ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΚΗΦΙΣΟΣ
Διαχρονικές οι κυβερνητικές ευθύνες

Την ανεπαρκή χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος

Τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ για τις πλημμύρες στον Κηφισό ανέδειξε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση που ανέπτυξε, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Η Ερώτηση είχε κατατεθεί από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και απευθυνόταν στον πρωθυπουργό, αλλά επειδή ο τελευταίος απουσίαζε στο εξωτερικό στη θέση του απάντησε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέδωσε τα προβλήματα στον Κηφισό στη χρόνια τσιμεντοποίηση της Αττικής, αφού είπε ότι έχουν μπαζωθεί 550 χιλιόμετρα ρεμάτων και ποταμών. Ισχυρίστηκε ότι από το 1980 το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει τα σχετικά έργα, αλλά ομολόγησε ότι οι κυβερνήσεις δε διέθεσαν τις απαραίτητες πιστώσεις, λέγοντας πως «απαιτούνται τεράστιοι πόροι». Παρ' όλα αυτά είπε ότι από το 1994 υλοποιούνται στον Κηφισό έργα της τάξης των 340 δισ. δρχ. ενώ μέχρι το 2008 θα γίνουν έργα που απαιτούν 645 εκατομμύρια Ευρώ.

Η Β. Παπανδρέου απέδωσε την ελλιπή χρηματοδότηση στο ότι τα έργα αυτά δε συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κονδύλια και αναφερόμενη συγκεκριμένα στον Κηφισό, είπε ότι είναι ανεπαρκής η διατομή του και προβληματική η εκβολή του και παραδέχτηκε ότι δεν αντιμετωπίστηκε ως ενιαίο έργο. Οσον αφορά την πρόσφατη (τέταρτη σε λίγο καιρό) πλημμύρα, είπε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν ικανοποιητικά και τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν μόνο από ένα ανοιχτό παραπέτασμα. Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων του Ρέντη, ισχυρίστηκε ότι ήταν άμεσα τα μέτρα για την αποζημίωσή τους και ήδη έχει χορηγηθεί η σχετική οικονομική βοήθεια σε 451 δικαιούχους.

Διαχρονικές είναι οι ευθύνες για την κατάσταση στον Κηφισό και τις έχουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, είπε στην τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος. Ευθύνες, τόνισε, υπάρχουν και για τις πρόσφατες πλημμύρες και δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα ρίχνει στις γέφυρες που υπήρχαν και στους εργολάβους, γιατί αυτή είναι που τους διαλέγει.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι από τις απαντήσεις που δίνει στη Βουλή το ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ και οκτώ χρόνια, προκύπτει ότι διατέθηκαν μόνο 200 δισ. δρχ. για έργα, τη στιγμή που μόνο για τη στοιχειώδη προστασία απαιτούνται τουλάχιστον 400 δισ. δρχ. Με αυτούς τους ρυθμούς, παρατήρησε, θα περάσουν 16 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα και στο διάστημα αυτό θα έχουμε συνεχώς πλημμύρες και πνιγμούς.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ
Στη λογική της συναίνεσης η πλειοψηφία

Την ανάγκη για 100% δημόσιο ταχυδρομείο με κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα τόνισαν και χθες τα στελέχη της Δημοκρατικής Συνεργασίας Εργαζομένων ΕΛΤΑ, τη δεύτερη μέρα του εκλογοαπολογιστικού πανελλαδικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ). Οι λοιπές δυνάμεις «αγρόν ηγόραζον» κι ενώ τα ΕΛΤΑ βρίσκονται στη διαδικασία ξεπουλήματος από την κυβέρνησης σε ξένους.

Αν και η χθεσινή μέρα ήταν η σημαντικότερη του συνεδρίου καθώς τυπικά θα γινόταν κριτική επί των πεπραγμένων και τοποθετήσεις συνέδρων, η εικόνα ήταν λίγο - πολύ απογοητευτική. Οι εργασίες ξεκίνησαν με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και από τους 250 συνέδρους ζήτημα αν παρακολουθούσαν οι 50. «Ο συμβιβασμός των κυρίαρχων δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα οδηγεί σε καρεκλοκενταυρομαχίες για τα επουσιώδη, στην υποβάθμιση σημαντικών εργασιών και στον εκφυλισμό», παρατήρησε έμπειρο συνδικαλιστικό στέλεχος.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συνεργασίας, στελέχη όπως ο Γ. Κρίκας και ο Β. Βήτος, στηλίτευσαν την κυβερνητική πολιτική που ασκείται με τη στήριξη της ΝΔ και όσων συμπλέουν με την ΕΕ, κατήγγειλαν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που θιασώτριες του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου δε διεκδικούν στόχους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΠΟΣΤ ότι εγκλωβισμένη στη λογική του «λιγότερου κακού», βάζει πλάτη στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, βοηθά στην υπονόμευση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΕΛΤΑ.

Επανέλαβαν τις θέσεις για ΕΛΤΑ στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, για σύγκρουση με την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των αντεργατικών νόμων. Ακόμα κατήγγειλαν το απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησης εκτάκτων για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.

Οι λοιπές δυνάμεις δεν έθιξαν την ουσία των προβλημάτων, επιχείρησαν δε να παρουσιάσουν μια «μαγική» εικόνα για το ταχυδρομείο. Χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΤ, ΠΑΣΚίτης, Κ. Κουτσουβίλης, προέτρεψε τους συνέδρους να μη διακατέχονται από μεμψιμοιρία, κακομοιριά και μηδενισμό, υποστήριξε ότι δεν προσφέρει τίποτα η μετωπική σύγκρουση ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και παρουσίασε ως κατάκτηση ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν στα ταχυδρομεία 1.200 προσλήψεις, αν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι χρειάζονται ακόμα άλλες 3.500.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα με τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων Διοίκησης και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καθεστώς τρομοκρατίας των εργαζομένων

Πολιτική τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων εφαρμόζει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, θέλοντας προφανώς να πάρει τη ρεβάνς για τη μεγάλη νίκη που πέτυχαν με την ενότητά τους οι εργαζόμενοι, μετά τη μεγάλη κινητοποίηση του Οκτώβρη.

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου. Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές η διοίκηση του Δήμου δείχνει ξανά το «φιλεργατικό» της πρόσωπο με μια σειρά απαράδεκτες ενέργειες που δείχνουν την αλαζονεία του δημάρχου και της διοίκησης και την απροθυμία τους να ικανοποιήσουν το καθολικό αίτημα των εργαζομένων για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας. Προσπαθεί να εκδικηθεί τους εκλεγμένους συνδικαλιστές που πρωτοστάτησαν στον αγώνα με καταστρατήγηση του ν. 1264 περί συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Ηδη έχουν σταλεί από τον εισαγγελέα προσκλήσεις για προανάκριση στον πρόεδρο και στον γεν. γραμματέα του Συλλόγου για δήθεν παρεμπόδιση της αποκομιδής των σκουπιδιών. Περιέκοψε το μισθό του έκτακτου προσωπικού για τις ημέρες της απεργίας. Απαιτεί από τους εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν απαιτήσεις για τα έτη '90-'93, όταν δικαιούνται το πριμ παραγωγικότητας για την περίοδο 1990-1996. Κυκλοφορεί έγγραφο από τη διοίκηση του Δήμου με υπογραφή του γραμματέα, που καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν με την υπογραφή τους αν απέργησαν ή αν υπήρχε στο χώρο εργασίας τους κατάληψη.

Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι όπως με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι έβαλαν τέλος στα παιχνίδια που έπαιζαν σε βάρος τους και τους υποχρέωσαν να αποφασίσουν την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας, έτσι θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση και στη νέα εκστρατεία τρομοκράτησης που έχει εξαπολύσει η διοίκηση του Δήμου. Καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν το κατάπτυστο κείμενο, να μην απεμπολήσουν το δικαίωμά τους στο πριμ, να μην αποδεχτούν εκβιασμούς και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει ζητήσει συνάντηση με το δήμαρχο για συζήτηση για τη διευθέτηση καταβολής του πριμ παραγωγικότητας. Αν μέχρι τις 20 Νοέμβρη ο δήμαρχος αρνηθεί να παρακαθήσει σε συζήτηση, ο Σύλλογος θα καλέσει, σύμφωνα με δήλωση του γγ Δημήτρη Μπατσιά, έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για να αποφασίσει για νέες κινητοποιήσεις.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ανοδος της ΕΣΚ στην ΕΤΕΜ - Π

Ανοδο σημείωσαν οι ταξικές δυνάμεις στις εκλογές της Ενωσης Τεχνικών Εναέριων Μεταφορών και Πτυχιούχων (ΕΤΕΜ - Π), που ολοκληρώθηκαν προχτές.

Η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΣΚ) ενισχύθηκε σε ποσοστό και ψήφους και εξέλεξε για πρώτη φορά εκπροσώπους στο ΔΣ της Ενωσης, στην ΟΣΠΑ και το ΕΚΑ. Στα ίδια επίπεδα παρέμεινε η ΠΑΣΚΕ, ενώ η ΔΑΚΕ απώλεσε μία έδρα από τη διοίκηση του σωματείου. Τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ