορίστηκε σε ένα μονόστηλο εσωτερικής σελίδας με τον τίτλο: «ΚΚΕ: Παγίδα, απαράδεκτο και επικίνδυνο», όπου αφού υπογραμμίζεται το σημείο της ανακοίνωσης του Κόμματος που αναφέρει ότι «το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση», σημειώνεται ανάμεσα στ' άλλα: «Ο Περισσός κατέγραψε ένα προς ένα τα σημεία του σχεδίου Ανάν, από τα οποία - όπως υποστηρίζει - προκύπτει ότι "καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικού στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή Συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση"».

Τα «ΝΕΑ» σ' ένα μικρό δίστηλο με τίτλο «Συλλαλητήριο οργανώνει το ΚΚΕ» κάνει μια περιορισμένη αναφορά στη συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα, αναδεικνύοντας το θέμα της κινητοποίησης. Το δε «ΒΗΜΑ» ούτε είδε ούτε άκουσε τίποτα.

Το «ΕΘΝΟΣ» σε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Αλέκα Παπαρήγα: Το νέο κράτος θα είναι όμηρος σε ΕΕ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία» σημειώνει: «Τη διαφωνία της με το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν εξέφρασε εκ νέου χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού».

Η «ΑΥΓΗ» βλέπει «διάσταση απόψεων με το ΑΚΕΛ» όπως γράφει στον υπέρτιτλο του ρεπορτάζ που έχει τον τίτλο «Το ΚΚΕ απορρίπτει το σχέδιο Ανάν», όπου γίνεται παρουσίαση αποσπασμάτων της ανακοίνωσης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Αλ. Παπαρήγα: Συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση η λύση που προωθείται»: «Η κ. Παπαρήγα είπε ότι εγκαταλείπεται η ουσία του κυπριακού προβλήματος που είναι ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής και σημείωσε ότι "δεν μπορεί να είναι βιώσιμο σχήμα"».

Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» παρουσιάζει το θέμα σε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Παπαρήγα: Απαράδεκτο και επικίνδυνο το σχέδιο».

Ορισμένες εφημερίδες παρουσιάζουν από κοινού τη στάση του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

Η «ΑΥΡΙΑΝΗ» έχει σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Παπαρήγα και Τσοβόλας απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν».

Ο «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» του Δ. Μήτση που έχει σχετική αναφορά και στην πρώτη σελίδα σε ρεπορτάζ με τίτλο «Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση το σχέδιο Ανάν» ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Παγίδα θεωρεί το ΚΚΕ το σχέδιο που επιδόθηκε προς διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, κυρίως όσον αφορά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού της νήσου, καθώς προτείνει λύσεις που έχουν υπαγορευτεί από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό». Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στη σχετική ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ.

Η «ΒΡΑΔΥΝΗ» έχει σχετικό ρεπορτάζ με τον τίτλο «Για σχέδιο - παγίδα μιλούν Περισσός και ΔΗΚΚΙ».

Η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», είδε «"Πατριωτικό Μέτωπο" Αλέκας, Λιάνας, Τσοβόλα», σύμφωνα με τον τίτλο του ρεπορτάζ που φιλοξενεί, όπου αναφέρει: «Διπλό "όχι" στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης χθες από ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, με παράλληλο άνοιγμα σε προσωπικότητες του "πατριωτικού χώρου"».

«Εφυγε» ο Βαγγέλης Νεοχωρίτης

Ενας αλύγιστος επαναστάτης, ο Βαγγέλης Νεοχωρίτης από τα Μαντζαβινάτα Κεφαλονιάς, έφυγε από κοντά μας χθες τα ξημερώματα από έμφραγμα του μυοκαρδίου, σε ηλικία 93 χρονών. Η κηδεία της πιο σεβάσμιας προσωπικότητας του νησιού θα γίνει σήμερα Παρασκευή 15 Νοέμβρη στις 3 μ.μ. στη γενέτειρα του αγωνιστή (Μαντζαβινάτα).

Ο Βαγγέλης Νεοχωρίτης, από πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΚΚΕ και πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Μετά την απελευθέρωση της χώρας συνελήφθηκε από το μεταβαρκιζιανό καθεστώς και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο. Μάλιστα το 1946, έμαθε στη φυλακή όπου βρισκόταν, για τη σύλληψη, καταδίκη κι εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες των δύο αδερφών του Ηλία και Παναγή.

Με τη θανατική καταδίκη να κρέμεται από πάνω του, πέρασε 18 ολόκληρα χρόνια στις περισσότερες φυλακές και τόπους εξορίας της χώρας. Αποφυλακίστηκε το 1964, από τους τελευταίους, για να ξανασυλληφθεί το 1967 με τη χούντα και να παραμείνει στην εξορία - Γυάρο και Λέρο - μέχρι το 1971.

Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε κομματικά στην Κεφαλονιά έχοντας την καθοδηγητική ευθύνη πολλών Κομματικών Οργανώσεων του νησιού. Παράδειγμα επιμονής μέχρι εξουθένωσης, ακόμη και στα βαθιά του γεράματα, υλοποιούσε και υπεράσπιζε τη γραμμή του Κόμματος αγόγγυστα και απαρέγκλιτα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο γραμματέας της ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, Σπύρος Φαρακλός, ο βετεράνος αγωνιστής το τελευταίο διάστημα όταν τον έβλεπε του έλεγε πως ντρέπεται που δεν μπορεί πλέον να περπατήσει καλά ώστε να εκπληρώσει τις κομματικές του υποχρεώσεις.

Ο Βαγγέλης Νεοχωρίτης ήταν η προσωποποίηση του αλύγιστου επαναστάτη που με στοχοπροσήλωση στη θεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού και την ακλόνητη πίστη του για τη νίκη του σοσιαλισμού, ενέπνεε όλους τους συντρόφους του για να συνεχίσουν τον αγώνα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Υπάρχει λόγος

Υπάρχει λόγος που ο πονηρός, αλλά όχι κουτός, Κωνσταντόπουλος κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει την επιθυμία του να συναντηθεί με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Οταν καίγεται κάποιος για την ενότητα της Αριστεράς, καλεί άμεσα τον ενδιαφερόμενο, δεν καλεί δημοσιογράφους. Αλλά, βλέπετε, ο πονηρός Κωνσταντόπουλος δεν μπορεί να ξεχάσει τα χρόνια που τραβιόταν στο ΠΑΣΟΚ. Τα κόλπα αυτά του τα έμαθε το αφεντικό του, ο ανεκδιήγητος Αντρέας, όταν ο κύριος Νίκος έτρεχε σαν σκυλάκι από πίσω του. Είναι κι αυτό μια από τις κινήσεις του, για να μπορεί να δέσει το Συνασπισμό ευκολότερα στον κορμό του ΠΑΣΟΚ. Κάτι δηλαδή που γίνεται από μόνο του έτσι κι αλλιώς. Και εις ανώτερα!

Υπάρχει λόγος που ο φασίστας Καζάκος πουλάει τρέλα μέσα στο Κακουργοδικείο. Παραμυθιασμένος από τα βατράχια της «Χρυσής Αυγής», από τις σβάστικες, τους λόγους του Αδόλφου και ό,τι άλλα σκουπίδια ανταλλάσσουν μεταξύ τους, έκανε το μακελειό σαν «μάτσο-άντρας», αλλά μόλις βρέθηκε στο κελί του πήρε το σχήμα που του ταιριάζει, αυτό της κότας. Και το χειρότερο απ' όλα, διάλεξε την κατάσταση της οδύνης, που βασανίζει αθώους συμπολίτες μας - την τρέλα -, για να την πουλήσει και να μπορέσει να σώσει το τομάρι του.

Υπάρχει λόγος που οι Φαρισαίοι της Ακρας Αριστεράς καταπιάνονται με ζητήματα δικαιοσύνης και φωνάζουν σαν το ποντίκι που βρυχάται για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων. Η υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη αποκλειστική στρατηγική της Αριστεράς, ούτε κι η Αριστερά των εν λόγω Φαρισαίων πρέπει να προσδοκά την πολιτική της ανάκαμψη, υπερασπίζοντας αποκλειστικά ατομικά δικαιώματα. Θα πρέπει παράλληλα και κατά κύριο λόγο, ξεφεύγοντας από τα πλαίσια του εφικτού και της αποτελεσματικότητας, να διαμορφώσει μια στρατηγική ανατροπής των υπαρχόντων ταξικών σχέσεων.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ