ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με μαζική συμμετοχή απαντάνε στον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Ολο και περισσότεροι οικοδόμοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, για να συμμετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και την Τρίτη 19 Νοέμβρη. Και αυτό είναι αποτέλεσμα και επιβεβαίωση του συνεπούς ταξικού προσανατολισμού της δράσης του Συνδικάτου που αντιστέκεται σθεναρά στις αντεργατικές και αντιλαϊκές επιθέσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, αλλά και οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Ενώ στέκει μπροστάρης στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ, του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, απορρίπτοντας κάθε αυταπάτη περί κοινωνικής συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας.

Και αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί την κυβέρνηση, τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, που όλο αυτό τον καιρό μεθοδευμένα και συνεχώς εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Συνδικάτου, προκειμένου να πλήξουν τη δύναμή του που είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου. Ετσι, χτες με πρωτεργάτη, για άλλη μια φορά, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Φελώνη, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ μεθόδευσε την κατάθεση νέων ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να μην ισχύσει η παράταση των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου που αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Η κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε πριν από τη σύγκληση της ΕΕ του ΕΚΑ, η οποία θα έπαιρνε την απόφαση, για να κατατεθούν τα ασφαλιστικά μέτρα! Στην εκ των υστέρων αυτή συνεδρίαση της ΕΕ η ΔΑΚΕ στήριξε την πρόταση της ΠΑΣΚΕ. Ενώ η παράταξη του ΣΥΝ, η Αυτόνομη Παρέμβαση, αν και δε συμφώνησε με την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων, πρότεινε άλλους τρόπους, για να χτυπήσουν το Συνδικάτο.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας απαντά με τη συνεχή του αγωνιστική δράση, με τις συνεχείς περιοδείες στα γιαπιά και τα μεγάλα έργα ,ενημερώνοντας και συζητώντας με τους εργαζόμενους για τη σημασία των αρχαιρεσιών και καλώντας τους να μη λείψει ούτε ένας οικοδόμος.

Ο Γ. Πέρρος, γραμματέας του ΕΚΑ και στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου σε ερώτηση του «Ρ» για το νόημα της νέας αυτής επίθεσης δήλωσε: «Με πραξικοπηματικό τρόπο συγκάλεσαν την ΕΕ του ΕΚΑ τα συνεταιράκια ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ. Για να χτυπήσουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για να χτυπήσουν την ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα, παίρνοντας απόφαση για ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία είχαν ήδη καταθέσει, προσπαθώντας να εξαπατήσουν τη ΔΑΣ. Για αυτή την επιλογή τεράστιες ευθύνες έχει και η Αυτόνομη Παρέμβαση, που ναι μεν δεν ψήφισε τα ασφαλιστικά μέτρα, ουσιαστικά όμως συμφωνεί με το χτύπημα του Συνδικάτου. Δηλαδή, διαφώνησε με τον τρόπο που θα χτυπήσουν το Συνδικάτο. Είναι η συνέχεια ενός βρώμικου σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΠΑΣΚΕ, και των συνεταίρων της. Αυτό που ενδιαφέρει τους συμβιβασμένους, τους υποταγμένους που ξεπουλούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι να στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τους πήρε ο πόνος για τις εκλογές των σωματείων, όταν στο προηγούμενο συνέδριο, αλλά και πρόσφατα, νομιμοποίησαν τα εργοδοτικά σωματεία στα σούπερ - μάρκετ και είναι σε ευθεία συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων σούπερ - μάρκετ. Καλούμε τους οικοδόμους να δώσουν αποφασιστική απάντηση και με τη μαζική τους συμμετοχή να τσακίσουν τη γραφειοκρατική ελίτ στο συνδικαλιστικό κίνημα που, εκτός των άλλων, απολαμβάνει και προσωπικά οφέλη».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αμεση απάντηση στην τρομοκρατία

Από τη χτεσινή εξόρμηση έξω από του «ΦΩΚΑ»
Από τη χτεσινή εξόρμηση έξω από του «ΦΩΚΑ»
Απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στο πολυκατάστημα «ΦΩΚΑΣ» στην Ερμού, αλλά και στην κατάφωρη παραβίαση της συνδικαλιστικής δράσης με τη σύλληψη και οδήγηση στο Αστυνομικό Τμήμα, συνδικαλιστών από άντρες της ΕΛ.ΑΣ., έδωσε χτες πολυμελή αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας και στελέχη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο πολυκατάστημα. Υπενθυμίζεται ότι προχτές, Τετάρτη, ο Γ. Πέρρος, γραμματέας του ΕΚΑ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και η Φ. Παπαδόγιαννη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μετά από αίτημα της εργαζόμενης Στ. Θεοδωροπούλου, την οποία η επιχείρηση θέλει παράνομα να μεταθέσει, στο πλαίσιο επιβολής ενός κλίματος τρομοκρατίας στους εργαζόμενους, πήγαν στο πολυκατάστημα για να συζητήσουν με τη διεύθυνση. Εκεί τους περίμεναν άντρες της αστυνομίας, οι οποίοι μετά από συνεννόηση με τους προϊστάμενους του καταστήματος, φόρεσαν χειροπέδες στον Γ. Πέρρο και τον έσυραν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης. Μαζί του συνέλαβαν και την Φ. Παπαδόγιαννη, αλλά και την εργαζόμενη. Βεβαίως στο Αστυνομικό Τμήμα αποδείχτηκε ότι δεν είχε γίνει καμία μήνυση από τον εργοδότη αλλά ούτε και απαγγέλθηκε κάποια κατηγορία στους συνδικαλιστές, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για τη δράση των αστυνομικών στην προκειμένη περίπτωση.

Οι συνδικαλιστές με τη μαζική τους εξόρμηση ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις και τους κάλεσαν να μη φοβηθούν τις απειλές που εξαπολύει η εργοδοσία και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Στο τέλος της εξόρμησης οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τη διεύθυνση της επιχείρησης ότι οι εξορμήσεις και η επαφή με τους εργαζόμενους θα συνεχιστεί μέχρι η διεύθυνση να ανακαλέσει τις μεταθέσεις και να πάψει να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους.

Με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν το καθεστώς τρομοκρατίας, που επιβάλλουν οι εργοδότες μαζί με την κυβέρνησή τους, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας, αλλά και οι συνταξιούχοι. Το Σωματείο Λογιστών Αθήνας καλεί την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται, όταν καλύπτει τέτοιου είδους φαινόμενα που παραπέμπουν σε μαύρες εποχές. Οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων (ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ -ΔΗΜΟΣΙΟΥ) απαιτούν να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
... και Ευρωπαϊκός Ραγιαδισμός

Από το 1918 έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις για το σε ποια διεθνή συνδικαλιστική οργάνωση θα είναι μέλος η ΓΣΕΕ.

Ανάλογα με την πλειοψηφία που καθόριζε τη γραμμή πλεύσης της Συνομοσπονδίας, άλλοτε η ΓΣΕΕ πορευόταν με τη λογική της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) κι άλλοτε με τις εντολές της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΕΣ). Από τις αρχές της δεκαετίας του '70 που ιδρύθηκε η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) η ΓΣΕΕ ανήκει σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο στη ΣΕΣ και σε παγκόσμιο επίπεδο στη Δ.ΣΕΕΣ. Αλήθεια, ποιος είναι ο χαρακτήρας αυτών των «συνδικαλιστικών οργανώσεων»; Τι σημαίνει για τη ΓΣΕΕ να παραμένει μέλος τους;

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά ότι η ΣΕΣ μονάχα στο τίτλο είναι συνδικάτο. Πρόκειται για μια γραφειοκρατική ελίτ που λειτουργεί σαν εμπροσθοφυλακή της Κομισιόν. Αγωνίζεται για να προλειαίνει και να εξυπηρετεί την προώθηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα ούτε μια 24ωρη απεργία δεν έχει εξαγγείλει. Την τελευταία πενταετία, με την καθοδήγηση της κεντροαριστεράς η ηγεσία της ΣΕΣ ελίσσεται περισσότερο. Εξήγγειλε τρεις φορές Πανευρωπαϊκά Συλλαλητήρια που στη συνέχεια τα υπονόμευσε αν και εξαρχής τα είχε υπονομεύσει με το περιεχόμενο που καθόριζε.

Τελευταία πρωτοστατεί στη «δράση» του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ για τον εξωραϊσμό του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η ΣΕΣ είχε ταχθεί υπέρ του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και μάλιστα είχε απαγορέψει στη ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη σύσκεψη Βαλκανικών Συνδικάτων για την Ειρήνη στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η ΣΕΣ και η γραμμή της.

Για τη Δ.ΣΕΕΣ, λόγω χώρου, περιοριζόμαστε να πούμε ότι κάθε χρόνο κατέχει ξεχωριστή θέση στο οικονομικό προϋπολογισμό της Αμερικάνικης CIA αφού η CIA τη χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα.

Να γιατί το ΠΑΜΕ προτείνει την απεξάρτηση της ΓΣΕΕ από αυτούς τους λύκους! Σήμερα που η ανάγκη του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς αγωνιστικού συντονισμού είναι μονόδρομος για το κίνημα, επιβάλλεται η κοινή πορεία με όσες δυνάμεις στην Ευρώπη και στον κόσμο σέβονται τον εαυτό τους, δείχνουν ανυπακοή στους ιμπεριαλιστές και αντιπαλεύουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.


Γ. Καραμπέτσος

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» υπέστη ο εργαζόμενος Κ. Παπαδόπουλος στις 13 Νοέμβρη 2002, ενώ εργαζόταν στην τεχνική εταιρία «Β&Τ. ΝΑΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΕ», κοντά στον Κηφισό σε γερανό. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας, ο Κ. Παπαδόπουλος στην προσπάθειά του να γρασάρει γρανάζι του γερανού, τα γρανάζια τράβηξαν το χέρι του μέχρι τον αγκώνα. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στην ιδιωτική κλινική «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ» όπου και χειρουργήθηκε. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν έχει γίνει γνωστή όπως και οι αιτίες του τραυματισμού του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ