Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα!

Ετοιμοι οι αγρότες να ξαναβγούν στο δρόμο, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε δίκαιες και ουσιαστικές αποζημιώσεις

Από την κινητοποίηση στον Τύρναβο, όταν οι αγρότες απέκλεισαν προχτές το ΝΑΤΟικό στρατηγείο

ICON

Από την κινητοποίηση στον Τύρναβο, όταν οι αγρότες απέκλεισαν προχτές το ΝΑΤΟικό στρατηγείο
Με καταλήψεις των υποκαταστημάτων όλων των Τραπεζών, καθώς και των κτιρίων της Εφορίας, του Ταχυδρομείου και του ΙΚΑ στον Τύρναβο συνέχισαν χτες, για δεύτερη μέρα, τις κινητοποιήσεις τους οι παγετόπληκτοι αγρότες της επαρχίας, διεκδικώντας την καταβολή άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του περασμένου χειμώνα.

Οι καταλήψεις κράτησαν μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και μετά από λίγη ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των παγετόπληκτων συνεδρίασε κι αποφάσισε να προτείνει στους αγρότες να φύγουν μετά τα τρακτέρ τους, δηλώνοντας, όμως, ότι θα βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική διαθεσιμότητα, έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να ξαναπάρουν τα τρακτέρ και να βγουν στους δρόμους.

Της απόφασης για αποχώρηση των τρακτέρ από τον Εθνικό δρόμο Λάρισας - Κοζάνης είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Θ. Νασίκα, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των παγετόπληκτων, με τον υφυπουργό Γεωργίας, Β. Αργύρη. Οπως έγινε γνωστό, ο Β. Αργύρης υποσχέθηκε ότι στις αρχές του προσεχούς μήνα θ' αρχίσουν να δίνονται οι αποζημιώσεις στους παγετόπληκτους, χωρίς, όμως, να ξεκαθαριστεί αν θα ικανοποιείται και πώς το αίτημα των πληγέντων για δίκαιες και ουσιαστικές αποζημιώσεις.

Πολιορκία στρατηγείου

Οι παγετόπληκτοι της επαρχίας Τυρνάβου και της περιοχής Γόννων της Λάρισας βγήκαν, για μια ακόμα φορά, προχτές το πρωί στους δρόμους του αγώνα, αντιδρώντας στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση, η οποία επί 10 μήνες τώρα συνεχώς υπόσχεται και ποτέ δεν προχωρά στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των παγετόπληκτων. Με τα τρακτέρ τους που τοποθέτησαν κατά μήκος του εθνικού δρόμου πολιόρκησαν το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, ενώ για 2 ώρες τρακτέρ βρέθηκαν μπροστά στην πύλη του ιμπεριαλιστικού ορμητηρίου, δείχνοντας την αγωνιστική αποφασιστικότητα της μαχόμενης αγροτιάς.

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Οι πρώτες κυβερνητικές υποσχέσεις για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις των παγετόπληκτων είχαν δοθεί, διά στόματος Λαλιώτη, Αργύρη και Χατζημιχάλη, από τον περασμένο Φλεβάρη, ενόσω ακόμα τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών βρίσκονταν στα Τέμπη. Κι ήταν κι εκείνες οι υποσχέσεις, εκτός των άλλων, που πρόσφεραν μια δικαιολογία σε κάποιους να δώσουν το «σύνθημα» για άκαιρη αποχώρηση των τρακτέρ από τα Τέμπη, βγάζοντας την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση. Εκτοτε ακολούθησαν κι άλλες πολλές υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας κι άλλων ανευθυνοϋπεύθυνων στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, βεβαίως, να λαμβάνεται κανένα μέτρο για την υλοποίησή τους.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί

Η υπομονή των παγετόπληκτων εξαντλήθηκε - όπως εξαντλήθηκε και το όποιο απόθεμα της τσέπης τους, με αποτέλεσμα πολλοί Τυρναβίτες να μην μπορούν να προμηθευτούν φέτος ούτε το πετρέλαιο θέρμανσης - και ρίχτηκαν στον αγώνα, αποφασισμένοι να τον συνεχίσουν μέχρι να βρουν το δίκιο τους. Μέχρι, δηλαδή, ν' αποζημιωθούν όλοι για το 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες είναι σχεδόν ολοκληρωτικές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μείνουν χωρίς το παραμικρό εισόδημα, ενώ το ίδιο κινδυνεύουν να πάθουν και τα επόμενα χρόνια, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ζημιές του παγετού στ' αμπέλια και σε δέντρα δεν επιδιορθώνονται.

Κι ας μην ελπίζουν εκεί στο υπουργείο Γεωργίας ότι η κούραση θα τους σταματήσει και η κυβερνητική αδιαλλαξία θα τους απελπίσει. Αλλωστε στο «κατόπι» τους έρχονται, οσονούπω, οι αγρότες από τις άλλες αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας - με πρωτοπόρους τους βαμβακοπαραγωγούς - κι όλοι μαζί θα δώσουν μια ακόμα μάχη στον «πόλεμο» που ξεκίνησε εδώ και χρόνια η μικρομεσαία αγροτιά, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ