ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΣΠΑΝΙΑ
«Ωρολογιακή βόμβα στο βυθό»

Associated Press

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ.--

Ολες οι προσπάθειες για να παραμείνει το κατεστραμμένο ελληνικής πλοιοκτησίας, με σημαία των νήσων Μπαχάμες, δεξαμενόπλοιο «Prestige» στην επιφάνεια της θάλασσας απέτυχαν με αποτέλεσμα μετά από έξι μέρες, να βυθιστεί ολοσχερώς και να αποτελεί πλέον ωρολογιακή βόμβα στο βυθό της θάλασσας, με ολέθριες συνέπειες για το οικοσύστημα της Βόρειας Ισπανίας και όχι μόνο.

«Το "Prestige" βρίσκεται στο βυθό. Το εμπρόσθιο τμήμα του βυθίστηκε στις 05.15» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ» ο Λαρς Βάλντερ, εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρίας διάσωσης «Smit Salvage». Το δεξαμενόπλοιο κόπηκε στα δύο στις 05.15 το πρωί της Τρίτης σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλλικίας, κατά την προσπάθεια των ρυμουλκών να το απομακρύνουν προς τα ανοιχτά, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος βύθισής του κοντά στις ακτές.

Το τάνκερ, το οποίο μετέφερε συνολικά 70.000 τόνους πετρελαίου, παρουσίασε μηχανικά προβλήματα την περασμένη Τετάρτη στα ανοιχτά των ακτών της Γαλλικίας στη διάρκεια σφοδρής θύελλας. Σύμφωνα με τον Λαρς Βάλντερ, οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα θα «αποφασίσουν» εάν θα φτάσει στις ακτές περισσότερο πετρέλαιο από τους 5.000 τόνους που ήδη τις έχουν μολύνει. Το δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε σε περιοχή που ονομάζεται η «τράπεζα της Γαλλικίας», εξαιτίας του πλούτου της υδρόβιας και κάθε μορφής ζωή. Οι πρώτες συνέπειες είναι καθαρά οικονομικές, αφού ήδη οι ισπανικές Αρχές έχουν απαγορεύσει την αλιεία σε μήκος 100 χιλιομέτρων, από το Ροκούνδο έως το ακρωτήριο Τουριμάν. Παράλληλα, εκατοντάδες θαλασσοπούλια έχουν παγιδευτεί στις πετρελαιοκηλίδες που έχουν σχηματιστεί.

Η απειλή της οικολογικής καταστροφής είναι ορατή τώρα και για τις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα οι Αρχές της Πορτογαλίας να λαμβάνουν την Τρίτη προληπτικά μέτρα προστασίας των ακτών, και Γάλλοι αξιωματούχοι να δηλώνουν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο να φθάσει η πετρελαιοκηλίδα και έως τις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας καμώνεται πως δε γνωρίζει τίποτα για το φόνο! Το ΥΕΝ οχυρώνεται πίσω από μία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η πλοιοκτήτρια εταιρία είναι λιβεριανή»! «Η σημαία του σκάφους - συνεχίζει - ανήκει στις Μπαχάμες», «η διαχειρίστρια εταιρία είναι η Universe Maritime, επίσης εταιρία λιβεριανή, με γραφεία στην Αθήνα» και «από το 27μελές πλήρωμά του μόνο 2 ήταν Ελληνες». Επομένως, κατά το υπουργείο η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλιά, δε φέρει καμία ευθύνη.

Η αλήθεια είναι πως οι εφοπλιστές ασυδοτούν αξιοποιώντας το αποικιοκρατικού τύπου νομοθετικό πλαίσιο που δίνει «γην και ύδωρ» σε κάθε είδους τυχοδιώκτη Ελληνα εφοπλιστή, ο οποίος υψώνει μία σημαία ευκαιρίας στο σαπάκι του και θεωρείται αυτόματα ως... κεφάλαιο εξωτερικού. Που σημαίνει ότι τόσο αυτός όσο η εταιρία του και το πλοίο του δεν υπόκεινται κυριολεκτικά σε κανέναν απολύτως έλεγχο, ενώ ο ίδιος εκμεταλλεύεται τσάμπα την ελληνική υποδομή. Και το κυριότερο, είναι πλήρως καλυμμένος από οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτός που την πληρώνει κάθε φορά είναι ο ναυτεργάτης, είτε πλοίαρχος είναι αυτός είτε μηχανικός, είτε πνιγμένος είτε ζωντανός και άντε και κανένας υπάλληλος της... «οφ σορ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιδράσεις για τη μονάδα ρεύματος των ΕΛΠΕ

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου να δώσει άδεια στα ΕΛΠΕ να κατασκευάσουν μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο μέσα στην έκταση των εγκαταστάσεών τους στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Αντίθετος στην εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας δηλώνει ο δήμαρχος του γειτονικού Ελευθερίου - Κορδελιού Σ. Λαφαζανίδης, καταγγέλλοντας ότι ήδη η περιοχή είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη και κορεσμένη από βιομηχανικές μονάδες. Επιφυλακτικό εμφανίζεται το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και αφήνει αιχμές για βιαστική κίνηση που εξυπηρετεί τους ιδιώτες επενδυτές.

Η άδεια του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως και η σχετική έγκριση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ), δόθηκε μετά από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία σε σχετική μελέτη της επισημαίνει την ανάγκη ένταξης στο εθνικό σύστημα έως το 2005 τριών νέων μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1.500 MW, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα έλλειψης ηλεκτρισμού που σχετίζονται και με την Ολυμπιάδα του 2004. Η μονάδα των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 350 MW.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ κάνει λόγο για εσπευσμένη απόφαση, η οποία λήφθηκε κάτω από την πίεση γεγονότων, χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό. Και σημειώνει πως η χωροθέτηση τέτοιων μονάδων «πρέπει να γίνεται με βάση έναν εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και όχι μόνο σύμφωνα με το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, αποβλέπουν στην ελαχιστοποίηση του κόστους επένδυσης». Και προφανώς αναφέρεται στο γεγονός ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή γιατί βρίσκεται στα όρια των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ και δίπλα περνά ο αγωγός φυσικού αερίου. Επίσης το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρει ότι από τη μονάδα θα προκληθεί επιπλέον περιβαλλοντική ρύπανση, σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη. Και θυμίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικών Ρυθμίσεων (ΖΕΡ), όπου απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων οχλουσών δραστηριοτήτων.

Ο δήμαρχος Ελευθερίου - Κορδελιού εξέφρασε την αντίθεσή του στον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο και τον πρόεδρο του ΟΡΘ Κ. Λοΐζο και έμμεσα προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του δήμου, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις βιομηχανίες.

Οπως σημειώνει, η περιοχή είναι κορεσμένη από βιομηχανίες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή δεν τηρούν τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους. «Δεν είμαστε κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης, δεν αποσκοπούμε στη δημιουργία στρατιάς ανέργων, απαιτούμε όμως το σεβασμό στα δικαιώματα του πολίτη», σημειώνει.

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Ερευνα για κακοτεχνίες

Τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να εντοπιστεί ο υπεύθυνος για τις κακοτεχνίες και να εξεταστεί το ενδεχόμενο πιστοποίησης ανεκπλήρωτων κατασκευών στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών στο Νευροκόπι Δράμας, διέταξε ο αρμόδιος εισαγγελέας της περιοχής, μετά από καταγγελία που έκανε ο δήμαρχος Νευροκοπίου Μ. Μαυρίδης, προς τον ΟΕΚ. Στην καταγγελία του ο δήμαρχος κάνει λόγο για κακοτεχνίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την κατοίκηση των διαμερισμάτων, παρά το ότι έχουν παραχωρηθεί στους δικαιούχους από το Σεπτέμβρη. Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία παροχής ρεύματος στις εργατικές κατοικίες.

Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια μετά τη φονική έκρηξη λέβητα που έγινε στις εργατικές κατοικίες στις 17 του Οκτώβρη και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Παράλληλα, λοιπόν, ο εισαγγελέας διέταξε και τη διεξαγωγή δύο προανακρίσεων, μία από την Αστυνομία και μία από την Πυροσβεστική, με στόχο τη διασταύρωση στοιχείων.

Διώχνουν τους τσιγγάνους

Αντιμέτωποι με τα συνεργεία της Πολεοδομίας και τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τα συνόδευαν, βρέθηκαν χτες το πρωί οι τσιγγάνοι στην περιοχή του Φοίνικα Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να εμποδίσουν την κατεδάφιση των παραπηγμάτων - σπιτιών τους.

Μικροεπεισόδια και ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης. Οι τσιγγάνοι αντέδρασαν μέσω του δικηγόρου που έχουν ορίσει, ενώ ένας εξ αυτών ανέβηκε σε παρακείμενο ύψωμα και απειλούσε να αυτοπυρποληθεί κρατώντας στα χέρια του μια φιάλη υγραερίου. Οι υπόλοιποι μπήκαν μέσα στα σπίτια τους σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την κατεδάφιση.

Αμέσως μετά, συνεργεία του Δήμου Πυλαίας ξεκίνησαν τις εργασίες περίφραξης της περιοχής, ενώ τις επόμενες μέρες θα καθαρίσουν το χώρο.

Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, πραγματοποιήθηκε παρόμοια επιχείρηση σε άλλη περιοχή του Φοίνικα στα όρια του Δήμου Καλαμαριάς.

Οι τσιγγάνοι, εκδιώκονται από παντού και πλέον δεν έχουν πού να πάνε. Απέμειναν χωρίς έστω και αυτή τη στέγη για να βάλουν μέσα τις οικογένειές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ