ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα!

Ετοιμοι οι αγρότες να ξαναβγούν στο δρόμο, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε δίκαιες και ουσιαστικές αποζημιώσεις

Από την κινητοποίηση στον Τύρναβο, όταν οι αγρότες απέκλεισαν προχτές το ΝΑΤΟικό στρατηγείο

ICON

Από την κινητοποίηση στον Τύρναβο, όταν οι αγρότες απέκλεισαν προχτές το ΝΑΤΟικό στρατηγείο
Με καταλήψεις των υποκαταστημάτων όλων των Τραπεζών, καθώς και των κτιρίων της Εφορίας, του Ταχυδρομείου και του ΙΚΑ στον Τύρναβο συνέχισαν χτες, για δεύτερη μέρα, τις κινητοποιήσεις τους οι παγετόπληκτοι αγρότες της επαρχίας, διεκδικώντας την καταβολή άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου χειμώνα.

Οι καταλήψεις κράτησαν μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και μετά από λίγη ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των παγετόπληκτων συνεδρίασε κι αποφάσισε να προτείνει στους αγρότες να φύγουν μετά τα τρακτέρ τους, δηλώνοντας, όμως, ότι θα βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική διαθεσιμότητα, έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να ξαναπάρουν τα τρακτέρ και να βγουν στους δρόμους.

Της απόφασης για αποχώρηση των τρακτέρ από τον Εθνικό δρόμο Λάρισας - Κοζάνης είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Θ. Νασίκα, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των παγετόπληκτων, με τον υφυπουργό Γεωργίας, Β. Αργύρη. Οπως έγινε γνωστό, ο Β. Αργύρης υποσχέθηκε ότι στις αρχές του προσεχούς μήνα θ' αρχίσουν να δίνονται οι αποζημιώσεις στους παγετόπληκτους, χωρίς, όμως, να ξεκαθαριστεί αν θα ικανοποιείται και πώς το αίτημα των πληγέντων για δίκαιες και ουσιαστικές αποζημιώσεις.

Πολιορκία στρατηγείου

Οι παγετόπληκτοι της επαρχίας Τυρνάβου και της περιοχής Γόννων της Λάρισας βγήκαν, για μια ακόμα φορά, προχτές το πρωί στους δρόμους του αγώνα, αντιδρώντας στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση, η οποία επί 10 μήνες τώρα συνεχώς υπόσχεται και ποτέ δεν προχωρά στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των παγετόπληκτων. Με τα τρακτέρ τους που τοποθέτησαν κατά μήκος του εθνικού δρόμου πολιόρκησαν το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, ενώ για 2 ώρες τρακτέρ βρέθηκαν μπροστά στην πύλη του ιμπεριαλιστικού ορμητηρίου, δείχνοντας την αγωνιστική αποφασιστικότητα της μαχόμενης αγροτιάς.

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Οι πρώτες κυβερνητικές υποσχέσεις για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις των παγετόπληκτων είχαν δοθεί, διά στόματος Λαλιώτη, Αργύρη και Χατζημιχάλη, από τον περασμένο Φλεβάρη, ενόσω ακόμα τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών βρίσκονταν στα Τέμπη. Κι ήταν κι εκείνες οι υποσχέσεις, εκτός των άλλων, που πρόσφεραν μια δικαιολογία σε κάποιους να δώσουν το «σύνθημα» για άκαιρη αποχώρηση των τρακτέρ από τα Τέμπη, βγάζοντας την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση. Εκτοτε ακολούθησαν κι άλλες πολλές υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας κι άλλων ανευθυνοϋπεύθυνων στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, βεβαίως, να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την υλοποίησή τους.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Η υπομονή των παγετόπληκτων εξαντλήθηκε - όπως εξαντλήθηκε και το όποιο απόθεμα της τσέπης τους, με αποτέλεσμα πολλοί Τυρναβίτες να μην μπορούν να προμηθευτούν φέτος ούτε το πετρέλαιο θέρμανσης - και ρίχτηκαν στον αγώνα, αποφασισμένοι να τον συνεχίσουν μέχρι να βρουν το δίκιο τους. Μέχρι, δηλαδή, ν' αποζημιωθούν όλοι για το 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες είναι σχεδόν ολοκληρωτικές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα, ενώ το ίδιο κινδυνεύουν να πάθουν και τα επόμενα χρόνια, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ζημιές του παγετού στ' αμπέλια και σε δέντρα δεν επιδιορθώνονται.

Κι ας μην ελπίζουν εκεί στο υπουργείο Γεωργίας ότι η κούραση θα τους σταματήσει και η κυβερνητική αδιαλλαξία θα τους απελπίσει. Αλλωστε στο «κατόπι» τους έρχονται, οσονούπω, οι αγρότες από τις άλλες αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας - με πρωτοπόρους τους βαμβακοπαραγωγούς - κι όλοι μαζί θα δώσουν μια ακόμα μάχη στον «πόλεμο» που ξεκίνησε εδώ και χρόνια η μικρομεσαία αγροτιά, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΡΟΓΚΙ
Προκαταβολές... μισών αποζημιώσεων

«Διχοτομεί» τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τις ψευτοαποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης), ή αλλιώς Φρόγκι, για τις ζημιές του περασμένου χειμώνα. Χτες το υπουργείο Γεωργίας αναιρώντας τα όσα έλεγε μέχρι παραπροχτές, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν προκαταβολές 50% των δικαιούμενων αποζημιώσεων Φρόγκι για το διάστημα Νοέμβρης 2001 - Γενάρης 2002, από 28 Νοέμβρη μέχρι τέλος Δεκέμβρη 2002. Οι προκαταβολές αυτές αφορούν την καταστροφή φυτικού κεφαλαίου και την απώλεια παραγωγής του 2002. Αυτό προφανώς έγινε για να φανεί ότι θα δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις, που όμως είναι προκαταβολές, επειδή η κυβέρνηση δε δύναται να δώσει έγκαιρα ολόκληρες τις υποτιθέμενες αποζημιώσεις Φρόγκι, που εδώ και μήνες έταζε μεγαλόστομα. Ομως οι προκαταβολές αυτές, θα δίνονται εφόσον οι πληγέντες αγρότες υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα επιστρέψουν μέρος ή και ολόκληρη την προκαταβολή, εάν το τελικό ποσό που δικαιούνται προκύψει μικρότερο της προκαταβολής, ή αν τελικά θεωρηθεί ότι δε δικαιούνται καθόλου αποζημίωση, λόγω των περιοριστικών γραφειοκρατικών όρων που τίθενται σκοπίμως προκειμένου να περιοριστούν οι δικαιούχοι και τα καταβαλλόμενα ποσά.

Οπως ανέφεραν χτες παράγοντες του ΕΛΓΑ, οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου και απώλεια παραγωγής του 2002 θα δοθούν με βάση τις εκτιμήσεις που έγιναν από τους γεωπόνους του Οργανισμού. Ομως στη συνέχεια οι πληγέντες αγρότες θα πρέπει να καταθέσουν τιμολόγια και παραστατικά για ανασύσταση κεφαλαίου κι αφού οι επιτροπές ελέγχου του ΕΛΓΑ κάνουν επιτόπιο έλεγχο και επιβεβαιωθεί η κοπή πρωτογενών και δευτερογενών κλάδων. Το πότε τελικά θα βγουν οι τελικές μηχανογραφημένες καταστάσεις και θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να καταβληθεί το οριστικό ποσό των αποζημιώσεων δεν το γνωρίζουν μάλλον, ούτε οι αρμόδιοι παράγοντες του ΕΛΓΑ. Εκτιμάται πάντως ότι αυτό θα γίνει μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2003 και τότε θα προκύψει ξανά, ένα νέο αλαλούμ. Κι όσοι δεν το πήραν ακόμα είδηση ή δε θέλουν να το πιστέψουν, τότε θα καταλάβουν τι σόι αποζημιώσεις τους εξασφάλισε ακριβώς η κυβέρνηση, ενώ για αρκετούς από τους πληγέντες αγρότες οι φρεσκοανακοινωμένες προκαταβολές θα αποδειχτούν, κάλπικο «δωράκι» μετά επιστροφής.

Ετσι γίνεται πάλι φανερό πως αν οι παγετόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι του περασμένου χειμώνα πιστέψουν τα καμώματα της κυβέρνησης, θα βγουν για άλλη μια φορά γελασμένοι και εξαπατημένοι. Γιατί, αν θέλουν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις, με βάση το πραγματικό ύψος των ζημιών και τις απώλειας εισοδήματος και όχι με βάση τα επικοινωνιακά κυβερνητικά τερτίπια και ελιγμούς, δεν τους μένει άλλος δρόμος πέρα από τη συνέχιση και ένταση της αγωνιστικής διεκδίκησης.

ΛΑΔΙ
Τιμές φτώχειας

Με το ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου, οι τιμές παραγωγού έπεσαν πάνω από 100 δραχμές

Σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα κατρακυλούν οι τιμές παραγωγού στο λάδι με το ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου. Μέσα σε λίγες μέρες, η τιμή στο έξτρα παρθένο λάδι έπεσε πάνω από 100 δραχμές (0,30 ευρώ) και όλα δείχνουν ότι θα επέλθει και περαιτέρω πτώση. Στη Μεσσηνία, για παράδειγμα, από 750 δραχμές το κιλό η τιμή για το έξτρα παρθένο λάδι διαμορφώθηκε στις 620 δραχμές, ανάλογη είναι η πτώση στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ στη Λέσβο το παρθένο λάδι (άσος) από 610 δραχμές, έπεσε κάτω από 580 δραχμές, χωρίς καν να υπάρχει καμία εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η κατάσταση αυτή προμηνύει ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα εξαναγκαστούν να παραδώσουν τζάμπα την παραγωγή τους, στους εμπορομεσάζοντες και τυποποιητές βιομηχάνους, ντόπιους και ξένους και κατ' επέκταση, δηλαδή, στις πολυεθνικές τροφίμων, αν δε θέλουν να παραμείνει απούλητη. Η δικαιολογία, πάντως, που δίνεται στους παραγωγούς από την πλευρά των εμπορομεσαζόντων είναι ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα και καλές παραγωγές της ΕΕ και πως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί ρίχνουν τις τιμές. Ομως, όπως αναφέρεται από παράγοντες που γνωρίζουν καλά την αγορά, στη χώρα μας τα αποθέματα δεν ξεπερνούν τους 50.000 τόνους. Στην Ιταλία εκτιμάται ότι τα αποθέματα είναι επίσης κάτω από 50.000 τόνους και στην Ισπανία γύρω στους 300.000 τόνους. Η ελληνική παραγωγή εκτιμάται ότι δε θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, 400.000 τόνοι περίπου, παρά το γεγονός ότι λόγω των βροχοπτώσεων του Σεπτέμβρη σε κάποιες περιοχές «χτύπησε ο δάκος». Στην Ιταλία, η νέα παραγωγή θα είναι αρκετά μικρότερη από άλλες χρονιές, γύρω στους 300.000 τόνους (κάτω και από το πλαφόν της χώρας αυτής), ενώ στην Ισπανία θα κυμανθεί στους 900.000 τόνους, πράγμα που θεωρείται μια κανονική παραγωγή.

Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα υποστούν νέα μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της κερδοσκοπικής πολιτικής των πολυεθνικών και των παραρτημάτων τους, που με τη στήριξη των κανονισμών της ΕΕ και των επιταγών της παγκοσμιοποίησης διαμορφώνουν ό,τι τιμές θέλουν, ασχέτως ποιότητας και ποσότητας! Γιατί, για παράδειγμα, η ΕΕ με τον κανονισμό της, επέτρεψε στις πολυεθνικές να αναμειγνύουν το λάδι με άλλα παράγωγα και να το εμφανίζουν ως ελαιόλαδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές παραγωγού. Φαίνεται για άλλη μια φορά, λοιπόν, πως και για τους ελαιοπαραγωγούς, δεν απομένει άλλος δρόμος πέρα από την αντίσταση και την οργάνωση του αγώνα τους, ενάντια σε μια πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Αποδεικνύεται, επίσης, πως οι ελαιοπαραγωγοί δεν πρέπει να καταπίνουν την κυβερνητική προπαγάνδα ασύστολης κοροϊδίας περί είσπραξης κάποιων υποδιαιρέσεων του ευρώ επιπλέον, στις επιδοτήσεις, όταν η παραγωγή πάει κατά διαόλου. Και επιπλέον δεν τους απομένει τίποτα άλλο, από το να στηρίξουν μια ανατρεπτική πολιτική, που προτάσσει ως διέξοδο στα προβλήματά τους τη συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ