Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σειρά στη μαύρη λίστα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Στη μαύρη λίστα των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων περνάει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (η αξία του οποίου απομειώνεται για να εξαγοραστεί φτηνά από τους επίδοξους αγοραστές), μετά τη ΔΕΗ, που (με την πώληση του νέου πακέτου μετοχών) έχει ιδιωτικοποιηθεί κατά 49,9%. Σειρά, στα κυβερνητικά σχέδια για προγραφή, έχουν η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Αυτό ήταν το ημερήσιο δελτίο ανακοινώσεων για το ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας, όπως το παρουσίασε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Ο τελευταίος επαίρετο, μάλιστα, ότι μετά την εκποίηση και του νέου μετοχικού πακέτου της ΔΕΗ (η διαδικασία της πώλησης ολοκληρώθηκε χτες) η κυβέρνηση έχει εισπράξει 2,6 δισ. ευρώ, με προσδοκία το σχετικό ποσό να αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, μετά τις νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Ο υπουργός βρέθηκε σε δύσκολη θέση και προτίμησε να φυγομαχήσει, όταν κλήθηκε να επιβεβαιώσει αν αληθεύουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Γκαζ Νάτουραλ (η μοναδική, η οποία υπέβαλε προσφορά για την απόκτηση του 35% της ΔΕΠΑ), εκβιάζει ποικιλότροπα την κυβέρνηση, τόσο για τη μείωση του τιμήματος της εξαγοράς, όσο και για τη διασφάλιση υψηλών επιπέδων κερδοφορίας. Για το τελευταίο ζητά να υπάρξει ρήτρα στο συμβόλαιο εξαγοράς, ότι, αν τα κέρδη είναι μικρότερα από 7,5% των κεφαλαίων της εταιρίας, τότε να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ακύρωση, ολική ή μερική της ιδιωτικοποίησης και να της επιστραφούν τα χρήματα. Οχι μόνο εκποιούνται τα πιο δυναμικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, αλλά, οι αγοραστές, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση βιάζεται να ξεπουλήσει, πιέζουν και εκβιάζουν, προβάλλοντας τις πιο απίθανες αξιώσεις.

Οσον αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η πρωτοτυπία που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, μέσω του Ν. Χριστοδουλάκη, είναι η εξής: Πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού, για την πώληση σε «στρατηγικό επενδυτή» έως και 40% των μετοχών του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απομείωση της κεφαλαιακής του αξίας. Δηλαδή, θα γίνει μείωση του μετοχικού του κεφαλαίου, ώστε ο επίδοξος επενδυτής να το εξαγοράσει με το χαμηλότερο δυνατό τίμημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες των εργζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει μέχρι και 50% τη μετοχική του αξία, η οποία σήμερα ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Ξεπουλώντας πάμφθηνα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ένα καθ' όλα υγιές τραπεζικό ίδρυμα με 9 δισ. ευρώ καταθέσεις, η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει τις ενδιαφερόμενες τράπεζες, οι οποίες τής είχαν διαμηνύσει την επιθυμία τους για «καθαρές λύσεις» να βγάλει δηλαδή στο σφυρί το 51% και πλέον, των μετοχών του ΤΤ.

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν από την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΤΤ - όπως τις ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας - είναι οι ακόλουθες:

  • Θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για την πώληση σε «στρατηγικό επενδυτή» του 35% έως 40% των μετοχών του ΤΤ. Πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού, θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ (θα μειωθεί, δηλαδή, σημαντικά η αξία του) και τα έσοδα από τη μείωση αυτή θα καταλήξουν απ' ευθείας στα ταμεία του κράτους.
  • Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα ακολουθήσει η πώληση, μέσω του Χρηματιστηρίου αυτή τη φορά, ενός νέου πακέτου μετοχών της τάξης του 10% -15%. Ενα μικρό ποσοστό του δεύτερου αυτού πακέτου θα δοθεί στα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους.
  • Η διοίκηση του ΤΤ θα είναι μεικτή, για μια πενταετία, στη διάρκεια της οποίας προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί ο αυτόνομος χαρακτήρας του, ενώ διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ομως η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, έχει δείξει ότι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι εντελώς τυπική, καθώς μόλις αναλάβουν οι νέοι ιδιόκτητες, το πρώτο πράγμα που θα κάνουν, είναι να αλλάξουν τον εργασιακό κανονισμό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ