ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο Προξενείο η πορεία την Κυριακή

Καθημερινά πληθαίνουν οι φορείς λαού και νεολαίας της Θεσσαλονίκης, που καλούν σε μαζική συμμετοχή στο φετινό ταξικό αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της 29ης επετείου του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία, που θα γίνει την Κυριακή 17 Νοέμβρη και θα κατευθυνθεί στο αμερικάνικο Προξενείο.

Εργατικά σωματεία, φορείς του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος κλπ., προετοιμάζουν τη συμμετοχή στη μεγάλη προσυγκέντρωση που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στις 5.30 μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στον ίδιο χώρο, θα γίνουν νωρίτερα οι προσυγκεντρώσεις της ΚΝΕ στις 5 μ.μ., και των σπουδαστών των Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ στις 4.30 μ.μ. Την ίδια ώρα, στις 4.30 μ.μ., από την Πλατεία Χημείου θα ξεκινήσει και η προσυγκέντρωση της Φοιτητικής Ενωσης ΑΠΘ και των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Χθες αποφάσεις συμμετοχής πήραν οι φοιτητικοί σύλλογοι Νομικής, Θεολογίας, ΜΜΕ, Γερμανικού, ΤΕΦΑΑ, Γεωλογικού, Μηχανολόγων, Τοπογράφων, Πολιτικών Μηχανικών, Βιολογικού, και οι σύλλογοι σπουδαστών των σχολών ΣΤΕΤ-Δ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ολες οι προσυγκεντρώσεις θα καταλήξουν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου στις 6 μ.μ. θα γίνει η συγκέντρωση που συνδιοργανώνουν οι φορείς της πόλης. Από εκεί θα ξεκινήσει η μεγάλη διαδήλωση που θα κατευθυνθεί στο αμερικάνικο προξενείο και θα καταλήξει έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 16 Νοέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Πολυτεχνείου. Στις εκδηλώσεις γιορτασμού του Πολυτεχνείου θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των φορέων, των κομμάτων και των κινημάτων που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης που διοργανώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Αλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν την Κυριακή και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης:

Στο Κιλκίς, στις 11.30 το πρωί, στην Πλατεία Ειρήνης.

Στην Κοζάνη, στις 6 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία.

Στη Φλώρινα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία.

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 5 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Στην Κομοτηνή, στις 4 μ.μ., μπροστά στην Περιφέρεια.

Στις Σέρρες, στις 6 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην Κατερίνη, στο Συντριβάνι, στις 6 μ.μ.

Την Κυριακή σε άλλες πόλεις

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση που διοργανώνουν μαζικοί φορείς του νομού, θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Ταχυδρομείου και θ' ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Τριήμερες θα είναι οι εκδηλώσεις τιμής της παλλαϊκής εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 στο Βόλο, που διοργανώνουν φορείς και οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ξεκινούν σήμερα. Στην Καρδίτσα, στις 7.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, ενώ θ' ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Στα Τρίκαλα, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στην Πάτρα η Αντιπολεμική Επιτροπή Αχαΐας και οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι διοργανώνουν τριήμερο εορτασμό. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή στις 5.00 μ.μ. με τη συγκέντρωση στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, σύμβολο της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Στην Κόρινθο στις 5.00 μ.μ. στην πλατεία στα Περιβολάκια.

Στον Πύργο στις 5.30 μ.μ στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καλαμάτα θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Κυριακή στις 6.30.

Στο Λουτράκι εκδήλωση στο Πνευματικού Κέντρου του Δήμου στις 10.30 π.μ. (Κολοκοτρώνη 17).

Στην Τρίπολη στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Κεφαλονιά, στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Αργοστολίου.

Στη Ζάκυνθο στις 7.00 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στα Γιάννενα στις 5.30 μ.μ. από το παλιό Πανεπιστήμιο της Δόμπολης.

Στην Πρέβεζα, στις 6 μ.μ.

Στην Ηγουμενίτσα στις 12 μ., στα Πλατάνια.

Στη Ζάκυνθο, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Κέντρου.

Στην Αμφισσα, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, στις 6.30 μ.μ.

Στη Λαμία, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Πάρκου.

Στη Χαλκίδα, στις 6 μ.μ., στα Φανάρια της Νεάπολης.

Στη Λιβαδειά, στο Πνευματικό Κέντρο στις 6.30 μ.μ.

Στο Ηράκλειο στις 5 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών

Στα Χανιά, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στο Ρέθυμνο, στις 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο.

KNE
Πρόγραμμα εκδηλώσεων σ' όλη τη χώρα

Πλήθος οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα, με παρουσιάσεις ιστορικών ντοκουμέντων, εκθέσεις και συζητήσεις. Συγκεκριμένα, σχετικές εκδηλώσεις πραγματοποιούν:

  • Σήμερα, Παρασκευή:

-- Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στο Πολυτεχνείο, για την αντιιμπεριαλιστική κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003». Θα μιλήσει ο Χρήστος Κόφφας, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ο Στέλιος Βαλλανάς, μέλος της επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Ιωαννίνων, στη 1 μ.μ., στη λέσχη του Πανεπιστημίου.

- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Ιωαννίνων, στις 6.30 μ.μ., στο μαγαζί «Αυλαία».

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Αργολίδας, στο Ναύπλιο, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

-- Η Οργάνωση Ηρακλείου Κρήτης, στις 5 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας.

-- Η Οργάνωση του ΤΕΙ Χανίων, στις 5 μ.μ., στο χώρο του ΤΕΙ.

-- Η Οργάνωση του ΤΕΙ Καλαμάτας, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του ΤΕΙ.

-- Η Οργάνωση Πτολεμαΐδας ξεκινάει διήμερο, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

-- Η Οργάνωση Λήμνου ξεκινάει σήμερα διήμερο εκδηλώσεων, στις 6 μ.μ., στον Κάσπακα (σήμερα) και στη Μύρινα (το Σάββατο).

  • Αύριο, Σάββατο:

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Κέρκυρας, στις 7 μ.μ., στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θα μιλήσει ο Δ. Παπατολίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Λάρισας και ΤΕΙ Λάρισας, στις 7 μ.μ., στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο».

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Μαγνησίας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΝΕ του ΚΚΕ στο Βόλο.

-- Η Νομαρχιακή Οργάνωση Χανίων, στις 6.30 μ.μ., στο καφέ «Διόνυσος».

-- Η Οργάνωση Σάμου, στο Πανεπιστήμιο, στο Καρλόβασι.

-- Η Οργάνωση Κατερίνης, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

ΕΕΔΥΕ
Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες μας

Για την επικαιρότητα των συνθημάτων «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία», «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», μιλάει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), καλώντας στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ περιγράφει τη «βάρβαρη πραγματικότητα που διαμορφώνει η προσωρινή κυριαρχία του ιμπεριαλισμού», με τις δολοφονικές επιθέσεις που συνεχίζονται, το δράμα του παλαιστινιακού λαού και την οριστική διχοτόμηση στην οποία οδηγείται η Κύπρος «με τις ευλογίες των ΗΠΑ, της ΕΕ καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης».

«29 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο ΖΕΙ», τονίζει η ΕΕΔΥΕ, «στους μεγάλους αντιπολεμικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας. Στους αγώνες της εργατικής τάξης. Στις κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών». Καλεί, λοιπόν, σε συνέχεια του αγώνα ενάντια στη Νέα Τάξη και υπεράσπιση του δικαιώματος εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της φιλίας των λαών.

Μαζική συμμετοχή: η απάντηση

Το κλίμα τρομοκρατίας που οι διάφοροι Κακαουνάκηδες προσπαθούν να σπείρουν μπροστά στην επέτειο του Πολυτεχνείου ώστε να αποθαρρύνουν τον κόσμο από το να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του εορτασμού, φαίνεται να «κάνει τη δουλιά του» σε κάποιους διευθυντές σχολείων. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του 1ου και του 2ου Γυμνασίου Υμηττού καταγγέλλουν ότι ενώ πήραν απόφαση να συμμετέχουν οργανωμένα στον εορτασμό και να κατέβουν ως σχολεία να καταθέσουν στεφάνι, οι διευθυντές δήλωσαν ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να τους δώσουν σχετική άδεια, γιατί φοβούνται μη γίνουν επεισόδια. Οι θλιβεροί ακόλουθοι της τρομοκρατίας και της τρομολαγνίας όμως, θα πάρουν την απάντησή τους από τη μαζικότητα της συμμετοχής λαού και νεολαίας και στο φετινό εορτασμό.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Κάλεσμα για τη διαδήλωση στην πρεσβεία

«Τιμούμε τους δολοφονημένους αγωνιστές του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ και τη νεολαία, που ξεσηκώθηκε κατά της δικτατορίας για το δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση και για την ελευθερία» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Κίνηση για την Εθνική Αμυνα». Και συνεχίζει:

«Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια παραπλάνησης, εκμετάλλευσης και αλλοίωσης "νοήματος, μηνυμάτων και γεγονότων" εκείνου του αγώνα.

Ο Λαός και εμείς που προερχόμαστε απ' αυτόν, θέλουμε το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ακριβώς όπως ήταν. Με τα επίκαιρα και σήμερα συνθήματα, με την οργή κατά του ΝΑΤΟ και των συν-υπεύθυνων για τη δικτατορία αμερικανικών υπηρεσιών, με την αγωνία για την τύχη της Κύπρου.

Καλούμε όποιους κουράστηκαν να βαδίζουν προς την αμερικανική πρεσβεία διαδηλώνοντας και τιμώντας το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, να θυμηθούν πως μετά τη γενιά τη δική μας έρχεται των παιδιών μας, και των δικών τους παιδιών η γενιά. Το χρέος μας δεν εξοφλήθηκε.

Θυμίζουμε στους λίγους που συνάλλαξαν και στους πολλούς που σφετερίστηκαν τους αγώνες εκείνους, πως η ιστορία γνωρίζει να αποδίδει ακριβώς ό,τι χρωστάει.

Απευθυνόμαστε στους εν ενεργεία και απόστρατους των ενόπλων δυνάμεων και τους καλούμε να διαδηλώσουν μαζί μας, για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, για το Κυπριακό και εναντίον του πολέμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ