ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Ποια «διεθνοποίηση» του Κυπριακού;

Αποδεχόμενη το πλαίσιο και τους ρόλους που ορίζουν οι ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση κινείται για νεοταξική λύση όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και στο Αιγαίο

Του Σπ. Ορνεράκη από τα «Νέα»
Του Σπ. Ορνεράκη από τα «Νέα»
«Η εθνική προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων από το '74 να διεθνοποιηθεί το Κυπριακό και η επίλυσή του να ξεφύγει από τα στενά διμερή πλαίσια των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωσή της. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία, να δώσουμε δυναμική στη συσπείρωση της διεθνούς κοινότητας...» (Κ. Σημίτης, μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη). Τη μισή αλήθεια λέει άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός. Κατ' αρχήν, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κινούνταν στη διεθνοποίηση του Κυπριακού.

Η αλήθεια είναι ότι «έκλεισαν» την αναζήτηση της λύσης στο «διμερές επίπεδο», αδυνατίζοντας απελπιστικά (αλλά συνειδητά) τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής δηλαδή. Για ποια διεθνοποίηση, λοιπόν, μιλάει ο Κ. Σημίτη; Μα για τη διεθνοποίηση στο πλαίσιο της νέας τάξης, όπου οι ηγεμόνες της (ΗΠΑ) είναι αυτοί που καθορίζουν τις λύσεις των «διεθνών» προβλημάτων. Και αυτή είναι η αλήθεια. Η κυβέρνηση Σημίτη έχει αποδεχτεί τη λύση του Κυπριακού που συμφέρει την PAX AMERICANA. Και αν δεν αρκεί το ίδιο το σχέδιο Ανάν για να καταδειχτεί αυτή η αλήθεια, ας επισημανθεί το τηλεφώνημα Μπους στον Κ. Σημίτη, όπου ο πλανητάρχης το μόνο που ζήτησε ήταν να στηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ...

Η παρέμβαση αυτή του Τζ. Μπους δείχνει ξεκάθαρα ποιες είναι οι «προτεραιότητες» της αμερικανικής κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή και ποιους ρόλους έχουν αναθέσει σε Τουρκία και Ελλάδα. Αποδεχόμενη αυτό το πλαίσιο και τους ρόλους η ελληνική κυβέρνηση, κινείται όχι μόνο για νεοταξική λύση όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και στο Αιγαίο. Και όπως πάντα την αμερικανοδουλία τη βαφτίζουν ρεαλισμό και «εθνικό συμφέρον».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ»

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ... «Σε μια ιστορία "χαμένων ευκαιριών", όπως το κυπριακό πρόβλημα, η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων είναι η μόνη διαφαινόμενη διέξοδος από τη σημερινή εν την πράξει διχοτόμηση, αλλά και μια οδός που θα διευκολύνει και την ευρωπαϊκή τροχιά της Τουρκίας, μια τροχιά στην οποία επιμένουν οι ΗΠΑ...» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της Κυριακής).

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: «Γι' αυτό η επισημοποίηση της διχοτόμησης με αντάλλαγμα εδαφικές υποχωρήσεις από τους Τούρκους και ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, αν το επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι, προβάλλει ως η μοναδική εναλλακτική λύση. Θα πρόκειται για την οριστική λύση του προβλήματος, που βεβαίως θα επισημοποιεί την αναγνώριση της ήττας μας και της απώλειας τμήματος της Κύπρου το 1974» (Μιχ. Μορώνης -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ «ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ»: «Οσο καθυστερεί η λύση θα είναι χειρότερη. Κάθε χρόνος θα είναι εις βάρος μας. Εξάλλου είναι εμφανές ότι οι Τούρκοι είναι δυσαρεστημένοι.(!) Και εγώ λέω ότι οι όροι θα έπρεπε να είναι καλύτεροι, αλλά είπαμε ότι την απόφαση θα τη λάβουν οι Κύπριοι» (Γ. Ράλλης - ΝΕΑ).

ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΕΤΑΙ; «Η επίλυση του Κυπριακού θα σημάνει μια ταχεία, πιστεύω, επίλυση των διμερών κατά καιρούς προβλημάτων που προκύπτουν και σαφώς πιστεύω στην επίλυση, την πολύ γρήγορη ή πάντως ταχεία επίλυση, του θέματος της υφαλοκρηπίδας» (Γ. Παπανδρέου - ΝΕΑ).

ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ; «Την ανίχνευση των θέσεων και προθέσεων του νέου ισχυρού άνδρα της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας, καθώς οι αντιφατικές δηλώσεις του για το Κυπριακό δημιουργούν προβληματισμό ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων των επόμενων ημερών» (Νίκος Μελέτης -ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Γ. Παπανδρέου: Ν' αναλάβει τις ευθύνες του - ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕ ΝΤΕΝΚΤΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ηρθε με αίτημα την ημερομηνία για Τουρκία - Ο «ΓΡΙΦΟΣ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κυπριακό: 3+1 ΒΟΜΒΕΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ομόφωνο «ΟΧΙ» από την Εκκλησία της Κύπρου - ΑΦΟΡΙΣΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ - Με Τσοβόλα, διπλωμάτες, καθηγητές και δημάρχους.

ΕΣΤΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΟ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΟΞΑΣΑΝ ΤΗΝ «17Ν»!

ΧΩΡΑ: ΟΔΟΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΤΗ 17Ν.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΑ ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ!

ΕΘΝΟΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 14.800 ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Χρήσιμη υπενθύμιση: «Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ανακοίνωσε, την Παρασκευή στη Βαρσοβία, ότι δεσμεύτηκε κατ' ουσίαν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., ενώ κατά την ίδια δήλωση του κ. Σημίτη δε συζητήθηκε το Κυπριακό...» (Κύρα Αδάμ -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«Χαρούμενη» τακτική: «Η τακτική Αθήνας - Λευκωσίας στο σχέδιο Ανάν αν συγκριθεί με την τακτική που ακολούθησαν η Αγκυρα και ο Ντενκτάς ασφαλώς δημιουργεί ένα κλίμα διαπραγματεύσεων που είναι εναντίον των ελληνικών - ελληνοκυπριακών συμφερόντων. Από την πρώτη στιγμή που έλαβαν το σχέδιο Ανάν, τα διάφορα κέντρα εξουσίας της τουρκικής πλευράς στέλνουν μηνύματα εντόνου προβληματισμού... Η Αθήνα και η Λευκωσία, αντίθετα, εμφανίστηκαν εξαρχής θετικές απέναντι στο σχέδιο Ανάν» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).

Με αποζημίωση: «Η εναλλακτική λύση στο σχέδιο Ανάν: διαιώνιση της διχοτόμησης χωρίς καμία αποζημίωση. Υπ' αυτό το πρίσμα το σχέδιο Ανάν προσφέρει στους Ελληνοκύπριους το μέγιστον στο πλαίσιο του εφικτού» (Από το σχόλιο της ΝΤΟΪΤΣΕ ΒΕΛΕ -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Καλός σύμμαχος: «Με απλά λόγια, η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται για τον κ. Ερντογάν ένας ανέλπιστα καλός σύμμαχος για την προώθηση των δικών του πολιτικών συμφερόντων και των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας» (Γιώργος Κουβαράς -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Παρά μόνο... «Μια πολεμική επέμβαση στο Ιράκ θα προκαλέσει μια ιδιαίτερα μεγάλη γεωπολιτική αβεβαιότητα χωρίς κανένα σπουδαίο πρακτικό όφελος, παρά μόνο για να επικυρώσει τον ηγεμονισμό της Αμερικής» (Ν. Χριστοδουλάκης - «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ