Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Οριακή ενίσχυση τον Οκτώβρη

Αντιτιθέμενες οι εκτιμήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών από διάφορους οικονομικούς κλάδους

Οριακή ενίσχυση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Ελλάδα κατά το μήνα Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, από τις 101,6 μονάδες το Σεπτέμβρη ανήλθε στις 101,9, ενώ αντίθετα στην ευρωζώνη, ο σχετικός δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση από 99 μονάδες στη 98,9. Στο επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, στις 99,2 μονάδες.

Στη βιομηχανία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών βελτιώθηκε τον Οκτώβρη κατά μία ποσοστιαία μονάδα, έναντι του Σεπτέμβρη και συγκεκριμένα, από 103,6 μονάδες ανήλθε στα 104,6. Η βελτίωση αυτή σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκτιμώμενη μείωση των αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων και δευτερευόντως στην ελαφρά ισχυροποίηση των εκτιμήσεων για τις συνολικές παραγγελίες, οι οποίες θεωρούνται από τις επιχειρήσεις ελαφρώς κατώτερες του κανονικού. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες εξωτερικού είναι δυσμενέστερες, καθώς αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει το επίπεδό τους κατώτερες του κανονικού.

Στις κατασκευές, η πτώση του δείκτη στις 126,5 μονάδες έναντι 135 το Σεπτέμβρη, αποδίδεται αποκλειστικά στη μείωση του ποσοστού των επιχειρήσεων που προβλέπουν αύξηση στο ποσοστό απασχόλησης. Σημειώνεται πάντως ότι στον τομέα των κατασκευών οι προβλέψεις για την απασχόληση εξακολουθούν να αναφέρονται σαφώς σε άνοδο.

Στο λιανικό εμπόριο, ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών κατέγραψε άνοδο στις 102 μονάδες, έναντι 97,3 μονάδων του Σεπτέμβρη. Η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση των εκτιμήσεων για τα επίπεδα πωλήσεων, καθώς το 66% εκτιμά σταθερότητα και το 25% άνοδο και μείωση των αποθεμάτων τα οποία προσέγγισαν κανονικά για την εποχή επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ