Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Ο «ανταγωνισμός» φέρνει φέσια και πτωχεύσεις

Πάνω από 1.300 μικρές επιχειρήσεις, στο δεκάμηνο φέτος, δεν άντεξαν, και έβαλαν λουκέτο. Στην «ημερήσια διάταξη» τα κανόνια και τα φέσια

Πάνω από 1.300 μικρές επιχειρήσεις πτώχευσαν μέσα στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 2002, ενώ την ίδια ώρα «κανόνια και φέσια» βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της κατά την κυβέρνηση «ισχυρής οικονομίας».

Η ασφυξία για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ΕΒΕ προκύπτει και από τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με βάση τα οποία στο δεκάμηνο φέτος 1.331 επιχειρήσεις είτε έβαλαν οριστικά λουκέτο με επίσημες αποφάσεις των Πρωτοδικείων της χώρας, είτε βρίσκονται στη διαδικασία δικαστικής αναγνώρισης για την πτώχευσή τους. Στο ίδιο διάστημα και παρά τα δρακόντεια μέτρα που παίρνουν οι τράπεζες, τα ποσά από ακάλυπτες επιταγές γνώρισαν νέα έξαρση, σε αντίθεση όμως με τον αριθμό των τεμαχίων τους που παρουσιάζει τάση αποκλιμάκωσης. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι ορισμένοι επιτήδειοι «βάρεσαν» γερά κανόνια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Και βέβαια, τα στοιχεία αυτά δείχνουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της σκληρής πραγματικότητας του λεγόμενου ανταγωνισμού, καθώς δεν περιλαμβάνουν τις πιστωτικές κάρτες και τα διάφορα καταναλωτικά δάνεια που έχουν πλημμυρίσει τις συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγγέλλονται στην εταιρία «Τειρεσίας» από τις τράπεζες, για το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2002 προκύπτουν τα εξής:

  • Αίτηση πτώχευσης στα δικαστήρια υπέβαλαν 904 μικρές επιχειρήσεις και ακόμη 427 έβαλαν οριστικά λουκέτο με δικαστική απόφαση. Συνολικά δηλαδή 1.331 μικρές επιχειρήσεις προστέθηκαν στο κατάλογο αυτών που δεν άντεξαν στον «ανταγωνισμό» του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές (σε αποπληθωρισμένες τιμές του 1998) έφτασαν σε 527,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 28,6% σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2001 έναντι αύξησης μόλις 3,4% στον αριθμό των τεμαχίων τους (57.381) στο δεκάμηνο φέτος. Οι συναλλαγματικές σαν μέσο πληρωμής αντικαθίστανται από τις τις πιστωτικές κάρτες με αποτέλεσμα τα φέσια από την κατηγορία αυτή να περιοριστούν κατά 9,6% σε 136,1 εκατ. ευρώ. Τα φέσια και από τις δυο αυτές κατηγορίες έφτασαν σε 663,4 εκατ. ευρώ με αύξηση 18,3%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ