ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων

«Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης», βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού και νεολαίας στους δρόμους της Πάτρας το απόγευμα της Κυριακής στη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων.

Η καρδιά της πόλης χτυπούσε από την Παρασκευή στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου της αχαϊκής πρωτεύουσας, στον τριήμερο εορτασμό της παλλαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με πλήθος εκδηλώσεων.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, στο χώρο - σύμβολο της αντίστασης του πατραϊκού λαού, ήταν ο Αντρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και μέλος της Γραμματείας της Αντιπολεμικής Επιτροπής Αχαΐας. «Εκείνος ο αγώνας, σε δύσκολες συνθήκες, ανέδειξε τη δύναμη της ενωμένης λαϊκής πάλης. Χτύπησε την ηττοπάθεια, την υποταγή και τη μοιρολατρία. Προέβαλε την ανάγκη να απαλλαγούμε από τα πολύμορφα ιμπεριαλιστικά δεσμά», θα υπογραμμίσει ο ομιλητής ανάμεσα στα άλλα.

Δυναμική η παρουσία της νεολαίας. Ενώ, στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης, το πανό φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων έδινε το στίγμα: «Μόρφωση - Δουλιά - Δημοκρατία, Ειρήνη - Ανεξαρτησία, Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία». Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα πολυπληθή μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τη μαζικότητα και τη μαχητικότητά τους.

«Το Πολυτεχνείο ΖΕΙ - έξω οι Αμερικανοί», «Το σχέδιο Ανάν να επιστραφεί - Κύπρος Ενιαία, Ανεξάρτητη», «Κανένας φαντάρος στην Ευρασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές, καθώς η πορεία περνούσε έξω από το βρετανικό προξενείο και κατευθυνόταν προς το παράρτημα του Πανεπιστημίου.

Μελανό σημείο της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης ήταν η στιγμή που, όταν η πορεία περνούσε μπροστά από τα γραφεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, τα μπλοκ του «αντιεξουσιαστικού» χώρου, αλλά και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας τον κοινό τους εχθρό, φώναξαν αντικομμουνιστικά συνθήματα και, κατόπιν, ακολούθησαν το κομμάτι εκείνο της πορείας που αποσπάστηκε από τη μεγαλειώδη κινητοποίηση.

«Φαίνεται ότι η επίσκεψη του κ. Λαλιώτη στην Πάτρα», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, «έπιασε τόπο για την ένταση του αντικομμουνισμού. Γι' αυτό και στην πορεία του εορτασμού αναρχοκουκουλοφόροι, ασφαλίτες και Νεολαία ΠΑΣΟΚ, υπό την προστασία των ΜΑΤ, σχημάτισαν το μονόχρωμο αντικομμουνιστικό μαύρο μπλοκ της πορείας».

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Στην Καλαμάτα έγινε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην Τρίπολη η εκδήλωση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην Κόρινθο, στο Ναύπλιο και στον Πύργο πραγματοποιήθηκαν πορείες. Επίσης εκδηλώσεις με πορεία στους δρόμους έγιναν και σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Εκδήλωση για τον αντιδικτατορικό αγώνα

Στιγμές έντονης συγκίνησης έζησαν και πρόσφεραν οι πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, που πολλοί από αυτούς συναντήθηκαν έπειτα από 29 χρόνια στην Πάτρα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον Εμπορικό Σύλλογο, με διοργανωτή την «Ομάδα Πρωτοβουλίας Φοιτητών του Αντιδικτατορικού Κινήματος Πανεπιστημίου Πατρών».

Στην εκδήλωση, αφού έγινε αναφορά στο χρονικό των κινητοποιήσεων από τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη και προβλήθηκαν στιγμιότυπα από την κατάληψη του Παραρτήματος, από την κινηματογραφική μηχανή του Σάκη Κάπαρη, ακολούθησε συζήτηση για το ρόλο του Πανεπιστημίου της Πάτρας στην εξέγερση του '73, με συντονιστή το δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη. Το «στρογγυλό τραπέζι» των ομιλητών περιλάμβανε πολλά μέλη της Επιτροπής Κατάληψης εκείνης της εποχής. Ανάμεσά τους, ο Δημήτρης Βεργίδης, ο Κώστας Βογιατζής, η Τζόγια Καπάτου, η Αννα Μπαστάκη, ο Γιάννης Κουντουράκης, ο Ακης Ταγκαλάκης και ο αρχισυντάκτης του «Ρ», Τάκης Τσίγκας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις

Με συγκεντρώσεις και πορείες στους δρόμους τίμησε και ο λαός της Θεσσαλίας την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στη Λάρισα, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησαν η Φωτεινή Κουμαντζέλη, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Λάρισας, ο Δ. Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, ο Π. Ιωαννίδης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου στο τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Απ. Γκέκας, εκπρόσωπος της Νομαρχίας Λάρισας, ο Π. Σάπκας, αντιδήμαρχος Λάρισας, ενώ το ψήφισμα διάβασε η μαθήτρια Μυρτώ Τσιαπλέ.

Η πορεία κατέληξε στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών. Μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο Αντ. Σκυλλάκος και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτές του ΚΚΕ κ.ά.

Μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση που έγινε στο Βόλο, στην πλατεία Ελευθερίας, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χ. Ρούσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου. Μίλησε, επίσης, ο Μ. Δικαιάκος, εκ μέρους της επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων. Κατόπιν, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο Ηρώο, στην παραλία, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών. Εκεί, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες φορέων του νομού Μαγνησίας, ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ κ.ά.

Στην Καρδίτσα, η παλλαϊκή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χρ. Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας, ενώ έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων. Ακολούθησε πορεία. Στο «Παυσίλυπον» έγινε μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αγωνιστική ήταν και η συμμετοχή και των Τρικαλινών στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου μίλησε ο Ν. Λάζος, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων του νομού. Ακολούθησε πορεία.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ

Μεγαλύτερες και δυναμικότερες, με έντονη την παρουσία της νεολαίας, υπήρξαν οι συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στην περιοχή, φέτος.

Στη Χαλκίδα η συγκέντρωση έγινε στα φανάρια της Νεάπολης και από κει ξεκίνησε πορεία. Οι διαδηλωτές, όταν έφτασαν στην παραλία, σε μια συμβολική κίνηση έκαψαν τη σημαία της ΕΕ. Η πορεία κατέληξε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου έγιναν ομιλίες.

Στη Λαμία δυναμική ήταν η παρουσία της νεολαίας (μαθητές, σπουδαστές) και της ΚΝΕ. Μαζί τους οι ασπρομάλληδες της Εθνικής Αντίστασης και εργαζόμενοι έδωσαν δυναμικό «παρών», στη συγκέντρωση και πορεία που έγινε στην πλ. Πάρκου.

Στην Αμφισσα έγινε μαχητική πορεία. Προηγήθηκε συγκέντρωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου όπου μίλησε ο Γ. Ιωσηφίδης, γραμματέας του ΕΚ και εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ και του Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ μαθητής - εκπρόσωπος του 15μελούς του Λυκείου Αμφισσας αναφέρθηκε στο ιστορικό της εξέγερσης των φοιτητών και του λαού.

Στη Λιβαδειά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, όπου λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας. Την Κυριακή προβλήθηκε ταινία για τα γεγονότα και ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί από τον κ. Παπαναγιώτου, πρόεδρο του ΕΚ Λιβαδειάς, εκπρόσωπο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τον Α. Πατσούλα από τη ΝΔΕ και την Τασία Κοντογιάννη από την Επιτροπή Ειρήνης.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι πορείες των διαδηλωτών, για το Πολυτεχνείο στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στη Λευκάδα, στην Ηγουμενίτσα, στο Αγρίνιο και την Αρτα.

Στα Γιάννενα εκατοντάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι φοιτητές και μαθητές, ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής από το παλιό Πανεπιστήμιο της Δομπόλης με δυναμικά συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού, υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας και για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη. Το πλήθος των διαδηλωτών κατέληξε μπροστά στη Νομαρχία.

Στην Κέρκυρα, στην πορεία που έγινε την Παρασκευή, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο Ιστορικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου έγιναν ομιλίες. Η δυναμική συμμετοχή της νεολαίας έδινε τον τόνο στην πορεία που κατέληξε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο λιμάνι.

Πορείες έγιναν, επίσης, σε Πρέβεζα, Αρτα, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα.

ΚΡΗΤΗ

Στις μεγάλες και μαζικές συγκεντρώσεις, στο Ηράκλειο, στα Χανιά και το Ρέθυμνο, ξεχωριστή ήταν η παρουσία της νεολαίας.

Στο Ηράκλειο, το αγωνιστικό ραντεβού είχε δοθεί στις 5 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών, όπου εκατοντάδες κομμουνιστές, εργαζόμενοι, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ έφθασαν εκεί με ξεχωριστή προσυγκέντρωση που έκαναν στη Νομαρχία. Ακολούθησε πορεία, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας.

Στα Χανιά, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο Ηρώων, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών.

Τέλος, στο Ρέθυμνο, έγινε μαχητική και δυναμική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ