Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα μεγάλα κέρδη στους... μεγάλους

Την ερχόμενη Τετάρτη η συνεδρίαση της διυπουργικής για το σχέδιο ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της «τουριστικής οικονομίας»

Η τόνωση της «ανταγωνιστικότητας» του ελληνικού τουρισμού (ή «τουριστικής οικονομίας» κατά την κυβέρνηση), με άλλα λόγια η ενίσχυση του μεγάλου - ξένου και ντόπιου - ξενοδοχειακού κεφαλαίου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για τον τουρισμό, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Οκτώβρη. Το θέμα συζητήθηκε χτες στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός επανέλαβε τη στόχευση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, την παράταση της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού ή αλλιώς «χάρτα» ανάπτυξης, που θα συζητηθεί στη διυπουργική, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει σημαντικά τις μεγάλες τουριστικές μονάδες κι ακόμη πιο πολύ νέες μονάδες ανάλογου μεγέθους, με χρηματοδοτικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διευκολύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό συζητείται η «απλοποίηση» της διαδικασίας αδειοδότησης και η άρση του καθεστώτος του κορεσμού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο τουριστικό μοντέλο που προβλέπει μεγάλες μονάδες, τουρίστες υψηλού εισοδήματος και φτωχότερους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο. Μεταξύ των στόχων που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο είναι και:

  • Η αύξηση του αριθμού των τουριστών στα 20 εκατ. μέχρι το 2010
  • Η αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης του τουρίστα στα 1.020 ευρώ
  • Η αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό σε 20 δισ. ευρώ και η αύξηση της συμμετοχής του στο ΑΕΠ κατά 3 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσημα έχει ανακοινωθεί και η μετατροπή του ΕΟΤ σε Ανώνυμη Εταιρία προβολής και μελέτης του τουρισμού. Θα συμμετέχουν σε αυτή και οι τουριστικοί φορείς, ενώ κάποιες αρμοδιότητες που έχει σήμερα θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης.

  • Στις 30 Οκτώβρη, στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει τις πύλες της η 19η διεθνής τουριστική έκθεση «Philoxenia», που θα ολοκληρωθεί στις 2 Νοέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ