Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιδράσεις για τη μονάδα ρεύματος των ΕΛΠΕ

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου να δώσει άδεια στα ΕΛΠΕ να κατασκευάσουν μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο μέσα στην έκταση των εγκαταστάσεών τους στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Αντίθετος στην εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας δηλώνει ο δήμαρχος του γειτονικού Ελευθερίου - Κορδελιού Σ. Λαφαζανίδης, καταγγέλλοντας ότι ήδη η περιοχή είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη και κορεσμένη από βιομηχανικές μονάδες. Επιφυλακτικό εμφανίζεται το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και αφήνει αιχμές για βιαστική κίνηση που εξυπηρετεί τους ιδιώτες επενδυτές.

Η άδεια του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως και η σχετική έγκριση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ), δόθηκε μετά από πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία σε σχετική μελέτη της επισημαίνει την ανάγκη ένταξης στο εθνικό σύστημα έως το 2005 τριών νέων μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1.500 MW, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα έλλειψης ηλεκτρισμού που σχετίζονται και με την Ολυμπιάδα του 2004. Η μονάδα των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 350 MW.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ κάνει λόγο για εσπευσμένη απόφαση, η οποία λήφθηκε κάτω από την πίεση γεγονότων, χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό. Και σημειώνει πως η χωροθέτηση τέτοιων μονάδων «πρέπει να γίνεται με βάση έναν εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό και όχι μόνο σύμφωνα με το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, αποβλέπουν στην ελαχιστοποίηση του κόστους επένδυσης». Και προφανώς αναφέρεται στο γεγονός ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή γιατί βρίσκεται στα όρια των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ και δίπλα περνά ο αγωγός φυσικού αερίου. Επίσης το ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρει ότι από τη μονάδα θα προκληθεί επιπλέον περιβαλλοντική ρύπανση, σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη. Και θυμίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικών Ρυθμίσεων (ΖΕΡ), όπου απαγορεύεται η εγκατάσταση νέων οχλουσών δραστηριοτήτων.

Ο δήμαρχος Ελευθερίου - Κορδελιού εξέφρασε την αντίθεσή του στον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο και τον πρόεδρο του ΟΡΘ Κ. Λοΐζο και έμμεσα προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του δήμου, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις βιομηχανίες.

Οπως σημειώνει, η περιοχή είναι κορεσμένη από βιομηχανίες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή δεν τηρούν τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους. «Δεν είμαστε κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης, δεν αποσκοπούμε στη δημιουργία στρατιάς ανέργων, απαιτούμε όμως το σεβασμό στα δικαιώματα του πολίτη», σημειώνει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιορίζει τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα(2011-02-02 00:00:00.0)
Είσοδος στη λιανική ηλεκτρικής ενέργειας(2010-02-20 00:00:00.0)
Σύμπραξη στην ηλεκτροπαραγωγή(2007-07-12 00:00:00.0)
Επιχειρηματικά σχέδια πολλών ...μεγαβάτ(2007-05-13 00:00:00.0)
Σήμερα οι προσφορές για το διαγωνισμό(2007-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ