Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Η κυβέρνηση το χαρίζει στους ιδιώτες
  • Υπό τον κλοιό εργαζομένων που διαμαρτύρονταν έξω από τη Βουλή ψηφίστηκε η μετατροπή του σε ΑΕ
  • Στ. Σκοπελίτης: Πλήγμα για τους μικροκαταθέτες αλλά και τους εργαζόμενους στο Ταμιευτήριο

Ούτε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που ήταν το αποκούμπι του μικροκαταθέτη δε γλιτώνει από τη λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης.

Με σχετικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, το Ταμιευτήριο μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία με στόχο, όπως τόνισε και εισηγητής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, την ιδιωτικοποίησή του και την παράδοσή του στο μεγάλο κεφάλαιο όπως ακριβώς έγινε και με τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ ή την ΕΥΔΑΠ. Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι σε αυτήν την προσπάθεια η κυβέρνηση έχει αβανταδόρο και τη ΝΔ που πλειοδοτεί και διαφωνεί μόνο με δευτερεύοντα επιμέρους σημεία.

Η πρόθεση ιδιωτικοποίησης φαίνεται καθαρά από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου ότι η νέα Ανώνυμη Εταιρία θα είναι πολυμετοχική και οι μετοχές του θα μπορούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Μάλιστα, είπε ο Σ. Σκοπελίτης, υπάρχει η δυνατότητα πλήρους ιδιωτικοποίησης αφού καταργείται το δικαίωμα του δημοσίου να αποκτά κατά προτίμηση μετοχές της εταιρίας. Η κυβέρνηση, τόνισε, τα κάνει όλα αυτά προκειμένου να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού και του δημοσίου χρέους και την ίδια ώρα χτυπάει τους μικροκαταθέτες, αφού ως ΑΕ με στόχο το κέρδος δε θα μπορεί να συνεχίζει να δίνει ευνοϊκά επιτόκια ή να εξυπηρετεί την κάθε άκρη της Ελλάδας. Δε μένουν έξω ούτε οι εργαζόμενοι αφού θα πάψει να ισχύει για αυτούς το καθεστώς εργαζόμενου στο δημόσιο και θα αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμα και απόγευμα.

Με αλλαγές που έφερε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Μεταφορών, δίνονται 17 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό που θα διατεθεί για τις στεγαστικές παροχές των εργαζομένων στο Ταμιευτήριο και ορίζεται ότι μετοχές του θα μπορεί να δίνονται σε ασφαλιστικά ταμεία.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η νέα εταιρία θα λειτουργεί με τους κανόνες της «ιδιωτικής οικονομίας» με «οικονομική αυτοτέλεια» και ισχυρίστηκε ότι τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων κατοχυρώνονται «πλήρως» με το συζητούμενο νομοσχέδιο.

Την ώρα της συνεδρίασης, έξω από τη Βουλή, δεκάδες εργαζόμενοι του Ιδρύματος διαδήλωναν ενάντια στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Ιδρύματος. Ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του Συλλόγου Εργαζομένων, που όχι απλώς δε στηρίζει τι κινητοποιήσεις, αλλά εφησυχάζει κιόλας τους εργαζομένους, δεκάδες συγκεντρώθηκαν (ανάμεσά τους πολλοί νέοι), ζητώντας το ΤΤ να μείνει με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής και τα κόμματα και προειδοποίησαν για νέες κινητοποιήσεις στην πορεία. Με δηλώσεις τους, εργαζόμενοι όπως η Σ. Τσιλιγιάννη, προειδοποίησαν ότι έρχονται χειρότερες μέρες για τους υπαλλήλους του Ιδρύματος. Ο Εκτ. Καββαδίας προειδοποίησε ότι το ΤΤ δίνεται βορρά στο τραπεζικό κεφάλαιο.

Στην κινητοποίησε παραβρέθηκε ο γραμματέας του ΕΚΑ Γ. Πέρρος, όπως και το στέλεχος του ΠΑΜΕ Δ. Αγκαβανάκης, που κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιεί το ΤΤ και να παραδίδει έτσι στο ιδιωτικό κεφάλαιο τη λαϊκή αποταμίευση. Κάλεσε τους εργαζομένους στο ΤΤ σε συστράτευση με το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία του κλάδου για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο(2013-01-12 00:00:00.0)
Σειρά στη μαύρη λίστα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο(2003-10-25 00:00:00.0)
Συγκεντροποίηση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων(2003-10-23 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα(2002-11-19 00:00:00.0)
Νομοθετούν την ιδιωτικοποίηση(2002-11-07 00:00:00.0)
Αναβάλλεται το ξεπούλημα(2001-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ