Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΡΟΓΚΙ
Προκαταβολές... μισών αποζημιώσεων

«Διχοτομεί» τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τις ψευτοαποζημιώσεις ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης), ή αλλιώς Φρόγκι, για τις ζημιές του περασμένου χειμώνα. Χτες το υπουργείο Γεωργίας αναιρώντας τα όσα έλεγε μέχρι παραπροχτές, ανακοίνωσε ότι θα δοθούν προκαταβολές 50% των δικαιούμενων αποζημιώσεων Φρόγκι για το διάστημα Νοέμβρης 2001 - Γενάρης 2002, από 28 Νοέμβρη μέχρι τέλος Δεκέμβρη 2002. Οι προκαταβολές αυτές αφορούν την καταστροφή φυτικού κεφαλαίου και την απώλεια παραγωγής του 2002. Αυτό προφανώς έγινε για να φανεί ότι θα δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις, που όμως είναι προκαταβολές, επειδή η κυβέρνηση δε δύναται να δώσει έγκαιρα ολόκληρες τις υποτιθέμενες αποζημιώσεις Φρόγκι, που εδώ και μήνες έταζε μεγαλόστομα. Ομως οι προκαταβολές αυτές, θα δίνονται εφόσον οι πληγέντες αγρότες υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα επιστρέψουν μέρος ή και ολόκληρη την προκαταβολή, εάν το τελικό ποσό που δικαιούνται προκύψει μικρότερο της προκαταβολής, ή αν τελικά θεωρηθεί ότι δε δικαιούνται καθόλου αποζημίωση, λόγω των περιοριστικών γραφειοκρατικών όρων που τίθενται σκοπίμως προκειμένου να περιοριστούν οι δικαιούχοι και τα καταβαλλόμενα ποσά.

Οπως ανέφεραν χτες παράγοντες του ΕΛΓΑ, οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου και απώλεια παραγωγής του 2002 θα δοθούν με βάση τις εκτιμήσεις που έγιναν από τους γεωπόνους του Οργανισμού. Ομως στη συνέχεια οι πληγέντες αγρότες θα πρέπει να καταθέσουν τιμολόγια και παραστατικά για ανασύσταση κεφαλαίου κι αφού οι επιτροπές ελέγχου του ΕΛΓΑ κάνουν επιτόπιο έλεγχο και επιβεβαιωθεί η κοπή πρωτογενών και δευτερογενών κλάδων. Το πότε τελικά θα βγουν οι τελικές μηχανογραφημένες καταστάσεις και θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να καταβληθεί το οριστικό ποσό των αποζημιώσεων δεν το γνωρίζουν μάλλον, ούτε οι αρμόδιοι παράγοντες του ΕΛΓΑ. Εκτιμάται πάντως ότι αυτό θα γίνει μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2003 και τότε θα προκύψει ξανά, ένα νέο αλαλούμ. Κι όσοι δεν το πήραν ακόμα είδηση ή δε θέλουν να το πιστέψουν, τότε θα καταλάβουν τι σόι αποζημιώσεις τους εξασφάλισε ακριβώς η κυβέρνηση, ενώ για αρκετούς από τους πληγέντες αγρότες οι φρεσκοανακοινωμένες προκαταβολές θα αποδειχτούν, κάλπικο «δωράκι» μετά επιστροφής.

Ετσι γίνεται πάλι φανερό πως αν οι παγετόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι του περασμένου χειμώνα πιστέψουν τα καμώματα της κυβέρνησης, θα βγουν για άλλη μια φορά γελασμένοι και εξαπατημένοι. Γιατί, αν θέλουν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις, με βάση το πραγματικό ύψος των ζημιών και τις απώλειας εισοδήματος και όχι με βάση τα επικοινωνιακά κυβερνητικά τερτίπια και ελιγμούς, δεν τους μένει άλλος δρόμος πέρα από τη συνέχιση και ένταση της αγωνιστικής διεκδίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ