ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡΣ - ΠΑΟΚ 1-1
Αργησε, αλλά... προκρίθηκε

Αν έχεις τύχη διάβαινε. Ο ΠΑΟΚ, χωρίς να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο, κατάφερε με ένα γκολ στις καθυστερήσεις να πάρει την πρόκριση, παρά το τελικό 1-1 με την Γκρασχόπερ, χάρη στη νίκη του στο πρώτο παιχνίδι (2-1). Ο Μάρκος ήταν αυτός που έστειλε την ομάδα του από την κόλαση στον παράδεισο, σε ένα παιχνίδι που φαινόταν πως ήταν χαμένο.

Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη φάνηκαν νωθροί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με μόνη εξαίρεση το τελευταίο δεκαπεντάλεπτο όπου πίεσαν περισσότερο και έτσι έχασαν δύο κλασικές ευκαιρίες, με τον Γιασεμάκη (88΄) και τον Φρούσο (86΄). Και όλα αυτά αφού οι Ελβετοί είχαν ανοίξει το σκορ στις καθυστερήσεις του Α΄ μέρους με τον Καμπανάς, ένα αποτέλεσμα που τους έδινε την πρόκριση. Σε γενικές γραμμές πάντως οι Ελβετοί ήταν κυρίαρχοι σε όλα το πρώτο ημίχρονο, αφού οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη κλείστηκαν στην άμυνά τους, ενώ στις αντεπιθέσεις τους έκαναν πάρα πολλά λάθη. Η μορφή του αγώνα άρχισε να αλλάζει από τη στιγμή που ο Ελληνας τεχνικός πήρε το ρίσκο να παίξει με τρεις επιθετικούς.

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Αμπονσά, Ουντέζε, Μάρκος, Φουτσίνι (75΄ Φρούσσος), Κουκιέλκα (46΄ Χασιώτης), Καφές, Κούτσης, Γεωργιάδης, Γιασεμάκης, Οκκάς.

ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡ: Μπορέρ, Γιάγκι, Γκέρμπερ, Σβέγκλερ, Σμίλιανιτς, Καμπάνας, Ταραράτσε, Σπίτσερ (71΄ Μιτρέσκι), Εντουάρντο (85΄ Λιχστάινερ), Μπαρίχο (90΄+ Πέτριτς), Νούνιεζ.

ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 4-1
Απόλυτος κυρίαρχος

Θριαμβευτική πρόκριση στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ πήρε χτες ο Παναθηναϊκός, που στο γήπεδο της Λεωφόρου επικράτησε της τουρκικής Φενέρμπαχτσέ με 4-1 (1-1 το πρώτο παιχνίδι). Οι «πράσινοι» δείχνοντας μεγάλο πάθος και ίσως για πρώτη φορά φέτος έχοντας διάρκεια στην απόδοσή τους σε όλο το παιχνίδι, κατάφεραν να επιβάλουν πλήρως το ρυθμό τους. Αντίθετα, οι Τούρκοι φάνηκαν κατώτεροι του αναμενομένου, εγκλωβίστηκαν στο παιχνίδι της ελληνικής ομάδας και σε συνδυασμό με τα τραγικά λάθη του τερματοφύλακα Ρουστούκ, υπέστησαν την ήττα.

Ο Σ. Μαρκαριάν παρέταξε την ομάδα του με ένα 3-5-2 και η ενίσχυση του κέντρου αποτέλεσε το κρυφό του χαρτί. Ο Παναθηναϊκός πήρε γρήγορα την πρωτοβουλία των κινήσεων κλείνοντας τους Τούρκους στην άμυνά τους. Ετσι στο 24` ο Λυμπερόπουλος εκμεταλλεύτηκε τραγικό λάθος του Ρουστούκ που του έφυγε η μπάλα μετά από φάουλ του Μικάελσεν και «έγραψε» το 1-0. Μετά το γκολ τα πόδια των παικτών της ελληνικής ομάδας... απελευθερώθηκαν και στο 31` μετά από άλλο ένα λάθος του Τούρκου τερματοφύλακα (άστοχη έξοδο μετά από κόρνερ) ο Γκούμας με κεφαλιά διπλασίασε τα τέρματα για τους γηπεδούχους. Το γκολ του Τουγκάι τέσσερα λεπτά αργότερα απλώς «πάγωσε» για λίγο την ατμόσφαιρα στο «Απόστολος Νικολαΐδης», αφού στο 41` ο Μικάελσεν με σουτ έξω από την περιοχή ξαναμεγάλωσε τη διαφορά, κάνοντας το 3-1.

Στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει το έλεγχο του παιχνιδιού, χάνοντας αρκετές ευκαιρίες, ενώ όσο πέρναγε η ώρα οι παίκτες της τουρκικής ομάδας φαινόταν να εκνευρίζονται και να συνειδητοποιούν την ήττα τους και τον αποκλεισμό. Στο 89` ο Κριστόφ Βαζέχα, που είχε μπει σαν αλλαγή, έβαλε και αυτός τη σφραγίδα του στη μεγάλη πρόκριση, όταν με άψογο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό σκορ (4-1).

Σημειώνεται πως και εντός αγωνιστικού χώρου υπήρξε σε αρκετές στιγμές σκληρό παιχνίδι (κυρίως από πλευράς Τούρκων) και οι αψιμαχίες δεν έλειψαν στις εξέδρες. Τελικά όμως επικράτησε η ψυχραιμία.

Ο Ισπανός διαιτητής Μέντεζ «κιτρίνισε» τους Ορτέγκα, Σερχάτ, Γιουσούφ, Ακιέλ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Γκούμας, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Μπασινάς, Μικάελσεν (89' Βόκολος), Καραγκούνης (72' Κωνσταντινίδης), Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε (73' Βαζέχα).

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Ρουστούκ, Ογκούν, Ουμίτ, Ράπαϊτς (59' Γκιουνές), Σερχάτ, Τουγκάι, Γιουσούφ (39' Τσεϊχούν), Ορτέγκα, Ακιέλ, Τζόνσον (74' Ουάσιγκτον), Στέβιτς.


Μ. ΒΩΣΣΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Στόχος το πρωτάθλημα

Και τώρα, δουλιά. Μπορεί ο Ολυμπιακός να αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όμως από εδώ και πέρα, όπως τόνισαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, στόχος είναι το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα, αλλά και η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας.

Τα βασικά στοιχεία του αποκλεισμού ήταν αρκετά, αλλά για το προχτεσινό παιχνίδι ήταν τα πολλά λάθη στην άμυνα που φυσικά στοίχισαν στους «ερυθρόλευκους» από το πρώτο μόλις δεκάλεπτο. «Λειτουργήσαμε άσχημα στην άμυνα. Μας λείπει η γρηγοράδα σε αυτόν τον τομέα και η πειθαρχία, όχι μόνο στην άμυνα, αλλά σε όλο το παιχνίδι μας», είπε ο Σρέτσκο Κάτανετς μετά το τέλος του αγώνα, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για ορισμένους παίκτες. «Το πρόβλημα είναι πως ορισμένοι παίκτες έχουν συνηθίσει στο 4-4-2 και δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στην άμυνα». Παράλληλα, έδωσε το σύνθημα, που με την ευκαιρία της διακοπής, μόνο καλό θα κάνει στους «ερυθρόλευκους». «Θα προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε τη γρηγοράδα στην άμυνα με τους παίκτες που έχουμε».

Αυτό, πάντως, που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι φίλαθλοι της ομάδας πήραν αψήφιστα τον αποκλεισμό, είτε γιατί τον περίμεναν είτε γιατί η έλευση του Κάτανετς στο... λιμάνι ενήργησε κατασταλτικά στις άγριες διαθέσεις που είχαν μέχρι την ανακοίνωση της πρόσληψής του.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Ισπανική υπεροχή

Οι Ισπανοί έχουν τον πρώτο λόγο στη σημερινή κλήρωση του δεύτερου γύρου στο Τσάμπιονς Λιγκ που θα γίνει στη Γενεύη. Από τη μία ευτύχισαν να έχουν και τις τέσσερις ομάδες τους στην επόμενη φάση, από την άλλη οι τρεις από αυτές Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα συγκαταλέγονται στο γκρουπ των ισχυρών που θα τεθούν επικεφαλής των νέων ομίλων. Σφήνα στους Ισπανούς μπήκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάτι το οποίο προϋποθέτει εκ των προτέρων έναν αναμενόμενο συναρπαστικό όμιλο. Και αυτό γιατί αναγκαστικά στον όμιλο των «μπέμπηδων» θα πάει και η Λα Κορούνια, που είναι στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και δεν μπορεί να κοντραριστεί με τις... συμπατριώτισσές της, ενώ σίγουρα θα υπάρχει και μια ιταλική. Ιντερ, Μίλαν, Γιουβέντους μετέχουν στο 2ο γκρουπ που συμπληρώνει η Αρσεναλ, αλλά όμως δεν μπορεί να τεθεί αντιμέτωπη με τη Μάντσεστερ. Αναλυτικά οι όμιλοι: 1ος Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπαρτσελόνα, Βαλένθια. 2ος Γιουβέντους, Αρσεναλ, Ιντερ, Μίλαν (Ιταλία). 3ος Κορούνια, Λεβερκούζεν (Γερμανία), Ρόμα, Ντόρτμουντ (Γερμανία). 4ος Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία), Αγιαξ (Ολλανδία), Νιούκαστλ (Αγγλία), Βασιλεία (Ελβετία).

Οι πρώτοι αγώνες της Β΄ φάσης θα διεξαχθούν 26 και 27 Νοέμβρη.

Οσον αφορά το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ΑΕΚ και ΠΑΟ είναι στο γκρουπ των ισχυρών.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Προκρίθηκαν Αρης, Ακράτητος

To γκολ του Πατραϊκού, που ισοφάρισε αρχικά την ήττα του στο πρώτο παιχνίδι, τρόμαξε αλλά και ξύπνησε παράλληλα τους παίκτες του Αρη που τελικά χθες στο Χαριλάου επιβλήθηκαν της αχαϊκής ομάδας με 3-1 και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα της Αχαΐας προηγήθηκε στο 14` με τον Κόλτση, αλλά οι γηπεδούχοι μέσα σε δυο λεπτά... πήραν το προβάδισμα χάρις στα γκολ του Κούσα (32`) και Εμπαλέ (34), ενώ ο νεαρός παίκτης πέτυχε και το τρίτο γκολ των «κιτρίνων» στο 75` που σημειώνεται ότι έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα.

Την πρόκριση για την επόμενη φάση πήρε και ο Ακράτητος που νίκησε με 2-0 την Καλαμάτα χάρις σε ισάριθμα τέρματα του Ραζάνουσκας (18`, 32`) ενώ το πρώτο παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο 1-1.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
«Εσπασε το ρόδι»

Σε ένα τόπο ιστορικό για αυτή... έσπασε το ρόδι στην Ευρωλίγκα η ΑΕΚ που πέτυχε την πρώτη της νίκη μετά από 5 αποτυχημένους αγώνες. Η Ενωση στην Κωνσταντινούπολη επικράτησε της Εφές Πίλσεν με 79-74 διατηρώντας τις οποίες ελπίδες έχει για να διεκδικήσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Παράλληλα, η νίκη αυτή αποτελεί και την καλύτερη ψυχολογική τόνωση για τη συνέχεια των παικτών του Ντράγκαν Σάκοτα. Οι «κιτρινόμαυροι» πραγματοποίησαν πολύ καλή εμφάνιση και ακόμα και όταν βρέθηκαν 10 πόντους πίσω (42-32) με ένα σερί 20-6 έκαναν το σκορ 48-52 λίγο πριν το 30`. Η ψυχραιμία του Κακιούζη (22π) αλλά και η ευστοχία των Μπλάκνεϊ (16π) και Χατζή (15π) στα τελευταία λεπτά όπου το παιχνίδι εξελίχθηκε σε ντέρμπι, έδωσαν στην ΑΕΚ τη μεγάλη νίκη και το δικαίωμα στους 150 οπαδούς της που βρέθηκαν στο «Αμπτί Ιπεκτσί» να αρχίσουν τα πανηγύρια.

Αντίθετα για την ίδια διοργάνωση ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στη Μαδρίτη και ηττήθηκε από τη Ρεάλ με 73-66 αφού τα βασικά του ατού Εβανς και Τζόνσον βρέθηκαν μακριά από τον καλό τους εαυτό. Το σερί 20-0 που πραγματοποίησαν οι «ερυθρόλευκοι» και μετέτρεψε το 40-16 σε 40-36 απέτρεψε πάντως τη διαφαινόμενη βαριά ήττα. Από τον Ολυμπιακό ξεχώρισαν οι Χαρίσης (13π) και Ντε Μιγκέλ (13π) ενώ πολύ καλή απόδοση είχε και Μάρκοβιτς (11π)

  • Για την Α1 σήμερα θα γίνει ο αγώνας Περιστέρι - Αρης (17.00).

Με πρόστιμο τιμωρήθηκαν ΑΕΚ και Ολυμπιακός από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΑΕ, για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στη μεταξύ τους αναμέτρηση. Στους «κιτρινόμαυρους» επιβλήθηκε πρόστιμο 4.000 ευρώ, ενώ στους «ερυθρόλευκους» 2.000 ευρώ. Το είδος της ποινής ήταν αναμενόμενο, αφού στα χειρότερης έκτασης και «ποιότητας» έκτροπα στην Πάτρα, η ετυμηγορία ήταν ξανά πρόστιμο. Σε απλά ελληνικά έχει δημιουργηθεί άσχημο δεδικασμένο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ