ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Φουντώνει το κίνημα αλληλεγγύης στους καταδικασμένους ΚΝίτες

Ξετυλίγεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης στα εφτά μέλη και στελέχη της ΚΝΕ από την Καλαμάτα, που καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο για την αντιιμπεριαλιστική τους δράση, αλλά και διαμαρτυρίας για την απόφαση που ποινικοποιεί την πολιτική έκφραση και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Μια σειρά φορείς της μεσσηνιακής κοινωνίας που διοργανώνουν από κοινού το γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, αύριο Κυριακή, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων: «Σήμερα η υπεράσπιση του αγώνα του Πολυτεχνείου σημαίνει αγώνας για την παγκόσμια ειρήνη. Σημαίνει αγώνας για να μην επιστρέψουμε στη συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων. Καταγγέλλουμε τις καταδίκες των νέων που εναντιώθηκαν στην επίσκεψη Μίλερ στην πόλη μας». Μεταξύ των φορέων της μεσσηνιακής κοινωνίας είναι το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, η Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μεσσηνίας, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, η Μεσσηνιακή Κίνηση για την Ειρήνη και τη Διεθνή Αλληλεγγύη, η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και κατά του Ρατσισμού, η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και πολλοί άλλοι,

Προκλητική και απαράδεκτη χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Καλαμάτας την καταδίκη των εφτά νέων της ΚΝΕ. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Καταδικάστηκαν γιατί τόλμησαν να γράψουν στους τοίχους ότι είναι ανεπιθύμητος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην πόλη μας. Οι ελληνικές αρχές θέλησαν να δείξουν τα διαπιστευτήριά τους στα αφεντικά τους. Αλήθεια, γιατί δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο αυτοί που γέμισαν με αφίσες και συνθήματα του ΠΑΣΟΚ την πόλη μας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σημίτη; Στο πρόσωπο των νέων της ΚΝΕ καταδικάζεται ο αγώνας ολόκληρου του λαού και της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους βρόμικους πολέμους τους. Στο πρόσωπό τους καταδικάζεται όποιος αμφισβητεί την πολιτική του κεφαλαίου της ΕΕ που εφαρμόζει κατά γράμμα η ελληνική κυβέρνηση. Καλούμε τον καλαματιανό λαό να καταδικάσει αυτή την ενέργεια, όπως και οποιαδήποτε άλλη στρέφεται κατά του λαϊκού κινήματος».

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας υπογραμμίζει πως «όσοι προσπαθούν να κάμψουν το φρόνημα και τον αγώνα όλων εκείνων που αγωνίζονται ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, χρησιμοποιώντας τρομονόμους και εφαρμόζοντας αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα, ακόμα και τη δικαιοσύνη, ματαιοπονούν. Η ενωμένη ανυπότακτη πάλη του λαού και της νεολαίας - τονίζει η Γραμματεία της Επιτροπής - το δυνατό αντιπολεμικό μέτωπο θα τους χαλάσει τα σχέδια».

Οι σπουδαστικοί σύλλογοι στα ΤΕΙ Καλαμάτας, ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και η Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών, σε ανακοινώσεις τους εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους επτά συναδέλφους σπουδαστές που καταδικάστηκαν σε τέσσερις μήνες φυλάκιση, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν τις πολιτικές τους ιδέες και να εναντιωθούν στην επίσκεψη του αμερικανού πρεσβευτή στην Καλαμάτα.

Επίσης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε με αφορμή την καταδίκη των εφτά νέων της ΚΝΕ στην Καλαμάτα για την αντιιμπεριαλιστική τους δράση, αφού εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εφτά νεολαίους σημειώνει πως «η απόφαση του δικαστηρίου είναι αδικαιολόγητη γιατί ποινικοποιεί την πολιτική έκφραση και τη διακίνηση των ιδεών, καθώς προκαλεί τα λαϊκά δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας και μας γυρίζει σε παλαιότερες μαύρες δεκαετίες».

Τελευταίος αποχαιρετισμός στον Βαγγέλη Νεοχωρίτη

Μια από τις πιο σεβάσμιες προσωπικότητες της Κεφαλονιάς, τον αλύγιστο επαναστάτη και άξιο στέλεχος του ΚΚΕ, τον Βαγγέλη Νεοχωρίτη, αποχαιρέτισε για τελευταία φορά χτες το απόγευμα πλήθος κόσμου.

Η θλίψη για το χαμό του βετεράνου αγωνιστή ήταν μεγάλη και κανείς δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του τη στιγμή που ο καθένας του έλεγε το στερνό αντίο, που σκεπασμένος με τη σημαία του Κόμματος, την αγαπημένη του εφημερίδα στο πλάι και λίγα γαρίφαλα να τον συντροφεύουν, έφευγε για πάντα.

Οι σύντροφοί του σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στο πρόσωπό του σχημάτισαν τιμητική φρουρά γύρω από τη σορό του. Οταν ήρθε η ώρα της εναπόθεσης της σορού του αγωνιστή στην τελευταία του κατοικία, πλήθος κόσμου φώναξε «Τιμημένο ΚΚΕ», «Ούτε στις εξορίες, ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές».

Νωρίτερα, ο Νίκος Θεοφιλάτος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και Νήσων του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ, εκ μέρους όλων των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ απηύθυνε τον ύστατο χαιρετισμό προς το νεκρό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ δύσκολο να αποτυπώσεις με λόγια την προσφορά, την αφοσίωση, τον αγώνα ενός κομμουνιστή που για εφτά ολόκληρες δεκαετίες, ήταν, παρέμεινε, και έφυγε κομμουνιστής. Ο Βαγγέλης Νεοχωρίτης ήταν μια προσωπικότητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος στην Κεφαλονιά. Ηταν αταλάντευτος σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της κομματικής γραμμής και της θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού και πολέμησε αμείλικτα τον οπορτουνισμό και κάθε άλλη παρέκκλιση από τη γραμμή του Κόμματος. Ο σύντροφος Βαγγέλης διαπαιδαγωγούσε με τη στάση και το ήθος του όλο το λαό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά κι έδειξε πως και στις πιο δύσκολες συνθήκες ήταν ο πρωτοπόρος, που διανοείται να αλλάξει τον κόσμο, να απαλλάξει την τάξη του από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Δίδαξε ότι επειδή εμείς οι κομμουνιστές αγαπάμε με πάθος τη ζωή, γι' αυτό και την αφιερώνουμε στην εργατική τάξη και το λαό».

Το ύστατο χαίρε έδωσαν επίσης, ο Γιώργος Φιλιππάτος, εκ μέρους της ΚΟ Ληξουρίου στην οποία ανήκε ο εκλιπών, κι ο Μίμης Ποδηματάς, εκ μέρους του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στην Κεφαλονιά.

Τον Βαγγέλη Νεοχωρίτη αποχαιρέτισαν για τελευταία φορά μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και Νήσων του ΚΚΕ με επικεφαλής τη γραμματέα και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Λουίζα Ράζου, ο νομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Διονύσης Γεωργάτος, ο αντινομάρχης Σπύρος Μοσχόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, η πρόεδρος του Παραρτήματος του νησιού της ΠΕΑΕΑ Μαριάνθη Αννινου, ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Δημήτρης Ματζουράτος, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Αργοστολίου» Διονύσης Τζανάτος, σύσσωμη η ΝΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Σπύρο Φαρακλό, παλαίμαχοι αντιστασιακοί και σύντροφοι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την Κούβα

Παρουσιάστηκαν εντυπωσιακά στοιχεία για την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας

Εντυπωσιακά στοιχεία για τη γενικότερη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας έδωσε ο Νέστωρ - Ευγένιος Περέζ, καθηγητής Πανεπιστημίου και ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας της Κούβας, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας Θεσσαλονίκης.

Στο Νησί της Επανάστασης σ' έναν πληθυσμό 11 περίπου εκατομμυρίων, οι πτυχιούχοι ανώτατων σχολών ξεπερνούν τις 700.000. Υπάρχουν 51 Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ερευνητικά Κέντρα και άλλα ανώτατα κέντρα σπουδών. Το 2002 ο Προϋπολογισμός προβλέπει ότι θα δοθεί για την Παιδεία το 11,4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ευμενέστατα είναι τα σχόλια των ξένων καθηγητών και πολιτικών που έχουν επισκεφθεί σχολές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στα πρότυπα αυτά σχολεία όλων των βαθμίδων φοιτούν αυτή την ώρα 55.668 σπουδαστές με προβλήματα όρασης, ακοής, νοητικά προβλήματα κλπ. Για τους μαθητές στα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας έχει εξασφαλιστεί η διατροφή τους στα σχολεία, ενώ βελτιώνεται συνεχώς το φαγητό, μετά τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών.

Στην Κούβα υπάρχει τηλεοπτικό κανάλι που εκπέμπει εκπαιδευτικά προγράμματα όλο το 24ωρο, ενώ το υπουργείο Παιδείας δίνει μεγάλη εμφαση στη συνεχή εκπαίδευση. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ πανεπιστημίων και κοινωνίας - παραγωγής και σ' όλους τους φοιτητές παρέχεται μια γενικότερη ανθρωπιστική Παιδεία, καθώς αυτό που επιδιώκει το λαϊκό καθεστώς είναι η δημιουργία όχι μόνο επιστημόνων, αλλά κύρια Ανθρώπων.

Μιλώντας στους παριστάμενους ο Φώτης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας τόνισε ότι η τιμητική εκδήλωση γίνεται για τα 35 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε και ζήτησε από τους νέους να μελετούν τα έργα του Μεγάλου Επαναστάτη, όπως και να τον μιμούνται.

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), διοργανώνει ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 24 του Νοέμβρη 2002, στη Στυμφαλία, Αρχαία Φενεό, Λίμνη Δόξα (ορεινή Κορινθία). Αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 210.3827.303 - 210.3843.444

Συνάντηση για τις «λιγότερο ομιλούσες γλώσσες»

Μέσα σε συνθήκες, που προκαλούν απορίες, πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη συνάντηση για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, με την πρωτοβουλία του αντιστοιχου Ευρωπαϊκου΄Γραφείου και τη συμμετοχή αρκετών ξένων αντιπροσώπων. Εξω απο το κεντρικό ξενοδοχειο, όπου πραγματοποιούνταν η η συνάντηση, ήταν έντονη η παρουσία της αστυνομίας, η είσοδος στην αίθουσα όπου γίνονταν η παρουσίαση των ανακοινώσεων, επιτρεπόταν αυστηρά μόνο στους έχοντες πρόσκληση, ενώ, ερωτηση συντάκτη του «Ρ», για τη σύνθεση των συμμετεχόντων δεν πήρε απάντηση. Σημειώνουμε, ότι σύμφωνα με το παραπάνω Γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην Ελλάδα, πέρα από την επίσημη γλώσσα, ομιλούνται σε ορισμένες περιοχές η Αλβανική, η Σλαβομακεδονική, η Βουλγαρική (Πομάκοι) και η Τουρκική. Γλώσσες οι οποίες θα πρέπει να προστατευτούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ