Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Οριακή βελτίωση

Οριακή βελτίωση καταγράφει για το μήνα Σεπτέμβρη ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στην Ελλάδα, διαμορφούμενος στις 98,3 μονάδες, έναντι 98,1 τον Αύγουστο. Οριακή επίσης βελτίωση καταγράφεται και στο σύνολο των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στην ανοδική πορεία του ελληνικού δείκτη συνέβαλαν κυρίως η άνοδος που καταγράφεται στον τομέα των κατασκευών και σε μικρότερο βαθμό η βελτίωση στο λιανικό εμπόριο. Οριακή άνοδος καταγράφεται τόσο στη βιομηχανία όσο και τις υπηρεσίες, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε στάσιμη σε χαμηλά επίπεδα.

Στον τομέα της βιομηχανίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Σεπτέμβρη, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών έφτασε τις 102,9 μονάδες, που είναι το ανώτερο επίπεδό του από το Νοέμβρη του 2002. Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται αποκλειστικά στις αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, ενώ δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες μεταβολές στα εκτιμώμενα επίπεδα παραγγελιών και αποθεμάτων.

Σε αντίθεση με τις εξελίξεις στην ΕΕ, το επιχειρηματικό κλίμα στις κατασκευές στην Ελλάδα παρουσιάζει το Σεπτέμβρη σαφή βελτίωση. Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα παρουσιάζει μεν κάποιες μηνιαίες διακυμάνσεις, διατηρείται όμως σε υψηλά επίπεδα.

Στον τομέα του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας στις 116,7 μονάδες, δηλαδή στα ανώτερα επίπεδα του έτους. Στη διαμόρφωση του δείκτη θετική ήταν η συμβολή της ενίσχυσης των προσδοκιών ανόδου των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες και των εκτιμήσεων για πιθανή ρευστοποίηση των αποθεμάτων την τρέχουσα περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ