ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή στη Χεβρώνα

Σκληρή μάχη μαινόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στη Χεβρώνα ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες, εποίκους και ενόπλους Παλαιστινίους

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών μαινόταν, μέχρι αργά το βράδυ χθες, στα νότια προάστια της Χεβρώνας μετά από επίθεση ενόπλων εναντίον αυτοκινητοπομπής εποίκων που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον Τάφο των Πατριαρχών, στο κέντρο της πόλης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν 6 εποίκους νεκρούς και 30 τραυματίες, ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού χαρακτήριζε το περιστατικό ως «εξαιρετικά σοβαρό». Λίγο νωρίτερα, χωρίς επίσημο αποτέλεσμα έληγαν οι τετραήμερες συνομιλίες ανάμεσα στη «Φατάχ» και στη «Χαμάς», στο Κάιρο με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση.

Αγνωστος αριθμός ενόπλων άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας αυτοκινήτων που μετέφεραν εποίκους από τη γειτονικό εποικισμό Κιριάτ Αρμπα, στον Τάφο των Πατριαρχών, στο κέντρο της Χεβρώνας. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για 6 νεκρούς εποίκους και 30 τραυματίες, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες μελών συνεργείων αρωγής, η μάχη συνεχιζόταν για αρκετή ώρα, καθώς στην αυτοκινητοπομπή συμμετείχαν πολλοί ένοπλοι έποικοι. Ο ισραηλινός στρατός, μόλις πριν από λίγο καιρό, απομάκρυνε ορισμένες από τις δυνάμεις του από τον αραβικό τομέα της Χεβρώνας, στην οποία ζουν 450 πάνοπλοι έποικοι ανάμεσα σε 130.000 Παλαιστινίους, που αναγκάζονται να προσαρμόζουν τη ζωή τους στις απαιτήσεις των εποίκων και του στρατού που τους προφυλάσσει.

Associated Press

Νωρίτερα, χτες, στη Νάμπλους, που βρίσκεται από την Τετάρτη ξανά υπό πλήρη κατοχή, συνελήφθη ένας 18χρονος Παλαιστίνιος ως «επίδοξος καμικάζι αυτοκτονίας», ενώ έγινε η κηδεία του 17χρονου που σκοτώθηκε μια μέρα νωρίτερα. Κοντά στην Τουλκαρέμ, ο ισραηλινός στρατός διέλυσε με κροτίδες και δακρυγόνα διαδήλωση Παλαιστινίων και αλλοδαπών φιλειρηνιστών ενάντια στη συνέχιση της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στη Δ. Οχθη και στο Ισραήλ. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και συνελήφθησαν 9 ξένοι φιλειρηνιστές, εκ των οποίων ο ένας τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά. Τέλος, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε αίθουσα συνεστιάσεων στη Ραμάλα και συνέλαβε 17 μέλη της «Χαμάς», οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το τέλος της ημερήσιας νηστείας του Ραμαζανιού.

Ακαρπες, προς το παρόν, οι συνομιλίες

Να «παγώσουν» οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών εντός του Ισραήλ, τουλάχιστον μέχρι τις 28 Γενάρη, οπότε θα διεξαχθούν οι πρόωρες ισραηλινές εκλογές, ζητά από τη «Χαμάς» η «Φατάχ», όπως έγινε γνωστό μετά το πέρας των 4ήμερων μυστικών διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Οπως ανακοινώθηκε, η «Φατάχ» αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση για «τρίμηνο τερματισμό των επιθέσεων», εφόσον το Ισραήλ σταματήσει τις συλλήψεις και δολοφονίες Παλαιστινίων πολιτών.

Associated Press

Στέλεχος της «Χαμάς», που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωνε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν ανάμεσα στις δύο οργανώσεις και στα παλαιστινιακά εδάφη και ότι η οργάνωσή του θα «λάβει υπόψη της την πρόταση, σε περίπτωση που το Ισραήλ πάψει να σκοτώνει τα στελέχη της». Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, δήλωνε ότι «σημασία δεν έχουν τα λόγια, αλλά οι πράξεις, και όσο, στην πράξη, δεν αλλάζουν τα πράγματα, το Ισραήλ θα επιμείνει στις τακτικές του συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών ακριβείας».

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Πολεμικές διακηρύξεις» Ράμσφελντ ενώ επιστρέφουν οι επιθεωρητές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ετοιμη να επιστρέψει στο Ιράκ είναι η πρώτη ομάδα των επιθεωρητών με επικεφαλής τον Χανς Μπλιξ, αλλά και τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ αλ Μπαραντάι, ενώ το ιρακινό καθεστώς καλούσε τους Ιρακινούς να την υποδεχτούν «θετικά». Την ίδια στιγμή, «συστάσεις» προς τους επιθεωρητές απηύθυναν και Ρώσοι διπλωμάτες, ζητώντας τους να διδαχθούν από τα λάθη των προκατόχων τους και να μην τα επαναλάβουν. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προσπαθούσε να διαψεύσει τις εντεινόμενες φωνές διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι «αν αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ θα είναι σύντομη και θα σεβαστεί την ανθρώπινη ζωή!»

Εκατό θα είναι οι επιθεωρητές που θα ελέγξουν, περίπου, 700 τοποθεσίες στο Ιράκ. Οι Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ αλ Μπαραντάι θα φθάσουν στη Βαγδάτη συνοδευόμενοι από τους πρώτους 20 συνεργάτες τους, τη Δευτέρα, μέσω Λάρνακας. Ο Μπλιξ κάλεσε τους Ιρακινούς να συνεργαστούν πλήρως και επισήμανε ότι η πρώτη σημαντική δοκιμασία για το ιρακινό καθεστώς είναι η δημοσιοποίηση της λίστας των οπλικών της συστημάτων μετά από 3 εβδομάδες.

Ο Σουηδός διπλωμάτης έσπευσε να προειδοποιήσει ότι μια καθυστέρηση μπορεί να είναι σοβαρή, γιατί «σε δύο ώρες δεν μπορείς να κρύψεις πυραύλους, αλλά μπορείς να κρύψεις σημαντικά έγγραφα». Καθησυχαστικότερος εμφανίστηκε ο αλ Μπαραντάι, του οποίου οι δηλώσεις, μάλιστα, προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς υποστήριξε ότι «αν υπάρξει μια μικρή εμπλοκή, χωρίς πρόθεση, δεν πρόκειται φυσικά να σπεύσουμε να την καταγγείλουμε ως ρήξη».

Ρωσικές ανησυχίες

«Συστάσεις» προς τους επιθεωρητές απηύθυνε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, καλώντας τους να «επικεντρωθούν στη δουλιά τους και να συγκρίνουν τα στοιχεία που θα ανακαλύψουν με την κατάσταση του 1998». Επίσης, τους κάλεσε να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα του προκατόχου του Μπλιξ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος το 1998, καταγγέλλοντας ότι τίθενται εμπόδια από τους Ιρακινούς, αναχώρησε από τη Βαγδάτη, χωρίς να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ανοίγοντας το δρόμο για τη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ.

Ανάλογες παρατηρήσεις έκανε από τη Νέα Υόρκη και ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Σεργκέι Λαβρόφ, καλώντας τους επιθεωρητές «να μην αναλίσκονται σε άσχετα θέματα και διενέξεις όπως έγινε στο παρελθόν, και να μη χρησιμοποιήσουν σκληρές και υπεροπτικές μεθόδους που προσβάλλουν την ιρακινή αξιοπρέπεια και κυριαρχία, όπως επίσης έγινε στο παρελθόν». Χθες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, και ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, μετέβησαν στο Παρίσι όπου είχαν σειρά επαφών με τη γαλλική ηγεσία.

«Πολεμική διακήρυξη» Ράμσφελντ

«Το ιρακινό καθεστώς, σίγουρα, συνέχισε να κατασκευάζει όπλα μαζικής καταστροφής και πιθανότατα θα προσπαθήσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των στρατευμάτων μας, αν τελικά παραστεί ανάγκη για στρατιωτική δράση», τόνισε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί δεδομένο πως το ιρακινό καθεστώς «αν έχει τη δυνατότητα, θα εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις όταν αρχίσει μια στρατιωτική επίθεση». Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ αναφέρθηκε εκτενώς στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης, σε μια εμφανή προσπάθεια να απαντήσει στις υπάρχουσες καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και στους φόβους που διατυπώνονται διεθνώς για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος.

«Δε θα είναι ο Γ` Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο αμερικανικός στρατός είναι πολύ ισχυρότερος από το 1991 και ο ιρακινός πολύ πιο αδύναμος. Και τότε, οι χερσαίες επιχειρήσεις δε διήρκεσαν περισσότερο από 100 ώρες. Δεν μπορώ να σας βεβαιώσω για την ακριβή χρονική διάρκεια τυχόν επιχειρήσεων: Μπορεί να είναι 5 ημέρες, 5 εβδομάδες ή 5 μήνες, αλλά σίγουρα όχι περισσότερο», διαβεβαίωνε ο Ράμσφελντ.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αν καταστεί αναγκαία η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, θα αντικατασταθεί από μια προσωρινή στρατιωτική διοίκηση, η οποία θα επιβλέψει την ολοκληρωτική καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής. Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «αν χρειαστεί να επέμβουν θα το πράξουν με τρόπο τέτοιο που θα σεβαστούν την ανθρώπινη ζωή, αν και θα είναι αποφασιστικές για να ολοκληρώσουν το καθήκον τους»!

Λίγες ώρες αργότερα, στο θέμα του Ιράκ αναφερόταν και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, εκτιμώντας ότι «η αμερικανική εμμονή στο Ιράκ περιθωριοποιεί το κύριο μέλημά μας, που είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο Φίσερ, μάλιστα, άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «όποιος αναγνωρίζει με τόση ένταση την επικινδυνότητα των όπλων μαζικής καταστροφής, λογικά θα έπρεπε να κάνει κάτι και για τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων χρησιμοποίησής τους».

ΚΙΝΑ
«Προώθηση του εκσυγχρονισμού» υπόσχεται ο Ζιντάο

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο νεοεκλεγείς ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας Χου Ζιντάο, που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της χώρας ως Πρόεδρος τον ερχόμενο Μάρτιο, διαδεχόμενος τον Ζιανγκ Ζεμίν, έκανε χθες τις πρώτες του προγραμματικές διακηρύξεις. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο 59χρονος Χου δήλωσε ότι θα προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένες συνταγές για την ανεργία και το τραπεζικό σύστημα. «Ολόκληρο το κόμμα και όλες οι εθνικές ομάδες θα είναι περισσότερο ενωμένες και θα επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη, ώστε να συνεχίσουμε την προώθηση της κινεζικής μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού», δήλωσε ο Χου, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Ατύχημα πετρελαιοφόρου

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ρυμουλκείται μακριά από τις ακτές της Λα Κορούνια το, ελληνικών συμφερόντων, δεξαμενόπλοιο «Prestige», που μετέφερε περίπου 80.000 τόνους πετρελαίου, αφήνοντας πίσω του δύο πετρελαιοκηλίδες. Το πετρελαιοφόρο, που έχει ρήγμα 35 μέτρων - σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία - γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί, ει δυνατόν, 120 μίλια μακριά από τις ισπανικές ακτές, συνοδευόμενο από φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της χώρας και με εξαιρετική προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί μεγαλύτερη διαρροή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αλυτο το αίνιγμα του πρωθυπουργικού θώκου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δεν είχε γίνει γνωστό ως χτες βράδυ το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ), αφού η συνάντηση του ηγέτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ δεν «έβγαλε» είδηση, όπως περίμεναν οι αναλυτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Πάντως η «Turkish Daily News» δημοσίευε χτες δηλώσεις του επικρατέστερου από τα πρόσωπα που λέγεται πως έχουν προταθεί, του Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος έλεγε πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει το ΑΚ θα επιχειρήσει «να σοκάρει την Ευρώπη κάνοντας τολμηρές κινήσεις για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο».

ΝΕΠΑΛ
Η αλληλοσφαγή ξαναφουντώνει

Τεράστιες απώλειες για αντάρτες και κυβερνητικά στρατεύματα, με 118 και 60 νεκρούς αντίστοιχα, στις μάχες των δύο τελευταίων ημερών

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Τουλάχιστον 118 αντάρτες και 60 αστυνομικοί και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στη νέα ανάφλεξη του εμφυλίου, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Αμυνας και ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων και ΜΜΕ στην περιοχή.

Οι αντάρτες, σύμφωνα με το BBC και το «NepalNews», πραγματοποίησαν κατά μέτωπο επιθέσεις σε αεροδρόμιο και βάσεις του στρατού χρησιμοποιώντας οπλισμό που έχουν αποσπάσει από το στρατό, σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις αντεπιτέθηκαν στη συνέχεια και το υπουργείο Αμύνας ισχυρίστηκε ότι οι νεκροί των μαοϊκών ανταρτών ενδέχεται να ξεπερνούν τους 400. Οι μάχες είναι οι σκληρότερες των τελευταίων μηνών, και κατά αναλυτές η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες έναρξης «ειρηνευτικών συνομιλιών».

Επιπλέον των απωλειών των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών, στα θύματα περιλαμβάνονται και τρεις πολίτες, ανάμεσά τους και στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρ' όλα αυτά, ο νέος πρωθυπουργός του Νεπάλ Μπάντρι Πρασάντ Μαντάλ, φέρεται να επιδιώκει «να αποκαταστήσει επαφή με τους μαοϊκούς αντάρτες».

ΙΤΑΛΙΑ - ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σύλληψη Ιταλού ως υπόπτου(:) για τις εκρήξεις στο Μπαλί

ΡΩΜΗ.--

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χτες τη σύλληψη του 38χρονου Ιταλού πολίτη Αντρέα Σορτένι στο Μπαλί τέσσερις μέρες μετά την πολύνεκρη έκρηξη. Εντούτοις, οι ιταλικές αρχές αρνήθηκαν να διευκρινίσουν ή να διαψεύσουν πληροφορίες του εβδομαδιαίου ιταλικού περιοδικού «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» που έφεραν τον Σορτένι (ζωγράφο και διευθυντή νυχτερινού κέντρου στο Μιλάνο) να έχει συλληφθεί ως ύποπτος για τις εκρήξεις στην Κούτα του τουριστικού θερέτρου, Μπαλί...

Πάντως, στο τεύχος του «ΠΑΝΟΡΑΜΑ» που κυκλοφόρησε χτες, οι ρεπόρτερ του περιοδικού όχι μόνον εμμένουν στις αρχικές πληροφορίες, αλλά τις εμπλουτίζουν λέγοντας πως ο Σορτένι κρατείται από τις ινδονησιακές αρχές έχοντας κάνει δηλώσεις κατά τις οποίες ισχυριζόταν πως είναι μέλος της «αλ Κάιντα» και πως είχε ενημερώσει γνωστούς και φίλους μέρες πριν την πολύνεκρη έκρηξη της 12ης Οκτώβρη στο Μπαλί...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα βομβιστική επίθεση

ΚΑΡΑΤΣΙ και ΓΚΡΙΝΣΒΙΛ.--

Ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη χτες στο Χαϊντεραμπάντ του Πακιστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 2 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και άλλοι 9 να μάχονται για τη ζωή τους στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου νοσοκομείου στο «Ρόιτερ». Το νέο επεισόδιο θέτει και πάλι την χούντα του Περβέζ Μουσάραφ στο «δίλημμα» αν πρέπει να εντείνει την καταδίωξη των εξτρεμιστικών οργανώσεων, ενώ ακόμη δεν έχει οριστεί η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς ο στρατηγός δεν έχει ακόμη αποφασίσει να δώσει το «πράσινο φως» για τη συγκρότησή της.

Στο μεταξύ χτες στις ΗΠΑ εκτελέστηκε, τελικά, και παρά τα επανειλημμένα διαβήματα του ΥπΕξ του Πακιστάν, ο Μιρ Αϊμάλ Κασί, Πακιστανός υπήκοος που το 1993 είχε σκοτώσει δύο υπαλλήλους της CIA σε ενέδρα στο Λάνγκλεϊ, και στη συνέχεια παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές που τον δίκασαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο. Η εκτέλεσή του έγινε με θανατηφόρο ένεση, στη φυλακή του Γκρίνσβιλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ